Şasi Nedir, Ne İşe Yarar? Arabanın Şaşesi Neresidir?
Araba tutkunu değilseniz, bir arabanın teknik inceliklerini bilemeyebilirsiniz. Ancak bunları bilmek, satın almak istediğiniz arabanın gerçek potansiyelini ve sınırlarını anlamanıza yardımcı olabilir. Araba şasisi, bir arabanın önemli teknik özelliklerinden biridir.
Şasi Nedir, Ne İşe Yarar?
Şasi genel olarak aracın ana destek yapısıdır. Bir aracın şasisinin yük taşıyan kısmını ifade etmek için kullanılması gereken bir terimdir. Şasi, otomobilin çalışmasında kilit rol oynayan direksiyon, fren ve süspansiyon gibi sistemleri içermektedir.
Şasi tüm koşullarda araç üzerinde yükü taşıyan ana destek yapısına verilen isimdir. Şasi markası ve modeli fark etmeksizin tüm araçlarda bulunan mekanik bir sistemdir. Ancak araç türüne göre şasi modeli değişkenlik gösterebilir. Şasinin işlevleri şunlardır:
Taşıt gövdesinin yükünü destekler veya taşır.
Çeşitli araç grupları için alan ve montaj konumu sağlar.
Aracın motor, şanzıman, fren vb. çeşitli sistemlerinin ağırlığını destekler.
Bir yolcu yükünün yanı sıra bagajı da destekler.
Kötü yol koşullarından kaynaklanan gerilimlere karşı dayanıklıdır.
Aracın frenleme ve hızlanma sırasındaki gerilimlere karşı dayanıklıdır.
Şasi Türleri Nelerdir?
Uygulamaya bağlı olarak kullanılan ana şasi türleri aşağıda şekildedir:
Merdiven tipi şasi: İlk üretilen şasi tiplerindedir. Kamyon, otobüs gibi ağır ticari araçlarda ağırlıklı olarak merdiven tipi şasi yapısı kullanılmaktadır. Ancak kamyonet gibi bazı hafif ticari araçlarda da merdiven tipi kullanılmaktadır.
Böyle bir yapı, daha kısa kirişler tarafından desteklenen iki uzun kirişten oluşur. Örneğin Ford Transit modelinde kullanılmaktadır.
Boru tipi şasi: Bazı yarış araçlarında ve arazi araçlarında boru şasi tasarımları kullanılır.
Monokok tipi şasi: Hemen hemen tüm yüksek performanslı araçlarda monokok tipi şasi tasarımı kullanılır. Bu tür araba şasisi, şu anda araç imalatında en popüler çözümdür.
Böyle bir şasi, nispeten kolay onarım ve çok iyi burulma sağlamlığının yanı sıra diğer çözümlere göre daha yüksek düzeyde güvenlik sağlar.
Dönen Şasi: Çalıştırmaya hazır durumdaki şasi tipidir. Yürüyen teçhizat olarak da adlandırılan şasi bir aracı çalıştırmak için zorunlu olan bir motora, şanzımana, akslara, lastiklere ve ona bağlı diğer tüm sistemlere sahiptir. Genellikle kamyon ve otobüslerde kullanılır.
Arabanın Şasesi Neresidir?
Şasesi bir aracın omurgasıdır. Dolayısıyla aracın ön bölümünden bagaj bölümüne kazar uzanan mekanik bir sitemdir. Şasenin en doğru kontrolü aracın alt kısmından lift yardımıyla kaldırılarak yapılmaktadır.
Şase kontrolü aracın üst kısmından da yapılabilir ancak üzerinde kablo vb. pek çok bileşen olacağı için şasiyi aracın üstünden kontrol etmek güvenli sonuçlar vermeyebilir.