Rakun köpeği nedir? Rakun köpeği corona mı yayıyor? Türkiye’de var mı, Rakun köpeği özellikleri…
KuzeyDoğa Derneği ekibinin Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda fotokapanla görüntülediği,corona virüsünün yaban hayatından insana geçişindeki ara tür olabileceği değerlendirilen rakun köpeği günün en çok merak edilenleri arasına girdi. Rakun köpeği nedir? Rakun köpeği corona mı yayıyor? Türkiye’de var mı, Rakun köpeği özellikleri…
Dış görünüşü tıpkı bir rakunu andırdığı için bu ismi alan Rakun köpeği, 55 santimlik uzunluğa sahiptir. Normal bir köpeğin havlamasına göre çok farklı bir tona sahip olan Rakun köpeğinin havlaması daha çok miyavlamaya benzer. Rakun köpeği Doğu Sibirya, Kuzey Çin, Kuzey Vietnam, Kore ve Japonya'ya özgüdür. 1927 ve 1957 yılları arasında, kürk yetiştiriciliği ile tanınmıştır. Rakun köpekleri, Finlandiya, İsveç, Norveç, Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden kuzey ve batı Avrupa'da yaygın, Slovakya, Almanya, Fransa, Avusturya ve Macaristan'da görülmektedir. Rakun köpeğinin köpekgiller familyasının en ilkel türü olduğu bilinmektedir. İşte, Orman, orman sınırları veya yoğun bitki örtüsünün bulunduğu bataklıklar ve sazlık alanlarını tercih eder. Rakun köpekleri deniz seviyesinden 3 kilometre yukarıda bulunur. Rakun köpeği hakkında merak edilen detaylar…
RAKUN KÖPEĞİ HER ŞEY YİYİCİ HAYVANLARDIR
Rakun köpeği her şey yiyici hayvanlardır: fareler, kuşlar, balıklar, sülükler, böcekler, meşe meyveleri, fındıklar, böğürtlenler ve diğer meyveler yemek listesinde yer alır. Yuvalarını yerde kuran kuşların yumurtalarını yemeyi de sever. Leş ile de beslenebilir. Genellikle ağaçlara tırmanmak yerine, yiyeceklerini yerde, özellikle çalılıklarda ve su kıyılarında arar. Ama kavisli tırnakları yardımıyla ağaçlara da tırmanabilirler.
Rakun köpeği tekeşli bir hayat sürer. Dünyaya getirdikleri 6-10 yavruyu birlikte besleyip büyütürler.
Rakun köpegi köpekgiller familyasının tek kış uykusuna yatan üyesidir.
Rakun köpeğinin doğal düsmanları Avrasya vaşağı, kurt, boz ayı ve rakun köpeğinin yavrularını avlayan puhudur.
RAKUN KÖPEĞİ CORONA MI YAYIYOR?
SARS-CoV’nun rezervuarı tam olarak tespit edilmemekle birlikte Himalaya maskeli palmiye misk kedisi, Çin yaban gelinciği porsuğu ve rakun köpeği gibi bazı vahşi hayvanların enfeksiyon kaynağı olabileceğine dair kanıtlar bulunmuştur
YABAN HAYATINA TEHDİT
Ekip, rakun köpeğinin Türkiye’deki ilk kaydını, Turkish Journal of Zoology (Türk Zooloji Dergisi) Nisan 2020 sayısında yayımlayarak, bilimsel literatüre geçirdi. Makaleyi, Morteza Naderi, Emrah Çoban, Josip Kusak, Çisel Kemahlı, Mark Chynoweth, İsmail Kayahan Ağırkaya, Neslihan Güven, Ayşegül Çoban ve Prof. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu’ndan oluşan ekip hazırladı.
100 BİNDEN FAZLA GÖRÜNTÜ
KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç Üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Sarıkamış ormanlarında Türkiye için yeni bir memeli türü olan rakun köpeğini keşfettiklerini açıkladı.
2006’dan beri bölgede kurdukları fotokapanlarla 100 binden fazla fotoğraf ve video çektiklerini anlatan Prof. Dr. Şekercioğlu, “Bunlar arasında geçen kış bir rakun köpeğinin Türkiye’deki ilk kaydına rastladık. Bu video hem Kars’ta, hem Türkiye’de ilk kez rakun köpeğinin varlığını ispatladı. Rakun köpeği normalde Uzak Doğu ve Doğu Rusya’da bulunan bir tür” dedi.
ŞÜPHELİ GÜRCİSTAN
Rakun köpeğinin orta boy, köpekgillerden bir memeli olduğunu belirten Prof. Dr. Şekercioğlu şunlaro söyledi:
* Fakat kürkü için Avrupa’nın çeşitli kısımlarına getirilip, daha sonra bölgeye yayılmış bir tür. Ülkemize en yakın Gürcistan’da bulunuyor. Biz Gürcistan’dan ülkemize girdiğini düşünüyoruz.
* Esasında Türkiye için yeni bir memeli tür olmasına rağmen iyi bir haber değil. İnsanların büyük ihtimalle Gürcistan’a bıraktıkları rakun köpekleri, zamanla Türkiye’ye gelmiş.
DAHA ÖNCE HİÇ GÖRÜLMEDİ
Doğu Anadolu’da 2006 yılından beri fotokapanlarla araştırma yapan KuzeyDoğa Derneği, 100 binden fazla fotoğraf çekti. Alandaki foto-video kapanların birinde Türkiye’de daha önce hiç görülmemiş rakun köpeğinin videosu kaydedildi. Hepçil (omnivor) ve köpekgiller familyasına ait olan rakun köpeği, akarsular gibi su kaynaklarına yakın ormanlar ve ormanlardaki açıklık alanlarda yaşıyor.
6-10 YAVRU DOĞURABİLİR
55 santimetre boya ve 20 santimetre yüksekliğe sahip rakun köpeği, bir batında 6-10 yavru doğurabiliyor. Tek eşli olan rakun köpeği, daha çok geceleri hareket ediyor. Genel olarak, gebelikleri iki ay sürüyor ve yılda bir kez haziran ayında 5-8 yavru doğuruyor. Ebeveynleri yavruları 4-5 ay sonra bırakıyor. Yavrular 9-11 ayda cinsel olgunluğa ulaşıyor.
KAR ÜZERİNDE GÖRÜLDÜ
Sarıkamış ormanında kar üzerinde yürürken görüntülenen rakun köpeği, soğuk iklime uyum sağlamış bir tür. Rakun köpeği istilacı bir tür olarak tanımlanıyor. Bu kayda kadar ülkemize en yakın bulunduğu yer Gürcistan’dı. Rakun köpeğinin yayılmasını önlemek zor, çünkü uzun mesafeleri kat edebilir, üreme potansiyeli yüksektir ve farklı ortamlara iyi adapte olur.
ÖNEMLİ AMA SEVİNDİRİCİ DEĞİL
Kaydın Türkiye için çok önemli ama sevindirici bir gelişme olmadığını vurgulayan KuzeyDoğa Derneği ekibi, makalelerinde önemli noktalara dikkat çekti:
* Avrupa Birliği, geçen sene rakun köpeğini doğal alanlara ve diğer türlere tehdit oluşturabilecek istilacı bir tür kategorisine aldı.
* Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme değil.
* Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç var.
* Umuyoruz ki Sarıkamış’ta bu türün nüfusu hızla artıp bölgeye has ve buradaki yerel türlere zarar vermez.