Rusya Kırım’ı çembere aldı!
Özerk Kırım’da konuşlanan Rus askerlerinin bir bölümü başkent Akmescit’e kaydırıldı ve Ukrayna Sınır Muhafızları’na ait üs çembere alındı. Ukrayna Donanması’na ait eğitim merkezi ve Sudak kentindeki radar merkezi de işgal edildi.
Ukrayna’da Avrupa yanlılarının iktidara gelmesini kabule etmeyen Rusya yönetimi, Batı’nın itirazlarına rağmen askeri operasyona hız verdi. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde konuşlanan Rus askerlerin bir bölümü, başkent Akmescit’e takviye olarak gönderilirken, Perevalne kentindeki Ukrayna Sınır Muhafızları’na ait üssü de çembere alarak içerideki askerlerin dışarı çıkışına engel oldu.
Tüm yollar tutuldu
Uluslararası haber ajansıları, dün sabah saatlerinde Rus ordusuna bağlı yüzlerce askeri taşıyan bir zırhlı araç konvoyunun başkente doğru ilerlediğini duyurdu. Rus askerlerinin Akmescit’te Ukrayna Deniz Kuvvetleri binasıyla Emniyet Müdürlüğü binasının önünde konuşlandığı belirtilirken, Sivastopol kentindeki Ukrayna Donanması’na ait eğitim merkezi ve Sudak kentindeki radar merkezini de işgal ettikleri kaydedildi. Askerlerin işgal ettikleri binalarda bulunan silahlara el koyduğu, ayrıca binalardaki Ukrayna güvenlik güçlerini, Kırım’ın “yasal yöneticilerine” destek vermeleri konusunda uyardığı ifade edildi. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinin valisi Yevgeni Savçenko, başkent Moskova’dan Kırım’a giden tüm yolların silahlı kişilerce tutulduğunu söylerken, Ukrayna tarafına geçmek isteyen yabancı basın mensuplarına izin verilmediği öne sürüldü.
Kısmi seferberlik
Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Ukrayna hava sahasının askeri uçuşlara kapatıldığını duyururken, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu (MGSK) Sekreteri Andrey Parubiy de, gelişmeler ışığında kısmi seferberlik ilan edildiğini açıkladı. Parubiy, MGSK kararıyla ordunun da tam hazır duruma getirildiğini belirtti.
Nükleer tesislere koruma
Parubiy, Dışişleri Bakanlığı’nın, 1994’te imzalanan Budapeşte Memorandumu çerçevesinde garantör olan ABD ve İngiltere’ye, ülke güvenliğinin sağlanması ve istişarelerin yapılması için çağrıda bulunmakla görevlendirildiğini kaydetti. Parubiy, MGSK kararı ile ülkede enerji üreten işletmelerin daha sıkı korunması emrinin de verildiğini bildirdi.
Ukrayna Parlamentosu da, memorandum gereğince ülkedeki nükleer tesislerin güvenliğinin garanti altına alınması için uluslararası gözlemciler gönderilmesi çağrısı yaptı. Parlamento yayınladığı bildiride Moskova’dan, Sivastopol’daki Karadeniz Filosu’nun konuşlandırılmasına ilişkin anlaşmaya tam olarak uymasını ve Rus askerlerini konuşlandırıldığı yere geri çekmesini istedi.
Ruslar kaçıyor
Rus Sınır Muhafızları, Ocak-Şubat ayları içerisinde 675 bin Rus kökenli Ukrayna vatandaşının, Ukrayna’dan Rusya’ya geçiş yaptığını açıkladı. Ülkedeki krizin devam etmesi halinde bu sayının daha da artacağını vurgulayan yetkililer, “insani kriz”le karşı karşıya oldukları uyarısını yaptı.
Umarov’a çağrı: Bize destek ol
Ukrayna’daki muhaliflerin önde gelen liderlerinden aşırı sağcı “Sağ Sektör” grubunun lideri Dimitri Yaroş, Rusya’nın en çok arananlar listesinde yer alan Çeçen lideri Doku Umarov’dan yardım istedi. Yaroş, internet üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna halkının Çeçen militanlara destek verdiğini öe sürerek, “Şimdi Ukrayna’yı destekleme zamanı” dedi.
‘Tatarlar için her tedbiri alacağız’
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün TRT1’de Ukrayna’daki son gelişmeleri değerlendirirken, “Rusya’nın, Kırım’da ve Ukrayna’da stratejik bazı çıkarlarının olduğunu görmek gerekir, aynen Suriye’de olduğu gibi, ama bir ülkenin iç dengelerinin başka bir ülkenin stratejik çıkarlarına ayarlanması da kabul edilemez” dedi. En önemli ilkenin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve siyasal birliği olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Eğer Ukrayna parçalanırsa bu sadece Ukrayna ile sınırlı kalmaz. Hemen etkisini Gürcistan’da, Moldovya’da, Belarus’ta gösterir. Tatarlar’ın, Tatar-Rus çatışması şeklinde bir çatışmayla herhangi bir şekilde etnik bir çatışmanın parçası haline getirilmemesi lazım. Tatar kardeşlerimizin çatışmalarda etkilenmemesi için her türlü tedbiri alacağız” dedi.
‘Çekil’ çağrılarına Putin kulak asmadı
Önceki gün orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nden yetki alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere batılı liderlerden gelen geri çekilme çağrılarına kulak asmadı. Önceki akşam Putin’le 90 dakikalık bir görüşme yapan ancak bir sonuç alamayan Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper’la yaptığı telefon görüşmelerinde Ukrayna’daki gelişmeleri değerlendirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada üç liderin de Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğinde mutabık kaldığı ve Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine yönelik çok ciddi kaygıları olduğunu dile getirdiği belirtildi.
Batı’dan G-8 boykotu
ABD, Fransa, İngiltere ve Kanada, Soçi’de yapılacak G-8 hazırlık toplantılarına katılımı askıya aldıklarını açıkladı. Fransa, Rusya’yı kınarken, Ukrayna’daki son durumla ilgili arabulucu olabileceklerini açıkladı. Almanya da Rusya’ya Ukrayna’nın egemenliğinine yönelik ihlallarden kaçınması çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Rusya’nın G-8 üyeliğini tehlikeye attığını söyledi. Kerry, Putin’in, dondurulan banka hesapları, Amerikanlı işadamlarının Rusya’dan çekilmesi ve Ruble’nin değer kaybetmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağını ifade ederek, “Ortada ödenecek büyük bir bedel var” dedi.
Papa’dan barış temennisi
Katolikerin ruhani lideri Papa Fransuva, Ukrayna’da yaşanan iç karışıklıkların diyalog yoluyla çözülmesinin gerekliliği konusunda uluslararası topluma çağrıda bulundu. Geleneksel Pazar duası Angelus nedeniyle Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan kalabalığa hitap eden Papa, Ukrayna için dua edilmesini isterken, “Bu ülkenin tüm bileşenlerinin, anlaşmazlıkların üstesinden gelmeleri ve ulusun geleceğini birlikte inşa etmelerini diliyorum” dedi.
Ankara’da eylem
Kırım Derneğine üye kalabalık bir grup, Ankara’da, Kırım işgalini protesto etti. Yaklaşık 2 bin kişi, “Bağımsız, bölünmez, demokratik Ukrayna”, “Türkiye, Kırım’a ses ver”, “Kırım Rusya’ya terk edilemez” yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Gruptakilerden bazıları, daha sonra Rus Büyükelçiliği’ne giderek siyah çelenk koydular.
NATO’dan çağrı
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kırım’daki son gelişmeler üzerine dün daimi temsilciler düzeyinde toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) toplantısı öncesinde açıklama yaptı. Rasmussen, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’ne aykırı hareket ettiğini belirterek, bu ülkeden Ukrayna’daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermesini istedi.