Gazete Vatan Logo

Sağlıkta "e-Sağlık" dönemi başlıyor

Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde çağı yakalayabilmek için 2005 yılında "e-Sağlık Projesi"ni başlatıyor

Önemli bir bölümü tamamlanan ve bir kısmının yeni yıldan itibaren uygulamaya geçmesi planlanan "e-Sağlık Projesi", sağlık hizmeti üreten çalışanlara ve hizmet alan vatandaşlara birçok önemli avantajlar sağlıyor. Proje kapsamında vatandaşlara 'online randevu' verilecek, tahlil ve diğer laboratuar sonuçları elektronik ortamda alınacak. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda 'ATC-Barkod' sisteminin uygulanmasına geçilecek. Aynı şekilde önümüzdeki yıl yaygınlaştırılacak olan Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'nde de ATC-Barkod sistemi kullanılacak.

"e-Sağlıkla Sağlıklı Bir Geleceğe" sloganıyla çalışmalarını sürdüren Sağlık Bakanlığı, e-Sağlık Projesi ile öncelikle sağlıklı veri toplamayı hedefliyor. e-Sağlık ile toplum sağlığıyla ilgili veriler güncel ve kolay erişilebilir olacağı için koruyucu sağlık hizmetleri ve tedavi edici sağlık hizmetleri sunumunda etkinlik artacak. Sağlık enformasyon projelerinden elde edilecek veriler sayesinde Türkiye'nin herhangi bir yerinde meydana gelecek sağlık olaylarından anında haberdar olmak ve muhtemel sağlık tehditlerine karşı hızlı önlem almak mümkün olabilecek. Sağlık hizmeti sunumu, finansmanı ve tedarikinde yer alan kurumların 'Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi'ne entegrasyonu sayesinde önemli ölçüde kaynak tasarrufu sağlanacak. e-Sağlık projesi, sağlık alanında hizmet üretenin de hizmet alanında daha az yorularak daha çok fayda elde etmesini sağlayacak.

İŞTE e-SAĞLIK PROJESİ'NİN DETAYLARI
- 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda 3 veya 4 basamak kodların uygulanmasına geçilecek.

- 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda tıbbi cihaz ve sarf malzeme kodlama sistemine geçilmesi planlanıyor. Tıbbi cihaz ve sarf malzemelerin, stok giriş-çıkış işlemlerinde 'Barkod' destekli uygulamalar kullanılacak.

- İlaç bilgilerinin kodlanması ve sağlık bilgi sistemlerine entegre edilmesi amacıyla ATC (Anatomic, Therapeutic, Chemical Classificatİon System) sınıflama sisteminin kullanılmasına ilişkin Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile başlatılan çalışmalar tamamlandı. Yapılan protokol çerçevesinde Sağlık Bakanlığı'nda ATC-Barkod sistemi kullanılacak. Bu sistem kod sistemi değil, sınıflama sistemi özelliğini taşıyor. Sınıflar 5 ayrı seviyede ve hiyerarşik olarak kodlu olacak, bir ilacın birden fazla kodu olabilecek.

- 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda ATC-Barkod sisteminin uygulanmasına geçilecek. Aynı şekilde Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'nde de ATC-Barkod sistemi kullanılacak.

- e-Sağlık Projesi çerçevesinde reçete ve diğer işlemlerde kullanılması için "Ulusal Doktor Veri Tabanı" kurulması yönünde çalışmalara başlanıldı, verilerin toplanılmasına devam ediliyor.

- e-Sağlık Projesi ile Hastane Bilgileri, Klinik Bilgileri, Doktor Bilgileri, İşlem Sorgulama, Mali Bilgiler ve Performans Puanları gibi konuların sorgulanabileceği web tabanlı uygulamaları gerçekleştirerek 'e-Hastane' sayfaları oluşturulacak. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'na bağlı bazı eğitim ve araştırma hastanelerinde deneme uygulamalarına başlanıldı, bakanlık projeyi diğer hastanelere de yaygınlaştırmayı planlıyor. Atılacak olan bu adımların sonrasında elektronik ortamda vatandaşlara yönelik olarak; "online randevu", laboratuar ve tahlil sonuçlarının sunulması hedefleniyor.

- Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlar, döner sermaye işlemlerini yürüten Döner Sermaye Saymanlıklarında halen kullanılan Tek Düzen Muhasebe Sistemindeki (TDMS) kurum kodlarını kullanacaklar.

- Elektronik İmza Yasası kapsamında oluşturulması planlanan elektronik hasta kayıtlarına erişim denetimi ve gizlilik ilkelerine yönelik yasal düzenlemelere yardımcı olacak bir rapor hazırlanacak. Türkiye Sağlık Bilgi Sistemi'nin sağlık kayıtların gizliliği ve güvenliğinin sağlanması amacıyla oluşturulan çalışma grubu çalışmalarını sürdürüyor.

- Dünya Bankası ile birlikte yürütülen "Sağlıkta Dönüşüm Programına Destek Projesi"nin "Sağlık Bilgi Sistemleri" bileşeni için 1.5 ay süre ile İngiltere'den uzman ekip istihdam edildi. Sağlık Bakanlığı, DPT, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bağ-Kur ve SSK'da gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde "Sağlık Bilgi Sistemleri Mimarisi Analiz Raporu" hazırlandı.

- Aralık 2003'te Cenevre'de düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu zirvesinde "Türkiye'nin e-Sağlık Projesi" basın bildirgesinde yayınlandı. ITU-BDT Direktörü ile internet ortamında gerçekleştirilen çalışma neticesinde 25-26 Mayıs 2004 tarihlerinde Direktör Alexander Ntoko Sağlık Bakanlığı'nı ziyaret etti. Ntoko ile e-Sağlık Projesi'nin detaylandırılmasına yönelik gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalara devam ediliyor.

- Ayakta ve yatarak tedavi gören hastalar için Ulusal Vaka Bileşimi Sınıflandırma Sistemlerinin geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında yürütülen Diagnostic Relation Group (DRG) ve ödeme sistemlerinin iyileştirilmesine ilişkin çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı