Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak? Bayram ne zaman başlıyor?
Ramazan Bayramı için çok az bir zaman kaldı. Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte de bayram tatilinin kaç gün olacağı sorgulanmaya başladı. Bayram için hazırlıklar yapılmaya başlandı. Peki Ramazan Bayramı Tatili kaç gün olacak?
Müslümanlar için ayrı bir yere sahip olan Ramazan Bayramı’na çok az kaldı. Ramazan Bayramı sevincinin şimdiden yaşanmaya başladığı bu günlerde gerekli bayram hazırlıkları tamamlanmak üzere çalışılıyor. Ramazan Bayramı bu yıl hafta sonuna denk geliyor. Bayramın ilk günü 25 Haziran Pazar günü kutlanacak. Ardından da çalışanlar tarafından Çarşamba günü iş başı yapılacak. Öğretmenler ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda bayram sonrasında 3 gün idari olarak izinli sayılacaklar.
2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
2017 BAYRAM TARİHLERİ
2017 yılı Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı için tatil günleri şunlardır;
Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi
Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar
Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi
Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı
Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe
Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma
Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar
Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi
ÖĞRETMENLER İÇİN MEB’DEN BAYRAM İZNİ!
Ramazan Bayramı’na az bir süre kala, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin Ramazan Bayramı sonrasında 3 gün idari izinli sayılacaklarını açıkladı. Konuya ilişkin yapılan açıklama doğrultusunda 28, 29 ve 30 Haziran’da idari izinli sayılacak öğretmenler Ramazan Bayramı tatillerini 9 güne çıkarmış olacaklar. Konu ile ilgili olarak gerekli duyuru Milli Eğitim Bakanlığı’nın sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı. Yapılan paylaşımda şöyle denildi;
‘’Sayın Bakanımızın onayıyla öğretmenler, mesleki çalışma programı kapsamında bayram sonrası 28, 29 ve 30 Haziran’da idari izinli sayılacaklar. ‘’
KADİR GECESİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK? KADİR GECESİNİN ÖNEMİ
Kadir Gecesi bu yıl 21 Haziran Çarşamba gecesini 22 Haziran Perşembe gecesine bağlayan gece idrak edilecek. Ramazan ayı içinde bulunan Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu ayda Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Kuran-ı Kerim vahyedilmeye başlanmıştır.
Hadisi şerifte Kadir Gecesinin önemi ile ilgili olarak şöyle buyurulmuştur; ‘’ ’İbadet için en iyi gece Kadir Gecesi’dir. En korkunç gece de kabirde kalınan gecedir. En güzel gecede, en korkunç gece için amel edene müjdeler olsun!’’
Bir başka hadisi şerifte de Allahü teala indinde en kıymetli geçenini Kadir Gecesi olduğu vurgulanmıştır.
Kadir Gecesi’nde bol bol Kuran-ı Kerim okunmalı, okuyan kişiler dinlenmelidir. Uygun olan mekanlarda Kuran ziyafetleri verilmelidir. Üzerinde namaz borcu bulunan kişilerin nafile namaz kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılması daha faziletli sayılır. Kazası yok ise nafile namaz kılar.
Bu özel gecede peygamber efendimiz Hz. Muhammed için salatü selam getirilerek, Hz. Muhammed’in şefaati ümit edilmelidir. Onun ümmetinden olma şuuru yenilenmelidir. Tefekkürde bulunularak hayati meseleler konusunda derin düşüncelere girilmelidir. Bol bol zikirde bulunularak dualar edilmelidir.
Küs ve dargın olanlar barıştırılarak gönüller alınmalıdır. Kederli olan yüzlerin gülmesi sağlanmalıdır. İşlenmiş olan günahlar için samimi olarak içten gelerek tövbe ve istiğfar edilmelidir.
2017 FİTRE MİKTARI NE KADAR? FİTRE VERMENİN ÖNEMİ NEDİR?
Dinen zengin sayılabilecek durumda olan herkes fitre ve zekat verebilir. Fitre Ramazan ayının içerisinde verilir. Fitre miktarı her yıl Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenir. Geçen yıl fitre miktarı 15 Türk Lirasıydı. Bu yıl için belirlenen fitre miktarı ise 16 Türk Lirası’dır. Fitre miktarı belirlenirken belirli koşullar göz önüne alınarak gerekli tespitler yapılır. Belirlenen 16 Türk Lirası fitre miktarı gelecek yılın yani 2018 yılı Ramazan ayı başlangıcına kadar geçerlidir.
Ramazan Bayramı namazı öncesinde fitre verilmelidir. Fitre bayram öncesinde de verilebilir. Bayram öncesinde verilecek olan fitre miktarı ile ihtiyaç sahipleri de bayramdan önce ihtiyaçlarını giderir. Fitresini zamanında vermeyenlerin hiç vakit kaybetmeden en kısa süre içerisinde fitresini ihtiyaç sahibi kişiye ulaştırması gereklidir.
Fıtra ile ilgili olarak hadisi şeriflerde şöyle buyurulmuştur;
Sadaka-i fıtrı küçük büyük, zengin fakir herkesin vermesi gerekir. (Ebu Davud)
Sadaka-i fıtr, zenginlerinize bir tezkiyedir. Fakirleriniz de verirse, Allahü teala onlara daha çoğunu verir. (Ebu Davud)
Ramazan orucu, gökle yer arasında durur. Sadaka-i fıtr verilince yükselir. (Ebu Hafs)
RAMAZAN İLE İLGİLİ HADİSLER VE AYETLER
Her şeyin bir kapısı vardır, ibadetin kapısı da oruçtur.
‘’Allahü Teala buyuruyor; ‘’İnsanoğlunun oruç hariç bütün iyi amelleri kendisi içindir; ama oruç benim içindir ve ben mükafatını vereceğim.’’’’
Cennet’in Reyyan adlı kapısı vardır; o kapıdan ancak oruç tutanlar girecektir.
Oruç tutan bir kimse , kendisine hakaret edildiği vakit ‘’Allah’ın selamı üzerine olsun ben bugün oruçluyum’’ derse, Allahü Teala buyurur; ‘’Oruçlu kulum bana sığındı, onu cehennem ateşinden koruyup cennetime yerleştirin.’’
Oruç sayılı günlerdendir. Sizden kim hasta ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler de bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)