Gazete Vatan Logo

Safer ayı ne zaman başlar 2020? Safer ayında yapılan ibadetler nelerdir?

Safer ayı ne zaman başlıyor sorusu bu ayda ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyen pek çok kişi merak ediyor. Safer ayı başlangıç tarihi Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2020 dini günler takviminde yer alıyor. Hicri aylardan olan Safer ayında yapılması gereken ibadetleri öğrenmek isteyenler, araştırma yapıyor. Peki, Safer ayı ne zaman başlıyor? Safer ayında yapılan ibadetler nelerdir? İşte, 2020 safer ayı tarihi ve safer ayında yapılması gerekenler...

Safer ayı ne zaman başlar 2020? Safer ayında yapılan ibadetler nelerdir?

Hicri aylardan olan safer ayının tarihi, yaklaşan muharrem ayı ile beraber gündeme geldi. Safer ayının uğursuzlukların ve musibetlerin geldiği ay olarak bilinse de, Peygamber Efendimiz bu ayın önemini ve anlamını Hadis-i Şeriflerle aktarmıştır. Peki, Safer ayı ne zaman başlıyor? Safer ayında yapılan ibadetler nelerdir? İşte, 2020 safer ayı tarihi ve safer ayında yapılması gerekenler

2020 SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Diyanet 2020 dini günler takvimi ile safer ayının tarihi açıklandı. Takvime göre, safer ayı bu yıl 18 Eylül Cuma günü idrak edilmeye başlanacak.

Safer ayının bitişi ise 18 Ekim 2020 tarihine denk gelecek.

SAFER AYINDA NELER YAPILMALI?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

Haberin Devamı

SAFER AYI UĞURSUZLUK VE MÜSİBET AYI MIDIR?

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur.

Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).