Ruslar sırf but istedi göğüsler açıkta kaldı!
Türkiye’ye 500 bin ton sipariş veren Rusya’nın tavuk eti ithalatının yüzde 85’inin but olması sıkıntı yarattı
Siyasilerden sonra teknik ekiplerin de anlaşmasıyla ihracatın başlayabileceğini belirten Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, “Göğüs etini satacak pazar bulmamız gerekiyor” dedi
Tarım Bakanı Mehdi Eker, Rusya’nın yıllık 500 bin ton sipariş vermesi üzerine tavukçularla biraraya gelip üretimi artırmak için formül ararken sektör ise siyasilerin ardından teknik ekiplerin de anlaşması için bekliyor. 500 bin ton tavuk eti siparişinin ciddi bir rakam olduğunu söyleyen Banvit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, ihracatın önünde iki önemli engel bulunduğuna dikkat çekti.
Görener, “Ruslar beyaz eti kotayla alıyor. Siyasiler anlaştı ama teknik ekiplerin de anlaşması lazım. İki ülkenin bilgi ve belgelerinin uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Şu anda ihracat konusunda iki önemli engelimiz var. Birincisi Türkiye’deki yüksek yem fiyatları yüzünden fiyatlarımız biraz yüksek kalıyor. İkinci engel ise Rusya’nın ağırlıklı olarak but istemesi. Rusya’nın piliç ithalatının yüzde 85’i but, bu yüzden Türkiye göğüs etini ihraç edecek pazar yaratmamız gerekiyor” dedi.
Göğüs eti için Avrupa pazarının açılması gerektiğini kaydeden Görener, Rusya’dan gelen talebin iç pazarda fiyatların artmasına neden olmayacağını anlattı. Görener, “Kırmızı ete göre kanatlı sektörü daha dinamik. Sektörde 250-300 bin tonluk kapasite boşluğu var. Hiç yatırım yapmadan kapasite bu kadar artırılabilir. Bu nedenle içeride fiyat artışı söz konusu olmaz” diye konuştu.
Borsadaki beyaz et hisseleri uçtu
Rusya’nIn Türkiye’den 500 bin ton beyaz et almak istediğini açıklamasının ardından borsadaki beyaz et üreticisi şirketlerin hisselerine alım geldi. Şeker Piliç hisseleri dün yüzde 14.62 değer kazanarak 3.92 TL’ye tırmanırken Banvit hisselerindeki yükseliş yüzde 11.28 olarak gerçekleşti.
Irak ve Arabistan Türk pilici yiyor
Türkiye’de geçen yıl 1 milyon 250 bin ton tavuk eti üretildi.
2010 yılında bu rakamın 1 milyon 350 bin tona çıkması bekleniyor.
Sektör, 2009’da 81 bin 632 ton ihracat gerçekleştirdi. İhracatta Irak ve Suudi Arabistan öne çıktı.
Avrupa’ya işlenmiş ürün ihracatı geçen yılın son çeyreğinde başladı.
Üç yıl önce kişi başına Türkiye’de 15 kilo olan tüketim geçen yıl 19 kiloya yükseldi. Bu rakam Avrupa’da ortalama 25, Suudi Arabistan’da 45 kilo.