Ramazan ayı ne zaman başlıyor?
Müslüman aleminin ''11 Ayın Sultanı'' olarak adlandırılan Ramanzan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan ayında oruç tutarken nelere dikkat edilmeli? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları ve Ramazan ayına dair bilgiler...
İslam alemi açısından en önemli ay olarak kabul edilen Ramazan'da heyecan ve özlem ile bekleniyor. Oruç iftar ve sahur ise Ramazan ayının en önemli unsurları olarak göze çarpıyor. Peki Ramazan ne zaman başlıyor? İşte ayrıntılar...
2016 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Ramazan ayı 2016 yılında 6 Haziranda başlıyor. Bir ay sürecek ve içinde önemli gün ve gecelerin bulunduğu Ramazan ayı 5 Temmuz'sa sona erecek. 1 Temmuz ise Kadir Gecesi idrak edilecek. 4 Temmuz Ramazan Bayramı arifesi olarak gözüküyor. 5-6-7 Temmuz'da ise Ramazan Bayramı İslam aleminde kutlanacak.
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ VE ORUÇ
Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”
Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.
Sahur
Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemeğe ve bu yemeğin yendiği zaman aralığına sahur denir.
İftar
Gün sonunda akşam ezanı okununca orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.
2016 DİNİ GÜNLER