Şamil Tayyar'dan istifa resti!
AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, AK Parti Grup Başkanvekili Canikli’den sonra basın toplantısı düzenledi ve “Bu yasa Genel Kurul’dan geçerse istifa ederim” dedi.
ANKARA - Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar dün Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin basın toplantısının ardından, basının karşısına çıktı. Tayyar’ın açıklamaları şöyle:
REFERANDUM: Altında 4 grup başkanvekilinin imzasını bulunduğu şike ile ilgili teklif Perşembe günü Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Ömrünü çetelerle ve mafyaya mücadeleye adamış birisi olarak bu teklife, kanuna karşı olduğumu daha önceden ifade ettim. Yine karşıyım ve kesinlikle oy vermeyi düşünmüyorum. Bu konuyu referanduma götürelim. Arkasında tüm spor kulüpleri var, 4 büyük siyasi partinin grup başkanvekillerinin imzası var -gerçi BDP çekti ama- eğer geçerse ben geçtiği gün milletvekilliğinden istifaya hazırım. Eğer geçmezse milletvekiliğinden demiyorum sadece sahip oldukları koltukları bırakmaya hazırlar mı, buradan grup başkanvekillerine çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer bu şike konusu referanduma gider reddedilirse altında imzası bulunan grup başkanvekilleri koltuklarını bırakacaklar mı, bırakmayacaklar mı?
BAŞBAKAN’IN TALİMATI: (Geçerse istifayı düşünüyor musunuz?” sorusuna üzerine) : Onu o şartlar içinde bir değerlendirmek lazım. Derin bir hayal kırıklığı yaşıyorum. 10 yıldır çetelerle mücadele etmiş bir siyasi partinin refleksinin bu olmaması gerekirdi. Başbakan’ın ne düşündüğünü bilmiyorum ancak 2 grup başkanvekilinin aynı minvalde açıklama yapması çok tesadüfi gibi gözükmüyor. Başbakanımızın talimatı doğrultusunda bir açıklama gibi geldi bana. İnşalllah öyle değildir.
2. HABUR OLUR: Eğer bu kanun çıkarsa arkasında bizim korktuğumuz gibi devam eden operasyonun malum şüphelileri bırakılırsa ve bu bir gösteriye dönüşürse, Türkiye ikinci bir Habur vakası yaşayabilir AK Parti açısından. Bugün şike kanununa destek verenler bile mahcup bir edayla bunu söylüyorlar. Bu bile aslında kamuoyunun yoğun baskısının bu şike kanununun geçmemesiyle ilgili güçlü tepkiden kaynaklanıyor. O nedenle rüzgara karşı direnmenin çok doğru olmadığını düşünüyorum ama maalesef gelinen nokta bu. Buna destek verenler yarın çocuklarına ne anlatacaklar, çok merak ediyorum. Cumhurbaşkanı nasıl bir tavır takınır bilemiyorum. Benim bire bir konuştuğumda milletvekillerinin üçte iki çoğunluğunun bu yasaya karşı olduğunu görüyorum. Kendi hallerine bırakılsa ben eminim ki bu gruptan bu yasa çıkmaz.
Referanduma gider mi?
Cumhurbaşkanı Gül’ün veto ettiği yasanın aynen Meclis’ten geçmesi durumunda yeniden veto etme yetkisi bulunmuyor. Ancak Cumhurbaşkanı yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurma yetkisine sahip. Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliği dışındaki yasaları referanduma götüremiyor. Meclis’in yasa değişikliğine bir madde ekleyip referanduma götürmesi ihtimalinden söz ediliyor, ancak Anayasa’ya göre bunun mümkün olup olmadığı konusunda farklı görüşler ortaya atılıyor.