Ramazan Bayramı ne zaman kutlanacak? Bayram tatili kaç gün sürecek?
Müslüman alemi için önemli bir yere sahip olan Ramazan ayının son günlerine gelindi. Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte Ramazan Bayramı kutlanacak. Bu yıl Ramazan Bayramı’nın birinci günü 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. Peki bayram tatili kaç gün sürecek?
Ramazan Bayramı tatili diğer yıllarda olduğu gibi uzun bir tatil dönemi olmayacak. 25 Haziran Pazar günü başlayacak olan Ramazan Bayramı 27 Haziran Salı günü sona erecek. Çalışanla, Çarşamba günü yeniden iş başı yapacak. Bayram ile ilgili olarak yapılan açıklamalarda köprü ve otoyolların ücretsiz hizmet vereceği açıklandı. Bunun dışında öğretmenlere bayram sonrasında 3 gün idari izin verileceği bilgisi de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşıldı.
2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
2017 BAYRAM TARİHLERİ
2017 yılı için belirlenen Ramazan Bayram’ı tatil günleri ve Kurban Bayram’ı tatil günleri;
Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi
Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar
Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi
Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı
Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe
Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma
Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar
Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi
KÖPRÜ VE OTOYOLLAR BAYRAM’DA ÜCRETSİZ OLACAK!
Ramazan Bayramı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. Bakan Ahmet Arslan, kamu olarak işletilen köprü ve otoyolların 23 Haziran gecesi itibariyle 28 Haziran sabah saat 07.00’a kadar ücretsiz hizmet vereceği bilgisini paylaştı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile otoyollar Ramazan Bayramı’nda ücretsiz olacak. Ayrıca 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 12 Haziran’da başlayan bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle 2 şerit kapatılacak. Bunun yerine karşı yönden alınacak ek şerit ile 2 gidiş ve 2 geliş olarak trafik akışı sağlanacak.
MEB’DEN ÖĞRETMENLERE BAYRAM İZNİ!
Ramazan Bayramı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 28, 29 ve 30 Haziran tarihlerinde öğretmenlere idari izin verilecek. Böylece öğretmenler, kendilerine verilen 3 günlük idari izinle toplamda 9 gün bayram tatili yapmış olacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı idari izin ile ilgili duyuruyu sosyal medya hesabından paylaştı. Duyuru şöyle;
‘’Sayın Bakanımızın onayıyla öğretmenler, mesleki çalışma programı kapsamında bayram sonrası 28, 29 ve 30 Haziran’da idari izinli sayılacaklar. ‘’
FİTRE NEDİR? FİTRE MİKTARI NE KADAR?
Fıtr, kelime olarak sözlükte orucu açmak anlamına gelir. Aynı kökten olan fıtrat ise yaratılış anlamına gelir. Fıtr ya da fitre Ramazan orucunu tutarak bayrama kavuşmuş olmanın bir tür şükran ifadesi olarak yoksul olanlara yapılan bir yardımdır. Halk arasında fıtr sadakası, fitre ya da fidye olarak da kullanılır. Fitre miktarı, bir kişinin bir günlük doymasını sağlayacak yiyeceğe karşılık gelen paradır.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl için fitre miktarını belirledi. Belirlenen fitre miktarının 16 Türk Lirası olduğu açıklandı. Fitre miktarı belirlenirken, kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı ve sosyo-ekonomik durumu gibi koşullar göz önünde bulundurulur. Geçen yıl için belirlenen fitre miktarı ise 15 Türk Lirasıydı.
FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?
Fitre verilemeyecek olanlar; anne, baba, çocuklar, zengin durumda sayılanlar ile gayrimüslim kişiler
Fakir durumdaysa fitrenin verilebileceği kişiler; gelin, damat, üvey anne, üvey baba, üvey çocuk, kayınpeder, kayınvalide ve kayınbirader
FİTRE NE ZAMAN VERİLECEK?
Fitre, Ramazan ayı sonunda toplu olarak verilebileceği gibi Ramazan ayı içerisinde de günlük olarak ya da Ramazan ayı başında da verilebilir. Fitre, vermesi gereken ancak fitre vermek için yeterli maddi gücü olmayan kişiler Allah’tan af dilerler. Günlerin uzun olması nedeniyle oruç tutamayacak durumda olan yaşlılar ya da hastalar, kısa günlerde oruç tutabiliyorsalar tutamadıkları oruçları kısa günlerde kaza etmelidirler. Bu durumda olanların vermiş olduğu fitreler, sadaka sayılır.
Fitre, bayramdan önce verilirse fitrenin verileceği kişi de bayram için ihtiyaçlarını erkenden karşılamış olur. Fitre, zamanında verilmelidir. Zamanında fitre vermeyenlerin üzerinden yükümlülük kalkmaz. Bu nedenle de en kısa süre içerisinde vakit kaybedilmeden fitrenin verilmesi gerekir.
BAYRAM SOFRALARI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ramazan ayının son günlerine gelindi. Son iftar sofraları ve son oruçların ardından 25 Haziran Pazar günü Ramazan Bayramı kutlanmaya başlanacak. Bayramda ev ziyaretleri gerçekleştirilecek, sofralar kurulacak. Gidilen ziyaretlerde tatlı ve ikramlar yenilecek. Ramazan ayında uzun süreler aç kalan mide, bayramda yenilenlerden dolayı yorulabilir. Bunun için yenilenler noktasında hassasiyet gösterilmesi gerekir. Yemek az az ve sık sık yenilmelidir. Ramazan ayında az su içildiği için su tüketimi de arttırılmalıdır. Uzmanlar tarafından bayramda dikkat edilmesi gerekenler şöyle;
Ağır hamur tatlıları, şekerler ve aşırı yağlı yiyecek tüketiminden kaçınılmalı
Misafirliklerde ikram edilecek olan yemeklere ve tatlılar için sınır koyulmalı
Ramazan ayında azalan su tüketimi için en az 2,5 litre su tüketilmeye çalışılmalı
Yemekler için kızartma yerine daha çok haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri kullanılmalı
Çay ve kahve gibi içerisinde kafein bulunduran içecekler fazla tüketilmemelidir. Çay ve kahve yerine su ve maden suyu tercih edilmelidir
Bayram yenilecek olan çikolata ve tatlılarda aşırıya kaçılması durumunda, mide yanması ve reflü gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bunun için dikkat edilmelidir
RAMAZAN İLE İLGİLİ HADİSLER VE AYETLER
Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak Kuran’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)
Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.
Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağırılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse giremez.
İslam beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kabe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak
Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘’Ben oruçluyum’’ desin.
Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teala, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.