Savunmalarını kitap yaptılar
Darbe soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteciler Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan’ın da aralarında bulunduğu 17 kişi hakim karşısına çıktı. Altan’lar savunmalarını kitap haline getirip bazı izleyicilere dağıttı
Darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteciler Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Mehmet Altan ile haklarında yakalama kararı bulunan Tuncay Opçin, Emre Uslu ve Ekrem Dumanlı’nın da aralarında olduğu 17 kişinin yargılanmasına başlandı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek duruşmada hazır edildi. Ahmet Altan’ın ise duruşmalara gelmek istemediği öğrenildi. Altan bulunduğu cezaevinden SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) yöntemiyle katıldı.
‘Mesleğiniz nedir?’
Duruşmada ayrıca Ahmet Altan ve Mehmet Altan’ın savunmalarını kitap haline getirilip bazı izleyicilere dağıtıldığı görüldü. Ahmet Altan’ın savunmasının başlığı “Bir iddianamenin hukuk pornosu olarak portresi”, Mehmet Altan’ın kitabının başlığı ise “Rousseau’yu da yargıladınız” oldu. Kimlik tespiti yapılan Nazlı Ilıcak ‘Mesleğiniz nedir?’ sorusuna “Gazeteciyim. Ama şimdi gazetecilikten içerdeyim” cevabını verdi. İddianamenin okunmasının ardından savunmalar alınmaya başlandı.
3’er kez ağırlaştırılmış...
İddianamede Nazlı Ilıcak ile Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler için; “Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs”, “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs”, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmamakla Birlikte Örgüt Adına Suç İşlemek” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Konsolosluk temsilcileri duruşmayı izledi
Duruşmaya ayrıca izleyici olarak Dursun Çiçek, Altan Tan, Hasan Cemal, bazı ülkelerin baro temsilcileri, Danimarka, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsveç konsolosluklarının temsilcileri, Uluslararası Af Örgütü, PEN İnternational, İnsan Hakları İzleme Örgütü, P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu adına izleyiciler katıldı. Duruşmaya ayrıca Ahmet Altan’ın çocukları Kerem Altan, Sanem Altan ve Nazlı Ilıcak’ın kızı ve gelini katıldı.
NAZLI ILICAK: ‘Hiçbir cemaatle bağlantım yok’
Duruşmada ilk konuşan Nazlı Ilıcak oldu. 11 ay sonra savunmasını yapabildiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Ilıcak sözlerine şöyle devam etti, “Ben bu örgütle irtibatımı göremiyorum. Ben 70 yaşının üstünde bir kadınım. Hayatım boyunca hiçbir dini cemaatle ilişkim olmadı. Benim hayatımla, anne babamla, okuduğum okulla hiçbir alakaları olmadı. Kimseye mürit olmadım. Sabah Gazetesi’nden çıktıktan sonra Zaman ve Bugün Gazeteler’inden teklif aldım. Zaman’ı tercih etmedim. Bana yazılara müdahale ettikleri söylendi. Bugün Gazetesi’ni tercih ettim. Başka da bir yerden iş teklifi gelmedi. Aydın Doğan çağırsaydı koşa koşa giderdim. Ama çağırmadı. Bugün gazetesini Mehmet Ali Ilıcak ile beraber kurduk. Daha sonra devretmek için birini aradık. Akın İpek ismini bana Abdullah Gül verdi. Bu vesile ile öğrendim.”
‘Bir kartopu verdim...’
Firari savcı Zekeriya Öz ile yaptığı röportaj için çekilen kartopu fotoğrafını da anlatan Ilıcak, “Somut olarak sunulan tek belge kartopu. Zekeriya Öz’ü kartopu oynayarak aklamışım. Biz gazeteciler röportaj yaparız ve dikkat çekici bir fotoğraf kullanırız. O zamanlar Zekeriya Öz terör örgütü üyesi değil. Baktım kar yağıyor aldım elime bir kartopu ona da verdim bir tane çekildik. Bu önemli bir şey değil. Aklamak için yapılmadı” dedi.