Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak? Bayram ne zaman başlıyor?
Ramazan Bayramı’na bir haftadan az bir süre kaldı. Ramazan Bayramı’na daha da yaklaştığımız şu günlerde herkes tarafından bayram tatilinin kaç gün olacağı merak ediliyor. Bayram tatili için Milli Eğitim Bakanlığı hangi açıklamayı yaptı? Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak?
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, bayram hazırlıkları da tamamlanmaya başlandı. Ramazan Bayramı’nın ilk günü 25 Haziran Pazar günü kutlanacak. Bayramın ilk gününün hafta sonuna denk gelmesinden dolayı diğer yıllarda olduğu gibi uzun bir bayram tatili olmayacak. Bayramın ardından Çarşamba günü çalışanlar iş başı yapacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı Ramazan Bayramı öncesi açıklama yaptı. Bayram tatili ile ilgili olarak yapılan açıklamada, alınan karar ile öğretmenlerin bayramdan sonra 3 gün idari izinli sayılacakları belirtildi.
2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
2017 BAYRAM TARİHLERİ
2017 yılı için belirlenen Ramazan Bayram’ıı ve Kurban Bayram’ı tatil günleri;
Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi
Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar
Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi
Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı
Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe
Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma
Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar
Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi
BAYRAM’DA ÖĞRETMENLERE İZİN!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ramazan Bayramı öncesi öğretmenler için bir açıklama yapıldı. Açıklamaya göre öğretmenler bayram sonrasında yani 29, 29 ve 30 Haziran tarihlerinde idari olarak izinli sayılacaklar. Böylece öğretmenler hafta sonu tatilleri ile birlikte toplam 9 gün bayram tatili yapmış olacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı, alınan kararı sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Yapılan açıklamada; ‘’Sayın Bakanımızın onayıyla öğretmenler, mesleki çalışma programı kapsamında bayram sonrası 28, 29 ve 30 Haziran’da idari izinli sayılacaklar. ‘’ ifadelerine yer verildi.
RAMAZAN AYI VE RAMAZAN BAYRAMI ÖNEMİ
Ramazan ayı, İslam dünyası için önemli bir yere sahiptir. On bir ayın sultanı olarak bilinen bu ayda rahmet kapıları ardına dek açılır. Bu ayda oruç tutulur, günahların bağışlanması için Allah’tan af dilenir. Ramazan ayının başlangıcı rahmet ortası mağfiret ve sonu da Cehennem ateşinden kurtuluştur. Tutulacak olan oruçlar ile ilgili bir hadisi şerifte; ‘’Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır.’’ denilerek orucun önemi vurgulanmıştır.
Ramazan ayında insanlar nefislerini terbiye etmeye çalışır. Yoksul olan insanların hali daha iyi anlaşılır. Bu ayda kurulan iftar sofralarına akrabalar, dostlar ve komşular davet edilir. Böylece insanlar arasındaki bağ da güçlü bir hal kazanır. Ramazan’da oruçlu birine iftar yemeği vermenin önemi de şu sözlerle ifade edilmiştir; ‘’Kim bir oruçluya iftar verirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz. (Tirmizi)
Ramazan Bayramı, Ramazan ayı sonrasında kutlanan ve 3 gün süren dini bayramlarımızın birincisidir. Hicri takvime göre, Şevval ayının ilk üç gününde bayram kutlanır. Ramazan Bayramı ilk günü camilerde bayram namazı kılınır. Verilen vaaz dinlenir. Cami çıkışında genel olarak vefat etmiş aile bireylerinin kabirleri ziyaret edilir. Onlar için bol bol dua edilir. Yaşı küçük olanlar büyük olanlara ev ziyaretlerine giderler. Küçüklere bayram harçlıkları verilir. Gelen misafirler için hazırlanan ikramlar ve tatlılar verilir.
KADİR GECESİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?
Ramazan ayı içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi yer alır. Kadir Gecesi, Allah tarafından Kuran-ı Kerim’in Cebrail aracılığıyla indirilmeye başlandığı gecedir. Allah indinde en kıymetli gece olan Kadir Gecesi bu yıl 21 Haziran’ı 22 Haziran’a bağlayan gece idrak edilecek. Bu özel gece iyi değerlendirilmeli ve bu gecenin maneviyatından pay alınmaya çalışılmalıdır. Kadir Gecesi’nde Kuran-ı Kerim okunmalı ve Kuran-ı Kerim okuyanlar dinlenmelidir.
2017 FİTRE MİKTARI NE KADAR? FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?
Fitre miktarı her yıl belirli koşullara göre yeniden belirlenir. 2017 yılı için Din İşleri Yüksek Kurulu fitre miktarını 16 Türk Lirası olarak belirledi. 16 Türk Lirası olarak belirlenen fitre miktarı 2018 yılında Ramazan ayının başlangıcına kadar geçerli olacak. Fitre miktarı, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenirken bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı ve sosyo-ekonomik durumu göz önünde bulundurulur.
Fitre verilemeyecek kişiler; baba, anne, çocuklar, gayrimüslim olan kişiler ve zengin durumda sayılanlar
Eğer fakir durumdaysa fitre verilebilecek kişiler; üvey baba, üvey anne, üvey çocuk, kayınvalide, kayınpeder, kayınbirader, damat ve gelin
Fitrenin bayram öncesinde ihtiyaç sahibine ulaştırılması gerekir. Ramazan Bayramı’ndan günler önce fitre verilerek ihtiyaç sahibi kişinin de bayram ihtiyaçlarını erkenden karşılanması sağlanır. Fitre zamanında verilmemişse, vakit kaybetmeden en kısa süre içerisinde verilmesi gerekir.
RAMAZAN İLE İLGİLİ HADİSLER VE AYETLER
Oruç sayılı günlerdendir. Sizden kim hasta ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)
Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak Kuran’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)
Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk etmeyiniz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet eder. (Müsned, 3:44)
Oruçlu için iki sevinç vardır. Biri oruç açtığı zamanki sevincidir. Diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir.
Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yemesini içmesini terk etmesine Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.
Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.
Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez. (Buhari)