Ramazan Bayramı ne zaman? (2017 Ramazan Bayramı tatili)
Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak sorusu gündemde sıkça araştırılıyor. 2017 Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Müslüman alemi 11 ayın sultanına bir kez daha erişti. Peki Ramazan Bayramı hangi güne denk geliyor, kaç gün tatil yapılacak? İşte merak edilen tüm soruların cevapları...
Ramazan ayı 27 Mayıs itibariyle başladı, 30 gün sürecek olan oruç tutma ibadetinden sonra Ramazan Bayramı kutlanacak. Peki 2017 yılı Ramazan Bayramı hangi güne denk geliyor, kaç gün tatil yapılabilecek? Bayram bu yıl 25 Haziran Pazar günü başlayacak, isteyenler bu haftayı yıllık izin ile birleştirerek tatilini uzatabilir.
RAMAZAN BAYRAMI TARİHLERİ
Ramazan Bayramı Arefe günü – 24 Haziran Cumartesi
Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar
Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi
Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ
Mübarek Ramazan ayı rahmet ve bereket kapılarının ardına kadar açıldığı bir aydır. Bu ayda diğer aylara kıyasla yapılan yardımlaşma ve dayanışmalar daha fazla artar. Kardeşlik, sevgi, saygı ve sabır güç kazanır hale gelir. Beraberlik ve birlik duyguları daha fazla pekişir. 21 Haziran Çarşamba gününe gelen ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de bu ayın içerisinde yer alır. Ramazan ayında oruç tutulması büyük sevaptır. Ramazan ayında tutulan bir günlük orucun yerini, senenin diğer günlerinde tutulacak olan oruçlar tutmaz. Bu yüzden oruç Ramazan ayında ve zamanında tutulmaya özen gösterilmelidir. İnsanların özürsüz şekilde oruçlarını tutmaması büyük günah olarak sayılır. Oruç tutamayanların eğer bir mazeretleri varsa oruç tutmamış olmaları günah olarak sayılmaz.
Ramazan ayının başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve son kısmı da cehennemde kurtuluş olarak görülür. Oruç ayı olan bu ay içinde pek çok hikmeti de barındırır. Sosyal ve ferdi olarak insanlara yararı vardır. Oruç tutarak yalnızca bedenin aç bırakıldığı düşünülemez. Oruç tutanlar tarafından yaşanan açlık hissi sayesinde yoksul olan insanların durumları daha iyi anlaşılır bir hale gelir. Böylece yoksul olan insanlara yapılan yardımların sayısı da artmış olur. Oruç tutanlar, oruçlu olarak kaldıkları süre boyunca Allah tarafından verilen nimetlerin kıymetini daha iyi anlarlar ve kendileri için verilmiş olan bu nimetler için şükür ederler. Ramazan aylarında kurulmakta olan iftar ve sahur sofraları sayesinde yemeğe davet edilen insanlar arasında daha kuvvetli bir bağ oluşur.
Ramazan kelimesi iki farklı anlama gelir. Bu anlamlardan bir tanesi, yaz ayları sonunda ve sonbahar aylarının başlangıcında yağmakta olan ve yerde bulunan tozların yok edilmesini sağlayan yağmur anlamına gelir. Yağmur tarafından yeryüzünde bulunan kirlerin temizlenmesi gibi insanlar tarafından işlenmiş olan günahlar da Ramazan ayı ile birlikte silinip süpürülür ve yok edilir.
Ramazan ayının bir diğer anlamı ise; güneş tarafından oluşturulan şiddetli hararet karşısında taşların yanıp kızmasıdır. Oluşan bu kızgın yerlerde insanlar tarafından yürünmek istendiği zamanlarda insanların ayakları yanacaktır ve meşakkat, zahmet çekilecektir. Bu duruma benzer olarak da Ramazan ayı ile birlikte tutulan oruçlar ile insanlar tarafından açlık ve susuzluğun oluşturduğu hararete katlanılmaktadır. Kızgın taşlar üstünde gezilmesi ile insanların ayaklarının yanmasına benzer olarak Ramazan ayında da oruç tutanların günahları yanar ve yok olur.
Ramazan ayının önemi ve tutulacak olan oruçların önemi ile ilgili olarak hadisi şeriflerden bazıları şunlardır;
- Ramazan ayında orucunu tutup Şevval’den de altı gün tutan kimse tüm sene oruç tutmuş gibidir.
- Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır.
- Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. Oruçlu için iki çeşit sevinç vardır. Bunlardan bir tanesi orucu açtığı zamanki sevincidir. Bir diğeri ise Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.
- Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır.