Polis, dolandırıcılığın her numarasını yazdı!
İzmir Emniyeti Telefonda kendisini polis ve savcı olarak tanıtan dolandırıcıların yöntemlerini topladı. 100’e yakın dolandırma sistemi kullanan dolandırıcılardan kurtulma yollarını da açıkladı.
Telefon dolandırıcılığında bilanço arttıkça yöntemler de profesyonelleşiyor. Yaklaşık 10 yıl önce bireysel girişimlerle kendisini polis, savcı olarak tanıtan dolandırıcıların artık çağrı merkezleri, gelişmiş yazılımlar ve eğitilmiş çalışanları kullandığı belirlendi. İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık (Yan-Dol) Büro Amirliği ekiplerinin telefon ve iletişim yoluyla dolandırıcılık yöntemlerine ilişkin yaptığı çalışma, dolandırıcıların 100’e yakın yöntemi kullanarak kurbanlarını kandırmaya çalıştığını ortaya koydu. Dolandırıcıların telefonda kullandığı bazı söylemler şöyle özetlendi:
- Adınıza suçta kullanılmak üzere çok sayıda hat çıkartılmış
- Terör örgütü mensuplarınca adınıza kredi kullanılmış, hesaplarınızdan para havalesi yapılıyor
- Banka müdürü ve çalışanları hesaplarınıza girmiş paranızı boşaltacaklar, biz bu şahıslara operasyon yapacağız
- Kimliğiniz terör örgütü mensubu iki şahıs tarafından kullanılmış yardımcı olmazsanız sizi tutuklarım
- Şebeke çökerteceğiz hesabınız koruma altında olacak
- Kuyumcudan hırsızlık olmuş, olay yerinde sizin kimlik fotokopiniz bulunmuş, evdeki altınlar ile kuyumcudan çalınan altınları karşılaştıracağız
- Türk bayrağını indiren şahıslar sizin adınıza hat kullanıyorlar bu şahısları yakalamak üzereyiz
- Çocuğunuz terör örgütü tarafından kaçırılacak
- Terör saldırısında yakalanan şahısların üzerinden adınıza hat çıktı
SMS yöntemi
Kredi kartıyla alışverişte kullanılan 3D güvenlik sistemini, “mesaj yoluyla cep telefonunuza onay mesajı gönderdik, bunu bize söyleyin” diyerek aşmayı başaran dolandırıcıların iyi eğitilmiş personel çalıştırarak ikna gücünü artırdıkları belirtiliyor. 3D güvenlik sistemine kullanıcının onay verilmesi nedeniyle hileli satışla ilgili suç duyurularında savcılığın takipsizlik kararı verebildiği bildiriliyor.
Callpa center
İyi eğitilmiş çalışanlarla kurulan çağrı merkezlerinin kullanıldığı bu sistemde banka ve sigorta şirketlerinin müşteri datalarına ulaşan dolandırıcılar, tuzak işlemlerle mağdurların kredi kartı bilgilerini öğrenmeye çalışıyor. Telefon ve SMS mesajıyla ulaştıkları kişilere kargoyla hediye gönderme, internet üzerinden indirimli alışveriş, sigorta poliçesi yenileme, hibe kredi verme gibi teklifler sunan dolandırıcılar, piyasa değeri çok düşük hizmet veya malları yüksek fiyatlarla satıyor.
En tehlikelisi; Telekonferans yöntemi
Çalışmada telefon dolandırıcıların kullandığı telekonferans yönteminin en tehlikeli metot olduğuna dikkat çekildi.Kendilerini polis olarak tanıtarak ev telefonundan görüştükleri kişiden evde bulunmayan diğer aile bireyinin cep telefonu numarasını alan dolandırıcıların evdeki kişi ile telekonferans görüşme yaptırarak senaryolarını inandırıcı hale getirebildiği belirtildi.
Telefon ekranında çıkan numara
Telefon dolandırıcılarının geçmişte telsiz sesi eşliğinde yaptığı dolandırıcılık faaliyetinde artık özel yazılımların da kullanılmaya başladığına dikkat çekilen çalışmada aranan telefonun ekranında 155 gibi numaraların çıkarılmasını sağlayan yazılımların da dolandırıcıların işlerini kolaylaştırdığı belirtiliyor.
Dolandırılmak istemiyorsanız
- Kredi kartı limitimizi ihtiyaç oranında sınırlandırın
- İnternetten alışveriş yapmıyorsanız kredi kartını internet alışverişine kapatın
- İnternet alışverişlerinde sanal kredi kartı kullanın
- İhtiyaç fazlası kredi kartı edinmeyin
- Emin olmadığınız sitelerden alışveriş yapmayın
- İlk kez alışveriş yapacağınız siteden düşük tutarda alım yapın
- Telefonla arayan hiç kimseye kişisel bilgilerinizi vermeyin
- Telefona gelen her mesaja itibar etmeyin
- Kapıda ödeme yöntemiyle alınan ürünleri kontrol etmeden ödeme yapmayın