Saatler hangi tarihte ileri alınacak?
Yaz saati uygulamasına geçilmeye sayılı günler kala herkesin merak ettiği bir soru var Saatler hangi tarihte ileri alınacak? Peki Yaz saati uygulaması nedir? Memur mesai saatlerinde değişim yaşanacak mı? Saatler hangi tarihte ileri alınacak? Tüm detaylar haberimizde...
Yaz saati uygulamasına ne zaman geçileceği belli oldu. Peki saatler ne zaman saat kaçta ileri alınacak? İşte ayrıntılar...
Yaz saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. Yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi gününden itibaren yeniden 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.
Yaz saati uygulaması ne zaman başlıyor, 2016 yılında saatler ne zaman ileri alınacak? 2016 yılında yaz saati uygulaması Mart ayının son haftasında başlıyor. Saatleri 26 Mart cumartesiyi 27 Mart 2016 pazara bağlayan gece bir saat ileri alacağız.
Yaz saati uygulaması bu ayın sonunda başlayacak. Güneş ışığından daha fazla faydalanmak için Türkiye de dünya ülkeleri ile birlikte saatleri 1 saat ileri alacak.
Hatırlanacağı gibi kış saati uygulamasına Türkiye diğer ülkelerden sonra girmişti. 1 Kasım seçimleri sebebiyle saatlerin geri alınması gecikmeli yapılmış bu da karmaşa yaşatmıştı.
2016 yılında yaz saati uygulaması Mart ayının son haftasonunda gerçekleşecek. 21 Mart'taki gün dönümünün ardından ileri saat uygulamasına o hafta sonu geçilecek. Saatler 26 Mart 2016 cumartesiyi 27 Mart pazara bağlayan gece saat 03.00'da bir saat ileri alınacak.
MEMUR MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞECEK
Yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 28 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği 1 Kasım tarihinde kış saati uygulaması ile birlikte mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. 28 Mart 2015 tarihinden itibaren yeniden eski saatlere dönülecek ve memurların mesai saati 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.
Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.
YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır.
Yaz saati uygulaması ilk defa 1895 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir. O tarihten sonra ise bir çok ülke yaz saati uygulamasını benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. Ancak yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir.