Sakarya'da okuma seferberliği
43 bin öğrenciye ulaşıldı, köy okullarına da 100 bin kitap gönderilecek
Sakarya Valiliği ile Çocuk Vakfı öncülüğünde okuma alışkanlığını geliştirmek amacıyla "Okuyan Sehir Sakarya' sloganıyla başlatılan etkinlik kapsamında öğrenciler kitaplarını okudukları yazarlarla buluşurken, 43 bin ögrenciye ulaşıldı. Köy okullarına da 100 bin kitap gönderilmesi hedeflendi.
Valilik öncülüğünde, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Çocuk Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilen "Okuyan Şehir Sakarya" adı altındaki kampanyanın ilk aşamasında okuma alışkanlığı kültürü ile ilgili seminerler düzenlendi. İlde görev yapan 1500 öğretmenin katıldığı seminerde öğretmenlere ayrıntılı bilgiler verildi. Seminerlere, çocuk ve gençlik edebiyatı yazarları Gülten Dayıoğlu, Yalvaç Vural, Ayla Çınaroğlu, Mevlana İdris Zengin, Mustafa Ruhi Şirin, Aytül Akal, Fatih Erdoğan ve Aysel Gürmen de katıldı, öğretmenlere deneyimlerini aktardı.
Etkinlikliklerin ikinci aşamasında 31 Mart-9 Nisan tarihleri arasında Adapazarı Şeker Fabrikası Yerleşkesi'nde Sakarya Çocuk ve Gençlik Yayınları Fuarı açıldı. Öğrencile ile okuyan öğretmen, okuyan anne-babanın kitapla buluşmasını sağlamak amaclayan fuara 20 yayınevi katıldı. Sakarya genelinde 300'ü aşkın ilköğretim okulu ve 70 lisede okuyan öğrencilerin kitap ihtiyacını karşılayacak fuara ögrenciler toplu halde getirilerek standtları geziyor. 30 çocuk kitabı çizerinin de eserlerinden oluşan serginin de yer aldığı fuarı şu ana kadar 120 bin kişi gezerken köy ve kasaba ilkögretim okulları için de 100 bin çocuk kitabı kampanyası başlatıldı.
Okuma seferberliği kapsamında 3-7 Nisan tarihleri arasında "2'nci Sakarya Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri' düzenlendi Abdülkadir Budak, Aysel Gürmen, Ayşe Kilimci, Aytül Akal, Bilgin Adalı, Çetin Öner, Fatih Erdoğan, Gökhan Akçiçek, Gülsüm Cengiz, Gülten Dayıoğlu, H.Salih Zengin, Handan Derya, Hasan Latif Sarıyüce, Kemal özer, Mavisel Yener, Mehmet Güler, Melek Güngör, Mevlƒna idris Zengin, Mustafa Ruhi şirin, Muzaffer izgü, Seza Kutlar Aksoy, Yalvaç Ural, Yücel Feyzioğlu, Zeynep Cemali. 9 şair, öykücü, romancı ve deneme yazarı Ahmet Turan Alkan, Beşir Ayvazoğlu, İskender Pala, Nursel Duruel, Refik Durbaş, Sadık Yalsızuçanlar, Selim İleri, Sevinç Çokum, Süreyya Berfe, okullara gitti. Böylece ilkögretim ve lise örgencileriyle buluştuğu etkinliklerde öğrenciler kitaplarını okudukları yazarlarla tanıştı.
"Okuyan Şehir Sakarya' etkinliklerinin sözcüsü ve Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, başlatılan seferberliğin Cumhuriyet'in ilk yıllarında başlatılan okuma- yazma seferberliğinden sonraki en büyük seferberlik olduğuna savunarak, şöyle dedi:
"Türkiye'de okuma alışkanlığı sorunu tartışılarak eskitilen sarmala dönüşmüş ve sahipsiz kalmıştır. Ülkemizde okuma alışkanlığı düzeyi kaygı uyandıracak durumdadır. Kalkınmanın insani gelişme boyutuna önem verilmemiş, temel yoksunluğun kültürel açıdan olduğu unutulmuştur. Oysa, yoksulluk, okumanın engeli değil, asıl engel, yoksulluğun dayattığı kültürsüzleştirmedir. Bir Türkiye gerçeği olan okumama alışkanlığını dönüştürmek, toplumun bütün öznelerinin Okuyan Türkiye paradigmasına sahip çıkması ve katılım ile gerçekleşebilir. Türkiye'nin zihinsel tembellikten uzaklaşması okuma alışkanlığı kültürünün yaygınlaşması ile mümkün olabilir. Sakarya'da örgün ve yaygın eğitim çerçevesinde çocuk, genç, anne baba ve öğretmenlerin öncülüğünde okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik gönüllü ortaklıkların kurulması için özendirici ortamlar hazırlayacağız."
Sakarya Valisi Nuri Okutan belirledikleri hedefe ulaştıklarını bu istek doğrultusunda öğrencilerin yanı sıra öğretmen ve anne-babaların da okuma kültürüne sahip olmaları, okumayı bilinç halinde algılamaları için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Vali Okutan, şöyle dedi:
"Her okulumuza kütüphane, her sınıfımıza kitaplık kurmak ve bu okulları bulunduğu çevrenin okuma merkezleri haline getirmek ve oluşacak okuma kültürü atmosferinin içine çocuklarımızı, gençlerimizi, anne-babalarımızı, öğretmenlerimizi dahil etmek hedeflerimiz arasındadır. Okuyan Şehir Sakarya programının başladığı 11 Mart'tan itibaren köy ve kasaba ilköğretim okulları için 100 bin çocuk kitabı kampanyasını da başlattık. Böylece, 1 milyon kitap hedefine bu yılsonu itibariyle yaklaşmış olacağız. Çocuklarımız için yapacağımız hiçbir çalışmanın, atacağımız hiçbir adımın boşa gitmeyeceğine ve bu adımların ülkemizin yarınlarını daha güçlü ve donanımlı hale getireceğine inanıyorum."