Gazete Vatan Logo

Salmonella nedir? Salmonella bakterisi nasıl bulaşır? Salmonella hastalığı ve tedavisi…

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ülkede yeni bir salmonella salgını yaşandığını duyurdu. Salgın sonucu 9 eyalette 68 kişinin hastalandığı, 14 kişinin hastanede tedavi edildiği açıklandı. Şu ana kadar yeni salgın sonucu Iowa, Maryland, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Pensilvanya, Virginia ve Wisconsin'de yaşayan kişilerin hastalandığı belirtildi. Salmonella nedir? salmonella bakterisi nasıl bulaşır? Salmonella tedavisi nasıl yapılır?

Salmonella nedir? Salmonella bakterisi nasıl bulaşır? Salmonella hastalığı ve tedavisi…

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ülkede salmonella salgını yaşandığını duyururken, Salmonella salgınının kaynağının Wawona Packing Company, LLC. ve adlı bir şirketin ambalajladığı veya tedarik ettiği şeftalilerden kaynaklandığını da açıkladı. Salgın sonucu Wawona Packing Company, LLC paketlenmiş şeftalilerini de raflardan geri çekmek zorunda kalırken, aynı salgının kırmızı soğandan geçtiğine yönelik de bilgiler paylaşıldı. Soğana bağlı olarak gelişen salmonella salgını 47 eyalette 869 vakaya ve 116 kişinin hastaneye kaldırılmasına yol açmış. Kanadalı halk sağlığı uzmanları daha önce ABD'den ithal edilen kırmızı soğanlarla ilişkili salmonella salgını yaşandığını aktarmıştı. Kanada'daki marketlerden, restoranlardan bu ürünler toplatılırken, toplam 379 vaka tespit edilmişti. Salmonella nedir? Salmonella bakterisi nasıl bulaşır? Salmonella hastalığı ve tedavisi…

SALMONELLA NEDİR?

Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden olur. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türlerdir. Bunların dışında kalan salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

SALMONELLA BAKTERİSİ NASIL BULAŞIR?

Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması,

İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması,

İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.

Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar,

Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir,

Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.

Hasta kümes hayvanları ile temastan sonra,

Özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşma olabilir.

Haberin Devamı

Bakteri hasta insanlardan diğer insanlara da bulaşabilir.

SALMONELLA BELİRTİLERİ

Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.

NASIL TANI KONUR?

Salmonella enfeksiyonlarının kesin tanısı dışkı, kan, idrar ve enfeksiyon odağından alınan kültürde Salmonella türlerinin izole edilmesiyle tanı konulur.

SALMONELLA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalığın tedavisi etkene yönelik olarak hekim tarafında uygun antibiyotik ve destek tedavisi ile yapılmaktadır.

Hastalık belirtisi gösteren kişilerin derhal hekime başvurmaları gerekmektedir.

KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Salmonella bakterisi suların iyi klorlanması, kaynatılması, gıdaların iyi pişirilmesi ve pastörizasyona dayanıksızdır. Bu nedenle korunma amacıyla;

Haberin Devamı

Güvenilir su kullanımı;

İçme ve kullanma suyu olarak klorlanmış şebeke suyu tercih edilmeli,

Kaynağı bilinmeyen ve klorlanmamış suları tüketmemeli,

Zorunlu durumlarda 10 dakika kaynattıktan sonra kullanılmalıdır.

Kişisel hijyen kuralarına uyum ve el yıkama alışkanlığı;

Eller yemekten önce ve sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalı

Eller tuvaletten önce ve sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalı

Civciv ve ördek yavrularının bağırsaklarında taşınan salmonella, hayvanın çevresi ve tüm vücut yüzeyinde bulunabilir.

Sadece tutma, sarılma ile de bakterilere maruz kalınabilir. Sürüngenler de (kaplumbağa, iguanalar, kertenkele, vb) salmonella taşıma olasılığı fazla olan hayvanlardır. Evcil de olsa tüm hayvanlar ile temastan sonra eller mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.

Güvenilir gıda tüketimi;

Çiğ ya da az pişmiş yumurta, et veya kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri ve pastörize edilmemiş süt gibi yüksek riskli gıdalar iyice pişirildikten sonra tüketilmeli,

Haberin Devamı

Çiğ yumurta ile yapılan ev yapımı soslar ( mayonez vb.) kullanmaktan kaçınılmalı,

Çiğ et ya da kümes hayvanları ile temas ettikten hemen sonra su ve sabun ile eller, mutfak çalışma yüzeyleri ve kullanılan mutfak eşyaları yıkanmalı,

Çapraz bulaşmayı önlemek için buzdolabında ya da derin dondurucuda çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri diğer gıdalardan ayrı bir yerde tutulmalı,

Mümkünse, mutfakta iki kesme tahtası (çiğ et için ayrı, meyve ve sebze için ayrı bir kesme tahtası) bulundurulmalı, önceden çiğ et için kullanılmış ve temizlenmemiş bir yüzey üzerine pişmiş yiyecek konulmamalı,

Dondurulmuş gıdaları çözündükten hemen sonra pişirmeli ve tüketmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Salmonella enfeksiyonlarına karşı aşı bulunsa da koruyuculuğu yüksek değildir.

Salmonella enfeksiyonlarına karşı: Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişilerde risk daha büyük olsa da tüm yaş grupları risk altındadır.

•Salmonella enfeksiyon belirtileri gösteren çocuklar derhal aileleri tarafından hekime götürülmesi gerekmektedir.

•Hamile ve emziren kişilerin hasta olması durumunda derhal hekime başvurmaları, hekim onayı olmadıkça ilaç almamaları gerekmektedir.

KİMLER RİSK GRUBUNDA?

Salmonella enfeksiyonlarına karşı bebekler, yaşlılar, hamile ve emziren kişiler ve bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişilerde risk daha büyük olsa da tüm yaş grupları risk altındadır.