Ramazan Bayramı yaklaşıyor! Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak?
Ramazan ayının üçüncü haftası içerisindeyiz. Ramazan Bayramı’na yaklaşık 10 gün kaldı ve bayram heyecanı şimdiden yaşanmaya başlandı. Bayram için gerekli hazırlıklarının yapıldığı şu günlerde bayram tatilinin kaç gün olacağı da merak edilen sorulardan bir tanesini oluşturuyor. Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak?
İslam dünyası için ayrı bir yere sahip olan ve büyük bir sevinç ile karşılanan Ramazan ayının sonuna doğru yaklaşıyoruz. Ramazan Bayramı heyecanla bekleniyor. Ramazan ayının son orucu 24 Haziran Cumartesi günü tutulacak. Cumartesi gününde son iftar sofraları kurularak son defa oruçlar açılacak. Ramazan Bayramının birinci günü bu yıl 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. Bayram tatili diğer yıllarda olduğu gibi uzatılmayacak. Çalışanlar tarafından Pazartesi ve Salı günleri de tatil yapıldıktan sonra iş başı yapılacak. Hafta içi yalnızca iki gün tatil yapılmış olunacak.
2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
2017 BAYRAM TARİHLERİ
2017 yılında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı tatil günleri şu şekildedir;
Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi
Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar
Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi
Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı
Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe
Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma
Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar
Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi
RAMAZAN AYI VE BAYRAMI
Her yıl büyük bir heyecanla beklenen ve büyük bir sevinçle kutlanan Ramazan Bayramı 25 Haziran’da başlayacak. Ramazan ayı ve bayramı Müslümanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Bu ayda tutulan oruçlar ile insanlar sadece bedenlerini aç bırakmazlar. Oruç insanların nefislerini kontrol etmesini sağlar. Allah tarafından verilen nimetlerin değeri daha iyi anlaşılır ve verilen nimetler için şükür edilir. Yoksul insanların durumu daha iyi anlaşılır ve onlara yapılan yardımlar artar.
Ramazan ayı ile ilgili olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur; ‘’ Ramazan ayında 4 şeyi çok yapınız. Bunun ikisini Allah’ü Teala çok sever. Bunlar kelime-i şehadet söylemek ve istiğfar etmektir. İkisini de zaten her zaman yapmanız lazımdır. Bunlar da Allah’ü Teala’dan Cenneti istemek ve Cehennem ateşinden O’na sığınmaktır. Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, kıyamet günü susuz kalmayacaktır.’’
Bayram öncesinde evlerde temizlik yapılır. Bayram için tatlılar ve ikramlar hazırlanır. Ramazan Bayramı birinci günü sabahında erkekler tarafından camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazı sonrasında da genel olarak vefat eden aile bireylerinin kabirleri ziyaret edilir. Onlar için bol bol dua edilir. Büyükler ziyaret edilir. Büyüklerin elleri öpülerek hayır duaları alınır. Çocuklara bayram harçlıkları verilir. Eve gelen misafirlere tatlı ve şeker ikramı yapılır. Ramazan Bayramı, halk arasında şeker bayramı olarak da bilinir. Ülkemizde en çok tercih edilen ve tüketilen tatlı türü baklavadır.
RAMAZAN’DA ULAŞIM YÜZDE 50 İNDİRİMLİ
Ramazan Bayramı için İstanbul ve İzmir için ulaşımda yüzde 50 indirim kararı alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan indirim kararına göre uygulanacak olan indirim 25 Haziran saat 06.00’da başlayacak ve 27 Haziran 2017 tarihinde saat 24.00’da sona erecek. İndirim dışında bayram için bazı hatlara da ek sefer konulması kararı alındı.
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Kadir Gecesi İslam aleminde en özel gecelerinden birisidir. Ramazan ayının içerisinde yer alan bu gecede Kuran-ı Kerim’de indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu yıl 21 Haziran’ı 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan gece idrak edilecek.
Dini açıdan önemli olan bu gibi gün ve gecelerde Müslümanlar tarafından daha fazla ibadet edilir. Gündüzleri oruç tutulur. Geceleri ise namaz kılınır, Kuran okunur ve bol bol dua edilerek bu özel günlerden istifade edilmeye çalışılır.
FİTRE NE ZAMAN VERİLECEK?
Din İşleri Yüksek Kurulu 2017 yılı için fitre miktarını 16 Türk Lirası olarak belirledi. Geçen yıl 15 Türk Lirası olan fitre miktarının bu yıl 16 liraya çıkarılması kararı alındı. Belirlenen fitre miktarı gelecek yıl Ramazan ayının başlangıcına kadar geçerli olacak.
Fitrenin verilmesinin amacı, yoksul olan Müslümanların ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamaktır. Fitre ile Ramazan Bayramı’nın getirdiği mutluluk Müslümanlar arasında paylaşılmış olur.
Fitre, Ramazan Bayramı öncesinde ya da Ramazan Bayramı birinci gününde de verilebilir. Fitre miktarı Ramazan Bayramından günler önce de verilebilir. Fitre önce verilirse, fitre verilen kişi de bayram için gerekli olan ihtiyaçlarını erkenden karşılamış olur. Fitre vermesi gereken ancak fitre verebileceği maddi gücü olmayan kişiler Allah’tan af diler. Günlerin uzun olması nedeniyle oruç tutamayan yaşlı kişiler ile hastalar kısa günlerde oruç tutup Ramazan ayı oruçlarını kaza etmelidir.
RAMAZAN İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER
Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz. (Tirmizi)
Ramazan’da orucunu tutup da Şevval’den de altı gün tutan kimse bütün sene oruç tutmuş gibidir. (Müslimi Sıyam, 203)
Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim)
Oruçlarda riya yoktur. Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: ‘’O Benim içindir. Onun mükafatını bizzat Ben veririm. (Çünkü) Oruçlu yemesini, içmesini Benim için bırakır. (Buhari / Ebu Hureyre (r.a.))