Gazete Vatan Logo

Ruam hastalığı nedir? Dikkat edilmesi gerekenler...

Adalar Kaymakamlığı tarafından yapılan, "Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir. 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir" açıklamasından sonra herkes Ruam hastalığı nedir? İtlaf etmek ne demektir? Ruam etkeni nedir? Ruam hastalığı insandan insana nasıl bulaşır? sorularına yanıt arıyor. Uzmanlardan açıklama geldi.İşte Ruam hakkında merak edilenler…

Ruam hastalığı nedir? Dikkat edilmesi gerekenler...

Adalar Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, "Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir. 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir" denildi. Büyükada'da ormanlık alana iş makineleriyle 2 büyük çukur kazılmıştı. Birkaç gün önce kazılan çukurlarla ilgili resmî açıklama yapılmamıştı, bugün de Adalar Kayganlığında bir açıklama yapılarak, Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir. 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir" denildi. Açıklamasının sonrasında, panik olan vatandaşlar arama motorlarına yöneldi ve Ruam hastalığı nedir? İtiraf etmek nedir? Ruam etkeni nedir? Ruam hastalığı insandan insana nasıl bulaşır ? Sorularında artış yaşandı. İşte Ruam hakkında merak edilenler…

1881 yılında Zaxes tarafından yapılan bir araştırmada ise deri ruamı görülen atlarda ülserden akan irin içinde çomak şekilli mikroorganizmaların bulunduğu saptanmıştır. 37 derecelik bir ortamda üreyen Ruam, esas itibariyle at, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Ruam hastalığı nedir Dikkat edilmesi gerekenler...

'İNSANLARA DA BULAŞABİLİR'

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Seyyak Ak, Büyükada’da atlarda görülen ‘Ruam’ hastalığı ile ilgili CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Herkesin merak ettiği ‘insana da bulaşabilir mi?’ sorusuna da cevap veren Prof. Ak ‘Çevresinde bulunan insanlar, birebir at sahipleri, bakıcıları bunlar ve normalde ülkemizde at eti yenmesi yasak. Ama kaçak olarak da piyasaya sürülürse sindirim sistemiyle insana da bulaşabilir, yakındaki insanlara da rahatlıkla bulaşabilir’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Seyyak Ak atlarda görülen hastalıkla ilgili şu açıklamayı yaptı:Burundan akıntılar, kanlı akıntılara kadar sürer. Bu hastalığın bulaşmasında çok önemlidir. Deri ruamı vardır, özellikle bacak ve karın bölgelerinde nodüller olur ve bunlar dışarıya açılır. Bunun dışında bir de akciğer ruamı vardır. Öksürük ile çıkar, dışarıya yayılır. Özellikle atlarda kronik seyreder. Ve sürekli olarak etkeni dışarı atar. Yem yerken, su içerken, ağzından burnundan akan akıntıların karışması diğer hayvanlara yayılır. Birinci derecede tek tırnaklılar önemli.

Haberin Devamı

HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Karantinaya alınması, adaya hayvan giriş çıkışının önlenmesi korucuyu önlemdir. 20 gün sonra tekrar testler yapılacaktır. Yeniden hastalık saptanmaması sonucunda değerlendirilecektir. Bu bölge karantinaya alındığı için dışarıya bir çıkış yok, diğer insanlara da risk yok. Çok yakın ilişkide bulunan hayvan sahipleri; bu hayvanları derin çukurlara gömüyoruz ki çok derin alanlara gömerek, diğer köpeklerin, kedilerin teması önleniyor.

Etken bir bakteri, tedavisi mevcut. Ama hayvanlarda biz bunu tedavi edemiyoruz. Hayvanlarda bu yola gidiyoruz, mecburuz. Hiç hoş bir olay değil itlaf olayı. Ama bunu bu şekilde yok etmemiz lazım. Ama insanlarda tedavisi var. Antibiyotiklerle bu günümüzde tedavi ediliyor. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde kaçak kesimler sonucunda eşek ve at eti yedirilmiş 4 tane aslandı, ve aslanlar ölmüştü. Fakülteye getirilmişti, hatta o sırada yanlış bir enjeksiyon sonucunda insanlara da bulaşmıştı.

Haberin Devamı

İlk 1912 yılında zaten bu hastalık hayvan bakıcısı ve yüzbaşına bulaşmıştı. Yine dikkat ederseniz yakın temas, bire bir temasla olan bir olay. Şu anda İstanbul bölgesindeki diğer insanlarda bir risk söz konusu değil.

RUAM HASTALIĞI NEDİR, RUAM ETKENİ NEDİR?

Ruam ile ilgili ilk 19’uncu yüzyıl sonlarında rastlanmıştır. Beygirler, merkep ve tek tırnaklılardan geçen Ruam hastalığı, nadir görülen bir hastalıktır. Ruam, özellikle tek tırnaklıların akut ve kronik seyirli bulaşıcı hastalığıdır. Ender olarak tek tırnaklı hayvanların dışında köpek, kedi, keçi ve deve gibi hayvanlarda da görülebilir.İnfeksiyon deride solunum sisteminde ve iç organlarda nodül ve ülserin oluşması ortaya çıkar. Hastalık atlarda kronik, merkep ve katırlarda ise akut seyreder. Ruam hastalığının etkeni Burkholderia mallei’dir.

RUAM HASTALIĞI İNSANDAN İNSANA NASIL BULAŞIR?

-Atlar genellikle mikroplı akıntılarla bulaş (kirlenmiş) su, ot,yemlerin sindirim sistemi yoluyla alınması sonucu hastalanır

Haberin Devamı

-Ruam hastalığı insanlara genellikle hasta hayvanların burun akıntılarının insan derisindeki yara ve çizgilere teması ile bulaşır.

-İnfeksiyon deride, solunum sisteminde, iç organlarda nodul ve ülserlerin meydana gelmesiyle karakterizedir.

RUAM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Ruamın hayvanlardan insanlara bulaştığı yönünde ilk gözlem 1912 yılında Lorin isimli bir Fransız asker doktor tarafından yapılmıştır. Hastalık ilk kez, M.S 400 yılında Vegetus tarafından bildirilmiştir.

Hayvanların solunum havası, bulaşık suların içilmesi, kirlik yataklık, tımar ve koşum takımlarının kullanılması ile meydana gelir. İnsanlar hastalığı enfekte hayvanlarla temas sonucunda alır.

Burun Ruamı: Tek bazen çift taraflı kanlıya kadar dönüşebilen bir burun akıntısıdır. Çene altı lenf yumrularıda şişer.

Deri Ruamı: Bacaklardaki deri altı lenf yumruları ve kanallar şişer, apseleşir, yaralar meydana gelir ve irinli akıntı meydana gelir.

Akciğer ruamı: Öksürük, ateş ve solunum ile ilgili sıkıntılar görülür.

Klinik belirtileri: Had şekli, yüksek ateş, titreme, kırgınlık, baş ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma gibi genel belirtilerle başlar.

Etkenin deriden girdiği yerde kısa zamanda yara meydana gelir. Yaranın etrafı kızarır, ülserleşir, kangrenleşir. Etrafındaki lenf bezleri şişer. Kısa zamanda bütün göze, yüze yaralar bulaşır Klinik seyri ağırdır, vücud direncini çok kırdığından tâli enfeksiyonlar gelişir, hastayı öldürebilir.

RUAM HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Hasta ve şüpheli hayvanların itlafı zorunludur. Hastalığın kontrolü için etkili bir aşı gelişmemiştir. Kaymakamlığın yaptığı açıklama da bir tedavi yönteminin bulunması nedeniyle, hayvanların itilaf edildiğini açıkladı.

"At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir. İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur"

1984 yılında İstanbul’da GBH’ndeki dört aslanın ölüm nedeni Ruam olarak belirlenmiş, bunun da hayvanlara kaçak et ve eşek eti yedirildiği anlaşılmıştır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Koruyucu bir önlemi ve etkin bir aşısı yoktur

Hasta hayvanlara temastan kaçınılmalıdır. Zorunlu durumlarda eldiven, maske, gibi koruyucu önlemler alınmalıdır

Hasta hayvanın koşu takımları diğer hayvanlar için kullanılmamalıdır.

Bütün eşyaları ve odası sürekli olarak ve aynı zamanda, iyileştikten sonra da dezenfekte edilir.

İTLAF ETMEK NE DEMEK?

Öldürmek, yok etmek, telef etmek.