Referandum böyle geçti
Türkiye dün referandumla ilgili gelişmeleri sabah saatlerinden itibaren sosyal medya üzerinden takip etti. Twitter’da referandumla ilgili etiketler trending topic olurken, Facebook ve Instagram’da da en fazla referandumla ilgili paylaşımlar yapıldı
Türk halkı, anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulmasına ilişkin yapılan referandumu, oy verme işleminin başladığı sabah saatlerinden itibaren sosyal medya siteleri üzerinden takip etti. Seçmenler, sandık başlarında yaşanan gelişmeleri dakika dakika Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerinden kullanıcılarla paylaştı.
Referandum etiketleri
Referandum, mikro mesajlaşma sitesi Twitter’da gün boyunca en fazla konuşulan konu oldu. Sabah saatlerinden itibaren trending topic listesinde #referandum2017, #kararyücemilletin #açılansandık gibi seçimle ilgili etiketler yer aldı.
Türkiye’de 40 milyona yakın kullanıcısı bulunan Facebook sitesi de, önceki seçimlerde yapılanlara benzer seçilde ‘2017 referandumundayım’ adlı bir butonu devreye soktu. Butona basan kullanıcılar, arkadaşlarıyla oylarını kullandıkları bilgisini paylaştı. Seçimlere katılımla ilgili Facebook butonları, ABD ve Batılı ülkelerdeki seçim ve referandumlarda da kullanılmıştı. Yapılan araştırmalar, Facebook üzerindeki etkileşimin seçimlere olan ilgiyi olumlu etkilediğini gösteriyor. Fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’da da ünlüler ve seçmenler sandık başı fotoğraflarını paylaştı.
7’den 70’e seçim
Sosyal medyada gün içinde seçmenleri oy vermeye çağıran çok sayıda mesaj atıldı. İlerleyen yaşlarına karşın oy vermeye giden vatandaşların görselleri gün boyunca internet sitelerinde yayınlandı.
Turuncu kalem polemik yarattı
Referandum sırasında üzerlerinde ‘turuncu kalem’ taşıdığı görülen sandık müşahitleri, sosyal medyada tartışma konusu oldu. Oy kullanılan bölgelere parti amblemlerinin gösterilmesinin Yüksek Seçim Kurulu’nca yasaklanması nedeniyle bazı partililerin kendilerini tanıtmak amacıyla bu tür bir yöntem belirlediği iddia edildi.
Tek başlarına oy kullandılar
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bu yıl ilk defa yürürlüğe koyduğu oy şablonu ile görme engelli vatandaşlar ilk kez kendi başlarına oylarını kullandı. Görme engelliler, bundan önceki seçimlerde yanlarında bir refakatçi ile oylarını kullanabiliyorlardı, bu durum seçim mahremiyeti açısından tartışmalara neden oluyordu.
Uber’den referandum hizmeti
İnternet üzerinden sürücülü araç kiralama hizmeti veren Uber, dünkü referanduma katılımı teşvik için müşterilerini sandıklara ücretsiz ulaştırdı. Sadece İstanbul’da geçerli olan kampanya kapsamında Uber kullanıcıları, ‘REFERANDUM’ promosyon kodunu hesaplarına tanımlamalarının ardından oy kullanacakları sandıklara ücretsiz şekilde gitti.
Seçmenler yine pusula paylaştı
Referandumda yine çok sayıda seçmen, yasak olmasına rağmen, oy pusulasına mührü vurduktan sonra çektikleri fotoğrafları internet üzerinden takipçileriyle paylaştı. Bazı yerlerde, ihbarlar üzerine oy pusulasının fotoğrafını çeken kişiler hakkında işlem yapıldı.
Önce oy sonra ayin
Mardin’de yaşayan Süryaniler, anayasa değişikliği referandumu için oylarını kullandıktan sonra, Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen ayine katılarak Paskalya Bayramı’nı kutladı. Mısır’da geçtiğimiz hafta kiliselere yapılan saldırılardan sonra Mardin’deki kiliselerde de giriş ve çıkışlarda olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Süryanilerin bayram için toplandığı Kırklar Kilisesi’nin bulunduğu sokak başları, kilisenin ana kapısı ve kilisede ibadetin yapıldığı binanın girişinde 100’e yakın polis görev aldı.
Üç dilde dua
Kırklar Kilisesi’nin yanı sıra Midyat İlçesi’ndeki Mort İşmuni Kilisesi’nde de Paskalya ayini düzenlendi. Mardin’de Deyrul-Zafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen, Midyat’ta ise Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş tarafından yönetilen ayinde üç dilde dualar edildi.