Referandum ne zaman?
YSK 120 gün derse 12 Eylül 60 gün derse 18 Temmuz
Referandumun hangi gün yapılacağı konusunda iki ayrı görüş bulunuyor. AKP, Anayasa değişikliği paketinden önce referandum süresini 120 günden 60 güne indiren yasayı Meclis’ten çıkartmıştı. Ancak muhalefet Anayasa’daki “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmüne göre 60 günlük sürenin değil 120 günlük sürenin uygulanması gerektiğini savunuyor. Bu konudaki nihai kararı ise YSK verecek. YSK yasal değişikliğin uygulanmasına karar verirse, Anayasa Mahkemesi’nden iptal ya da durdurma kararı çıkmazsa, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonraki 60. günden sonraki ilk pazar günü referandum yapılacak. Yasanın bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanması halinde bu tarih 18 Temmuz olacak. Ancak YSK, 120 günlük sürenin uygulanması gerektiğine karar verirse bu defa referandum oldukça ilginç bir tarihte, 12 Eylül’de yapılacak.
Referandum süreci resmi olarak başladı ama CHP’nin bugün başlatacağını açıkladığı Anayasa Mahkemesi süreci referandumun yapılıp yapılmayacağını belirsiz hale getiriyor. YSK resmen referandum sürecini başlatacak olsa da paketin akıbeti açısından gözler Anayasa Mahkemesi’nde olacak. Anayasa Mahkemesi’nin referandumu göz önüne alarak CHP ve DSP’li milletvekillerinin yapacağı başvuruya ilişkin kararını en kısa sürede, referandum tarihinden önce vermesi bekleniyor. Yüksek Mahkeme, paketi iptal ederse referandum yapılmayacak. Başvuruyu reddederse referandum yapılabilecek.
MEDVEDEV ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ SORDU
Cumhurbaşkanı Gül, dün Köşk’te Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’i ağırladı. 21 pare top atışıyla karşılanan Medvedev, Türkçe “Merhaba asker” diyerek tören kıtasını selamladı. Gül ve Medvedev, görüşmek üzere geçtikleri makam odasının balkonuna çıkarak, eşleri Hayrünnisa Gül ile Svetlana Medvedeva’yle birlikte bir süre Ankara’yı izlediler ve gazetecilere el sallayarak poz verdiler. Medvedev, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’le de görüştü. Medvedev, Şahin’e Anayasa değişikliği teklifini sordu. Şahin, “Referandum gözüküyor. İhtimallerden biri de konunun halkın önüne gelmesi. Demokrasinin güçlenmesi için referandum kültürünün gelişmesinde yarar görüyorum” diye konuştu.