Gazete Vatan Logo

Rusya Ukrayna savaşı neden başladı, Rusya Ukrayna savaşının sebebi nedir? Rusya Ukrayna'ya neden savaş açtı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının nedeni!

Rusya Ukrayna savaşının neden ve sebepleri merak ediliyor. Rusya Ukrayna’ya neden savaş açtı, Rusya Ukrayna savaşı neden çıktı? sorularına yanıt aranıyor. Rusya Ukrayna savaşının 3. Gününde yeni gelişmeler yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından NATO, AB ve BM sert uyarılarda bulunmuş, Rusya'ya yönelik ağır yaptırımlar uygulanacağını belirtmişti. Öte yandan Ukrayna lideri Zelenskiy, "Ölümlerin bitmesi için oturalım konuşalım." dedi. Rus lider Putin ise Zelenskiy'nin bu çağrısına "Rusya üst düzey müzakereye hazır" mesajı verdi. Putin, ilerleyen saatlerde yaptığı başka bir açıklamada ise Ukrayna ordusuna darbe çağrısında bulunarak, "Neo-Nazi pislikleriyle elbette anlaşmayacağız. Ukrayna ordusu iktidarı eline almalı" açıklaması yaptı. Savaş devam ederken savaşın nedeni sorgulanıyor. Peki, Rusya Ukrayna savaşı nedeni nedir, Rusya neden savaş açtı? Rusya Ukrayna savaşının sebebi ne? Kısaca Rusya Ukrayna savaşı nedeni…

Rusya Ukrayna savaşı neden başladı, Rusya Ukrayna savaşının sebebi nedir? Rusya Ukrayna'ya neden savaş açtı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının nedeni!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaş devam ediyor. Sert tepkiler ve yaptırım açıklamalarına rağmen Putin geri adım atmıyor. Putin, yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusuna darbe çağrısında bulunurken, "Neo-Nazi pislikleriyle elbette anlaşmayacağız.” İfadesini kullandı. Rus ordusu Melitopol kentini ele geçirirken, Kiev sokaklarında çatışma çıktı. Ukrayna'daki ABD büyükelçiliği, ülkedeki ABD vatandaşlarının en yakın sığınakları bulmaları konusunda uyarıda bulundu. Söz konusu gelişmeler sonrası vatandaşlar Rusya neden savaş açtı, Rusya Ukrayna savaşı neden başlattı? Rusya Ukrayna neden savaşa girdi sorularına yanıt aranıyor? İşte kısaca Rusya Ukrayna savaşı nedeni ve sebepleri...

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI NEDENİ

Rusya ile eski bir Sovyetler Birliği ülkesi olan Ukrayna'nın arası, Kiev yönetiminin Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşması üzerine açıldı.

Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılması ile birlikte Rusya, Ukrayna ve Belarus Bağımsız Devletler Topluluğu kuruldu. Ayrılmanın ardından Belarus, Rusya ile yakın bir ilişki kurarken, Ukrayna ise Batı ile yakın ilişkiler içerisinde bulundu. Rusya bu durumu kendi için bir tehdit olarak görmeye başladı. Kiev'de iktidara gelen Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç, ülkenin Batı'ya yönelmesini engellemek için 2013 yılında AB Ortaklık Anlaşması'nı askıya aldığını açıkladı. Bu karar da krizlerin başlangıcı oldu.

Haberin Devamı

Rusya Ukrayna savaşı neden başladı, Rusya Ukrayna savaşının sebebi nedir Rusya Ukraynaya neden savaş açtı, Rusyanın Ukraynaya saldırmasının nedeni

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI NEDEN BAŞLADI?

2013 yılını "meydan olayları" ile uğurlayan Ukrayna yeni yılı iç karışıklıkla karşıladı. Bağımsızlık Meydanı'nda aylarca toplanan binlerce Batı yanlısı Yanukoviç'in kararını protesto etti. Rusya yanlılarının da sokaklara çıkmasıyla zaman zaman çatışmalar yaşandı. Olayların kontrolden çıkması üzerine dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rusya'ya kaçmak zorunda kaldı.

Coğrafi olarak Avrupa ile Rusya arasındaki Ukrayna'nın insanları da Rus ve Batı yanlıları olarak kutuplara bölündü.

2014 yılında Ukrayna'nın otorite boşluğunu fırsat bilen Rusya ise Kırım'ı ilhak etti. Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşandı. Konumu Avrupa ile Rusya arasında olan Ukrayna'da yaşayan vatandaşlar da Rus ve Batı yanlıları olarak kutuplara bölündü.

Ukrayna'da Rus kökenli nüfusun yoğun bulunduğu Donetsk ve Lugansk (Donbas) bölgelerinde Şubat 2014'te ayrılıkçı gruplar ağır silahlarla hükümet yanlısı birliklere saldırdı. Ukrayna ordusundan bazı silahları ele geçiren ayrılıkçılar, Kiev yönetimine göre, önemli silah ve mühimmat desteğini Rusya'dan gördü.

Ayrılıkçılar sözde halk oylamalarıyla 11 Mayıs 2014'te Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturdu.

Haberin Devamı

Olaylar Kırım ve Donbas'a sıçrayınca, Kırım Parlamentosu askeri üniformalı, üzerlerinde hiçbir sembol ya da simge bulunmayan "silahlı, yeşil adamların" baskısıyla Kırım’ın Rusya’ya ilhakını sağlayacak referandumu yapma kararı aldı. Yerli halk olan Tatarlar ve Ukraynalıların karşı çıkarak katılmadığı 16 Mart 2014'teki tartışmalı referandumun ardından Kırım, Rusya tarafından yasa dışı ilhak edildi. Rusya yanlılarının işgali Kırım'la da kalmadı. Ukrayna'nın doğusundaki şehirlerde Rusya yanlısı ayrılıkçılar sözde devletlerini ilan etti. Donbas denilen bölgede Rusya yanlılarının yasa dışı yönetimleri yaklaşık 7 yıldır sürüyor.

Kiev yönetiminin kontrolünü kaybettiği Rusya-Ukrayna sınırından Rus askeri araçlar ve ağır silahlar Donbas'a girdi. Rusya'nın inkar ettiği bu durum, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği ve Teşkilatı’nın raporlarında da yer aldı. Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetks ve Lugansk bölgeleriyle Kiev ordusunun kontrolündeki bölge arasında cephe hattı oluştu. Geçen 7 yıl içinde temas hattında zaman zaman çatışmalar yaşandı ve iki taraftan da can kayıpları oldu.

Haberin Devamı

Rusya Ukrayna savaşı neden başladı, Rusya Ukrayna savaşının sebebi nedir Rusya Ukraynaya neden savaş açtı, Rusyanın Ukraynaya saldırmasının nedeni

RUSYA UKRAYNA’YA NEDEN SAVAŞ AÇTI, KISACA 2022 SAVAŞINI BAŞLATAN NEDEN?

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Aralık 2019’da, 3 sene aradan sonra Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi yapıldı. Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen zirvede, tam ateşkes ve Minsk Anlaşması'na bağlılık vurgusu yapıldı.

Zirveden sonra azalan çatışmalar, kısa süre sonra daha da alevlendi. Krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı aldı. Bu kapsamda 2021 senesine kadar kapsamlı ateşkes ufak çaplı krizlere rağmen sürdürüldü.

Ancak bu yıl Rus ordusunun Ukrayna sınırına adeta askeri yığınak yapması, Donbas bölgesinde zaten hiçbir zaman bitmeyen çatışmaları yeniden artırdı. Rusya yanlısı ayrılıkçıların 26 Mart'ta 4 Ukraynalı askeri öldürmesi bölgedeki krizi zirve noktasına çıkardı. Saldırılar karşısında Ukrayna ordusunun tedbirlerini artırması üzerine Rusya, sınıra ve ilhak edilen Kırım'a asker yığdı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Ukrayna Parlamentosundan yaptığı konuşmada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırının kuzeyi, doğusu ve Kırım'da Rusya'ya ait 28 tabur birlik olduğunu söyledi. Homçak, bu durumun Ukrayna'nın askeri güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise "Rusya kendi toprakları içerisinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı hareket ettiriyor. Bu hiç kimseyi rahatsız etmemeli ve bu hiç kimse için tehdit içermiyor." ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalardan sonra hem Moskova hem de Kiev Donbas çevresine askeri sevkiyatını artırdı.

Ayrıca, şubat ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın dostu Viktor Medvedçuk'un kontrolünde olduğu iddia edilen 3 kanal Rusya tarafından finanse edildiği gerekçesiyle kapatıldı. Akabinde de Medvedçuk ve çevresine ekonomik yaptırımlar uygulandı. Bir yandan da ülkede kısa zaman önce Kırım'ı Kurtarma Stratejisi duyuruldu. Bu gelişmeler de gerginliğin artmasını sağlayan faktörlerden olarak görülüyor.

Haberin Devamı