Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘Türkiye ve Başkanlık Sistemi’ seminerine katılan Hayrunnisa Gül, “Bizzat şahidi olduğum bazı olayları ders olarak işlemek oldukça ilginç geliyor” dedi
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Boğaziçi Üniversitesi’nde açılan ‘İkinci Bahar Akademisi’nde Prof. Dr. Üstün Ergüder’in salı günü düzenlediği ‘Türkiye ve Başkanlık Sistemi’ seminerine katılmıştı. Katılımcıların 100 TL ücret ödeyerek yer aldığı seminerde Ergüder şöyle söylemişti: “Türkiye’de başkanlık sistemi de yapsan, öyle bir sistem inşa etmek zorundasın ki insanlar düşündüklerini söyleyebilsinler. Siyasi seçim sisteminin buna göre tasarlanması lazım.”
‘Eğitim hayat boyu’
Gül’ün katıldığı dersle ilgili haber Hürriyet gazetesinde yer almıştı. Al-monitor haber sitesiyse dün Hayrünnisa Gül’le yapılan bir röportaja yer verdi. www.al-monitor sitesinde Riada Asimoviç Akyol’a konuşan Gül, derslerden bahsederken şunları söyledi:
“Eğitim hayat boyu devam eden bir süreç. Ülkemizin en saygın üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin 150. yıl etkinliklerinden biri olarak başlatılan İkinci Bahar Akademi’yi duyduğumda çok ilgimi çekti. Önce psikoloji ve güzel sanatlar modüllerini aldım, çok memnun kaldım. Şu an ‘Türk Siyasetine Bakış’ modülüne devam ediyorum. Bizzat şahidi olduğum bazı olayları ders olarak işlemek oldukça ilginç geliyor.”
‘O günler aşıldı’
“Üniversiteler özgür düşüncenin yeşerdiği, geliştiği yerler” diyen Gül, “Ülkemizde yakın zamana kadar üniversiteler yasaklarla anılırdı. Bu yasaklar yüzünden benim gibi pek çok insan eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Çok şükür ki, Türkiye o günleri aştı. Ancak kaçırılan fırsatları telafi etmek mümkün değil” dedi.
‘Zor ve yıpratıcı bir süreçti’
Hayrünnisa Gül, Al Monitor’de yayımlanan röportajında “Başörtülü ilk First Lady olarak Köşk’te özellikle ilk yıllarınızın kolay geçmediğini biliyoruz. Neler yaşadınız o dönemde?” sorusuna şu yanıtı verdi: “2002’den itibaren de sırasıyla Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı eşi olarak karşılaştığım bütün engellere rağmen üzerime düşen görev ve sorumlulukları titizlikle yerine getirmeye çalıştım. Hatırlayacağınız gibi, Abdullah Bey’in Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde en büyük tartışma konularından biri, benim başörtülü olmamdı. O dönemde bazı kesimler başörtülü bir First Lady’yi kabullenmek istemedi. Eşim Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da bu direnç bir anda yok olmadı elbette. Devlet geleneğinde örneği olmayan uygulamalar hayata geçirildi. Bu, hem bizim açımızdan oldukça zor ve yıpratıcı bir süreçti hem de ülkemize hiç yakışmayan görüntülere neden oluyordu. Ancak zaman içinde insanlar bizi tanıdıkça, yaptığımız doğru işleri, olaylar karşısındaki tepkilerimizi gördükçe her şey normalleşmeye başladı ve bugünkü noktaya gelindi.”
Gül, “Derslerin yanında, özel hobileriniz var mı, nasıl dinleniyorsunuz?” sorusuna karşılık “Bahçeyle ilgilenmek beni çok dinlendiriyor. Şimdi kendi evimin bahçesiyle yakından ilgileniyorum” dedi.
İşte dersleri
Hayrünnisa Gül’ün katıldığı ‘Türk Siyasetine Bakış’ modülünde 20 Ocak’tan başlayıp 10 Mart’ta biten 7 ders işlendi:
- Prof. Dr. Mine Eder tarafından Dünya Ekonomisi, Krizler ve Türkiye Siyaseti
- Prof. Dr. Gencer Özcan Arap İsyanları ve Türkiye’nin Orta Doğu Siyaseti
- Prof. Dr. Zafer Toprak iki bölümde Çağdaş Türkiye’nin Oluşumu
- Prof. Dr. Gün Kut Türk Dış Politikasının Evrimi
- Prof. Dr. Sabri Sayarı Türkiye - ABD İlişkileri
- Prof. Dr. Zafer Toprak Türk Siyasi Hayatı ve Yönetim Geleneği
- Prof. Dr. Can Baydarol Türkiye - Avrupa Birliği İlişkileri
Hayrünnisa Gül, 24 Mart’ta açılacak ‘Türkiye ve Dünyada Güncel Ajanda Modülü’ünü de alacak. Bu ders kapsamında toplam 8 ders görülecek. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren İkinci Bahar Akademesi’ne katılmak için lise mezunu, 40 yaş üstü olmak gerekiyor ve modül başına da bin 500 TL ödeniyor.