Ruhunuz şad olsun | Ruhu şad olsun ne demek, şad kelimesinin anlamı nedir? Şad olmak ifadesinin kökeni ile ruhu şad olmak ne demek?
İslam inancında olduğu gibi tek Tanrılı dinlere göre beden, dünya gibi fanidir. Baki olan ve ahirette sonsuza kadar yaşayacak olan da ruhtur. Vefat eden bir kişinin ardından edilen hayır dualarından biri olan ''Ruhu Şad Olsun'' da ölüler için edilen dualar arasında yer alır. Peki, Ruhu şad olsun ne demek, şad kelimesinin anlamı nedir? Şad olmak ifadesinin kökeni ile ruhu şad olmak ne demek?

Vefat edenleri anarken, cenaze merasimlerinde ya da ölüm yıldönümlerinde kişiyi anmak ve dua etmek için toplumumuzda kullanılan Ruhu şad olsun kelimesinin anlamı merak ediliyor. Peki, Ruhu şad olsun ne demek, şad kelimesi nedir? İşte, ruhu şad olsun ile ilgili merak edilenler…

Şad kelimesinin anlamı nedir?
Şad kelimesi Farsça kökenlidir. Bir kişinin sevinçli bir haber alması ya da çok istediği bir şeyin gerçekleşmesi sonucu çok mutlu olmasına şadi denir.

Şad ise sevinçli ve mutlu demektir. Meyus, bedbaht, mazlum, mükedder ve müteessir kelimeleri şad ile zıt anlamlıdır.

Şad ne demek, şad kelimesinin anlamı ve kökeni nedir?
Şad sözcüğü, yaşadığı ya da tanıklık ettiği şeylerden memnun ve mutlu anlamına gelir. "Ağzı kulaklarına varmak", "etekleri zil çalmak", "sevinçten havalara uçmak" ve "ağzının tadı yerine gelmek" deyimleri şad olarak nitelendirilen insanlar için kullanılır.

Halinden memnun olan, işleri rast giden ve hedeflerini ya da umut ettiği şeyleri bir bir gerçekleştiren kişilere şad denir. Şad kelimesi cümle içerisinde hem isim hem de sıfat olarak kullanılır.

Farsça, Arapça ve Türkçe kelimelerin bir arada kullanıldığı Osmanlıca metinlerde bu sözcük, şadan ve şadıman şeklinde de kullanılmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 2.500 kişi Şadi ismini taşımaktadır. Kadın ismi olarak kullanılan Şadiye de aynı anlama gelir.

Ruhu şad olsun ne demek?
Ruhu şad olsun tabiri vefat eden kişilerin arkasından söylenir. Ruhu şad olsun, ölen kişinin cennete gitmesi için edilen dualardan biridir. İslam inancına göre bir insanın ahirette mutlu olması, cennete girmesi ve sonsuza kadar orada kalması demektir. Bu tabir de bu anlamda kullanılır.

Birçok hadis kaynağına göre dünyada kul hakkı yemek ve Allah'a şirk koşmak gibi büyük günahları işleyenlerin cehennem azabı kabir hayatında başlayacaktır. Yeri cennetlik olanlar ise tıpkı uykuda olduğu gibi zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaktır. Ruhu şad olsun duasının bir diğer anlamı da Allah, kabir azabından korusun demektir.