Referandum ne zaman yapılacak?
Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa değişiklerine ilişkin referandum yasasında değişiklik yapan ve yürürlükteki yasada 120 gün olarak öngörülen süreyi 45 güne çeken yasayı 18 Haziran’da veto etti. AKP, beklentilerin aksine vetolu yasayı Köşk’e aynen iade yönünde bir tavır geliştirmedi. Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliğini iptal etmesini ağırlıklı ihtimal olarak gören AKP, 3 Haziran’da tatile giren Meclis’i toplamadı. AKP bu konuda ısrarcı olsa ve yasayı 20 Haziran’da Meclis’ten aynen geçirme formülünü uygulasaydı, Sezer ikinci kez veto imkanı olmayacağı için yasayı 15 günlük inceleme süresinin tamamını kullansa da en geç 5 Temmuz’da onaylamak durumunda kalacaktı. Seçime sadece 17 gün kalmış olacağı için AKP’nin 22 Temmuz’da çifte sandık hayali zora girecekti. YSK’nın referandum hazırlıklarını 17 günde tamamlamasının güçlüğü nedeniyle referandum daha sonraki bir tarihte yapılabilecekti.
Ancak 22 Temmuz’da çifte sandık mümkün olmasa bile AKP, 20 Temmuz’da referandum tarihini öne çeken yasayı Sezer’e iade etseydi, Sezer’in ikinci kez veto hakkı olmadığı için yasa 5 Temmuz’da yürürlüğe girecekti. Bu durumda referandumun en geç 19 Ağustos’ta yapılması mümkün olacak ve yeni cumhurbaşkanının seçimi ye Meclis’e kalmayacaktı.
Ancak Anayasa Mahkemesi’nin dünkü kararından sonra TBMM’nin olağanüstü toplanarak referandum tarihini öne çeken yasanın Köşk’e aynen iade edilmesi yeniden gündeme geldi. Eğer bu formül benimsenirse, referandum tarihi Meclis’in olağanüstü toplanma tarihine bağlı olacak. Meclis 8 Temmuz’da toplanıp yasayı geçirirse Sezer’in 15 günlük inceleme süresi 23 Temmuz’da dolacak. Hukukçular arasında seçimin 22 Temmuz’da yapılacak olması nedeniyle, yasa Meclis’ten geçse bile kadük olmuş sayılıp sayılmayacağı tartışılıyor. Ancak yasa kadük sayılmadığı takdirde referandumun Eylül’ün ilk yarısında yapılması imkanı doğuyor. YSK’nın bu tarihi daha öne çekme yetkisi de bulunuyor. Böyle bir gelişmenin yeni Meclis’t başlamıy olan yeni cumhurbaşkanını seçme sürecini kesme ihtimali taşıdığına da dikkat çekiliyor.