Gazete Vatan Logo

Sarayın halıları çürüdüğüyle kaldı!

Sarayın halıları çürüdüğüyle kaldı!

TBMM, çürümeye terk edilen Dolmabahçe Sarayı’ndaki 6 eşsiz nitelikteki tarihi Hereke halısının parasını almak için 7 görevliye dava açtı. Ancak mahkeme davayı reddetti.

Anket

Türkiye'de tarihi eserlere gerekli önemin verildiğini düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok






2003 yılının Nisan ayında Dolmabahçe Sarayı’nın çatı onarımındaki hata nedeniyle yağmur sularının borulardan sızarak Muayede Salonu’ndaki eşsiz nitelikteki tarihi halıları ıslattığı, ancak halıların görevliler tarafından bakıma verilmek yerine rulo yapıp bir odaya kaldırıldığı ve burada çürümeye terk edildiği öne sürülmüştü. Soruşturma sonucunda 7 görevli hakkında ‘’görevi ihmal’ suçundan dava açıldı. İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda yalnızca Dolmabahçe Sarayı Müdür vekili Pelin Aykut Saçaklı’ya altı ay hapis cezası verirken bunu da erteledi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin bu kararı geçtiğimiz yıl onamasıyla karar kesinleşti.

Sarayın halıları çürüdüğüyle kaldı


TBMM’den alacak davası

Bu arada TBMM Başkanlığı da 19 Kasım 2003 yılında İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 7 sorumlu hakkında alacak davası başvurusunda bulunuldu. İstanbul Muhakemat Müdürlüğü avukatı Meral Kayaoğlu tarafından sunulan dilekçede Milli Saraylar Daire Başkanı Polat Akbulut, Dolmabahçe Sarayı Müdür Vekili Pelin Aykut Saçaklı, Mal Saymanı Yılmaz Erzurum, Mal Saymanlığı Şefi Talat Fazlı Sakarya, Koruma Amiri Şükrü Yiğit, Koruma Amiri Vekili Tahsin Toğral ve Koruma Memuru Mustafa Uzun davalı olarak yer aldı.


‘Yüzeyleri mantarlaşmış’

Avukat Meral Kayaoğlu’nun mahkemeye sunduğu dilekçesinde Dolmabahçe Sarayı’nın Muayede Salonu’nda 6 adet tarihi eser halının çatıdan akan sulardan dolayı ıslandığını ve zararın engellenmesi için hiçbir önlemin alınmadığını, söz konusu halıların 303 numaralı odaya kaldırıldığı yönünde ihbar yapıldığını, konu ile ilgili bilgi istenen davalılardan müdür vekili Pelin Aykut Saçaklı’nın ‘böyle bir şeyin olmadığı’ yönündeki cevap verdiği ancak yapılan incelemede rulo haline getirilip kaldırılan halıların yüzeylerinin tamamen parçalanmış, çürümüş ve hatta mantarlaşmış olduğu tespit edildiği kaydedildi.

73.500 TL istediler

Dilekçede, TBMM Genel Sekreterliği tarafından görevlendirilen üç kişilik bilirkişi heyetinin 15 Ağustos 2003 tarihli raporunda davalıların uğranılan zarardan ‘müştereken ve müteselsilen’ sorumlu oldukları da belirtilerek, yapılan tebligatlarına rağmen bugüne kadar söz konusu borcu ödemedikleri bu nedenle hesaplanan 73.500 TL’lik tutarın fazlaya dair hakları saklı kalması kaydıyla davalılardan tahsili talep edildi.

TBMM temyize gidebilir

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan karar duruşmasında davalı yetkililer olayda bir kusurları olmadığını savundu. Mahkeme de 2003 yılından beri devam eden yargılamanın sonunda alacak davanın reddine karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararını önümüzdeki günlerde açıklayacağını, TBMM Başkanlığı’nın kararı temyiz hakkı olduğunu da söyledi.

Arınç özür dilemişti

2 Eylül 2003’te Dolmabahçe Sarayı’nda basın toplantısı yapan dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç, ıslanarak çürüyen 6 tarihi halı için ‘‘Bu halıların gerçek sahibi halkımızdan özür diliyorum’’ demiş ve eklemişti: “İhmaller olmuştur. Göz ardı edilmiştir. Bildiğiniz gibi saraylar entrikanın bol olduğu yerlerdir. Eskiden de böyleydi, şimdi de böyledir.”

Haberin Devamı