Rektörden skandal atama!
Dekanlığın YÖK Kanunu’na da dayanak göstererek verdiği ‘ret kararına rağmen...
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ’un, edebiyat fakültesinde açılan bir kadroya ilgili dekanlığın YÖK Kanunu’nu dayanak göstererek verdiği “red” kararına rağmen skandal atama yaptığı ortaya çıktı. Lisans eğitimini Arap Dili ve Kültürü; doktorasını ise eğitim bilimleri alanında tamamlayan C.D.’nin, Yeni Türk Edebiyatı anabilim dalına yardımcı doçentlik için kadro talebi, jüri olarak görev yapan Erzincan, Fırat ve Tunceli Üniversiteleri hocaları tarafından kanuna aykırı bulunarak reddedildi. Ancak Boztuğ, üniversitelerden gelen “olumsuz” değerlendirmelere rağmen C.D.’yi yardımcı doçent olarak ilgili alana açıktan atadı.
Boztuğ, ODTÜ Felsefe bölümünü “şeref” derecesi ile bitiren, yüksek lisansını Paris Sorbonne Üniversitesi’nde, doktorasını ise Reims Üniversitesi’nde “yüksek şeref” derecesi ile tamamlayan T.K’yı ise “arzu edilen profile uygun olmadığı” gerekçesiyle üniversiteye kabul etmedi. Adayın “Kürt ve Alevi olması” nedeniyle üniversiteye kabul edilmediği iddia edildi.
Tunceli Üniversitesi’nde geçtiğimiz günlerde skandal atama yapıldığı ortaya çıktı. Lisans eğitimini Gürcistan Tiflis Asya Afrika Enstitüsü Arap Dili ve Kültürü bölümünde; doktorasını ise Gürcistan Telavi Lakob Gogebashvili State University eğitim bilimleri bölümünde tamamlayan C.D., Tunceli Üniversitesi’ne, Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmak için başvurdu.
‘Yasaya uygun değil’
Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, adayın başvurusunu “olumsuz” değerlendirirken, Fırat ve Erzincan üniversiteleri de değerlendirme yazılarında, adayın bu alanda hiç çalışma yapmadığını bildirdi.
Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdüsselam Uygur da yazdığı nihai değerlendirme yazısında, “C.D.’nin 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 23. maddesi ile Öğretim Üyeliğine Yükseltme ve Atanma Yönetmeliği’nin 8. Maddesi doğrultusunda, fakültemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda açılan Yardımcı Doçentlik kadrosuna atanmasının uygun olmayacağı kanaatine varılmıştır” ifadelerini kullandı.
‘Sakınca yok’ notu
Boztuğ ise kendi üniversitesi de dahil 3 üniversiteden gelen “uygun değildir” yazılarına rağmen, C.D.’yi 3 yıl süreyle yardımcı doçent olarak ilgili alana açıktan atadı. Atama belgesinin altına da, “C.D.’nin yardımcı doçent kadrosuna açıktan atanmasında kanuni sakınca bulunmadığı” notu düşüldü.