Posta aşı, otizme neden olur mu tartışması...
Yargı, aşıyı reddeden aileyi haklı buldu
Aşıların çocuklarda otizme neden olduğu iddiaları mahkemeye de taşındı. Devlet, aşıyı reddeden savcı baba ve öğretmen annenin ikizleri için ‘sağlık tedbiri ‘ uygulanmasını istedi. Mahkeme anne ve babayı haklı bulup davayı reddetti
Ordu’nun Altınordu ilçesinde oturan savcı Hüseyin Ayyayla (41) ile öğretmen eşi Reyhan Ayyayla (29) çiftinin 2.5 ay önce normal doğumla ikiz bebekleri dünyaya geldi. Ayyayla çiftinin ‘Muhsin’ ve ‘Nergis’ adını verdikleri bebekleri zamanı geldiğinde Hepatit B aşısı olması için Aile Sağlığı Merkezi’ne davet edildi. Ayyayla çifti aşı içinde sağlığa zararlı maddeler olduğunu iddia ederek aşı yapılmasını reddetti.
Çocuklara tedbir talebi
Aile Sağlığı Merkezi durumu tutanak altına aldı ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gönderdi. Müdürlük de Aile Mahkemesi’ne başvurarak ikizleri ‘korunmaya ihtiyacı olan çocuklar’ kapsamında değerlendirip, ‘sağlık önlemi alınması’ talebinde bulundu.
Aileden mahkemeye itiraz
Eşiyle birlikte hukuk mücadelesi başlatan savcı Hüseyin Ayyayla, mahkemeye 0-2 yaş grubundaki çocuklara aşı yapmanın risklerine dikkat çeken kimi araştırmaların örneklerini anlattığı dilekçesini sundu. Aile bebeklerine sağlık tedbiri önleminin reddedilmesini istedi.
Mahkeme reddetti
Ordu Aile Mahkemesi’nde geçen 12 Haziran’da görülen duruşmada duruşmaya katılan savcı Ayyayla “İçeriğinde sağlığa zararlı maddeler olduğu ve bu durumun çocuklarımıza ileriki dönemde zarar vermemesi için aşı yapılmasını istemiyoruz” dedi. Mahkeme, temyiz yolu açık olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün ‘ikizlere sağlık tedbiri uygulanması’ talebini reddetti.
Yan etkileri her yıl azalıyor
Ordu Tabipler Odası Başkanı ve Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt: Bilime inanıyorsak aşı bu yüzden önemli. Herhangi bir kişi çocuğunu aşılatmadığında benim çocuğum da dahil olmak üzere hepsini risk altına atıyor. Aşıyla korunabilecek hastalıkları aşıyla korunmanın faydaları aşının yan etkilerinden daha iyidir, daha faydalıdır. Aşıların yan etkileri her geçen yıl gittikçe azaltılmıştır, yok denecek kadar azdır. Birçok aşının yan etkisi yoktur artık. Aşılanmayan bir çocuk sürekli hastalık potansiyelidir.
‘Zorunlu değil!’
Ayyayla ailesi itiraz dilekçesinde “Her çocuğa aşı yapılmasına dair mevzuat bulunmuyor” dedi. Dilekçe özetle şöyle:
- Çocuk hekimleri, nörologlar, psikiyatri uzmanları otizmdeki artışta kızamık - kızamıkçık - kaba kulak aşısının da payı olduğunu iddia ediyor.
- Aşı firmalarının gizli ya da açık desteğiyle yapılan bazı araştırmalar otizm ile MMR ya da timerosal içeren aşılar arasında bir bağlantı olmadığını gösteriyor. Ancak bu ilişkinin varlığını gösteren çalışmalar da mevcut.
- Sağlık Bakanlığı, 2007’de içinde timerosal olmayan aşıları ithal edeceğini duyurdu. Kızamık- kızamıkcık - kabakulak aşısı timerosal ya da alüminyum içermemesine rağmen otizme neden olabilir. Nedeni otizme eğilimi çocuğun bağışıklık sisteminin yetersizliğidir.
‘Aşıların içerikleri araştırılıyor mu?’
İÜ Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Çalangu: Yıllar önce kaliteli üretimiyle bilinen Fransa’dan aşı ithal ediyorduk. Sonra ucuz aşı politikası uygulamaya başladı. Kore gibi ülkelerden almaya başladık. Hepatit aşılarının otizmi tetiklemesi iddiaları yıllardır araştırılıyor. Sayısız araştırma ortaya kesin bir kanıt koyamadı. İAşıların içindeki ağır metallerin sağlığa zarar vermesi için fazla kullanılması gerekir. Önemli olan ucuz olan aşının pahalı olan aşıdan farkı var mı yok mu? Bu aşıların içerisindeki maddeler ne derece kontrol edildi? Tüm bunlar iyi araştırılmalı.”