Gazete Vatan Logo

Polat’a şükür boğası

Dev bir boğayı binanın önünde kurban etmek istedi. Sarıgül araya girince boğa bağışlandı

Polat’a şükür boğası

Çıkan yangında büyük tehlike atlatan Polat Tower’ın sahibi İbrahim Polat, dün dev bir boğa getirerek binanın önünde kurban etmek istedi. Fakat Mustafa Sarıgül araya girince boğa Darülaceze’ye bağışlandı.

ÖNCEKİ gün büyük bir yangın atlatan Polat Tower’da hayat normale dönmeye başladı. Polat Towers bünyesinde yer alan banka ve işletmelerde işbaşı yapıldı, evi hasar görmeyenler de evlerine döndü.

Polat’a şükür boğası
Barikatla çevrelenen binanın ön cephesindeki tablo yangının boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Giriş kapısının olduğu bölüm adeta küle dönerken, ön cephedeki camlarda oluşan duman ve is lekeri ise görenlerin tüylerini ürpertti. Yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı 42 katlı binada hiçkimsenin burnunun kanamamış olması korkunç yangını ekranlardan izleyen herkese rahat bir nefes aldırmıştı. Polat Tower’in sahibi işadamı Adnan Polat’ın babası İbrahim Polat, yangının herhangi bir can kaybı yaşanmadan atlatılması nedeniyle yanan binanın önünde şükür kurbanı kesmek istedi. Bir kamyonetin üzerinde Polat Tower’ın önüne getirilen boğanın gözleri bağlandı. Kasaplar son hazırlıklarını yaptı. Bu sırada Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül geldi. Sarıgül, Polat Ailesi’ne geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Sarıgül’ün isteği üzerine boğanın kesimi durduruldu. Kurban, Darülaceze’ye bağışlandı. İbrahim Polat, kimsenin burnunun kanamamış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ortaya çıkan maddi zararın önemli olmadığını söyledi.

İşte yangının çıkış anı
Polat’a şükür boğası

POLAT Tower’daki yangının çıkış nedeniyle ilgili bazı ihtimaller konuşulurken, yangının ilk dakiklarını gösteren ve çıkış nedeniyle ilgili çalışmalara kaynak olabilecek görüntüler çıktı. Yangının başlama anı, karşısındaki hastanede tedavi gören Nevin Kokal tarafından görüntülendi. Önce dumanı fark eden Kokal, daha sonra alevleri gördüklerini belirterek, heyecan dolu anları şöyle anlattı: “Karşıdaki hastanedeydim. Son günümdü. Taburcu olacaktım. Cep telefonuyla çevrenin görüntülerini çekerken siyah bir görüntü belirdi. ‘Allah Allah, bu da ne? Hava kötü ama bu kadar da kötü değil.’ derken ‘Allah Allah yangın mı çıkacak?’ diye düşündük. Çekmeye başladım. Sonra dumanların binadan çıktığını keşfettik. Ateş çıkmaya başladı. Korktuk, endişelendik. Çekmeye devam ettim ben. Çok feciydi, gerçekten çok feciydi. Aklıma ikiz kuleler falan geldi gerçekten. Çünkü patlayabilir, yanıp düşebilir, ‘biz ne yapalım, nereye kaçalım’ diye düşünmeye başladım. Sonra ablamı çekiştirdim. Büyük metal blokları uçuşuyordu gökyüzünde. Arabasını park etmiş insanlar hiç korkmadan arabalarını kurtarmak için koşup onları almaya gidiyorlardı kurtarmak için. Çok az insan çıktı önce binadan. Sağa sola koşuşmaya başladılar. İçerde oturanlar zannediyorum arka taraftan çıktılar. İtfaiye de 10-15 dakika arasında gelebildi. İtfaiyenin çalışması gerçekten çok güzeldi. Tebrik ediyorum.”

‘Klimadan çıkmış olabilir’

POLAT Tower’daki yangının neden çıktığına dair çalışmalara dün de devam edildi. İstanbul İtfaiye Müdürlüğü, olay yerinde yaptığı incelemelerini bitirdi. İtfaiyenin iki gün içerisinde raporunu tamamlayacağı ve yangının nedenine ilişkin görüşünü açıklayacağı öğrenildi. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, “Henüz net değil ama klimalar buna neden olabilir. Kablo yanmalarıyla oluşabilir diye birtakım düşünceler var. Bunun net açıklamasını bugün yapmak için erken. Sonuçlanacak ve itfaiye raporu ortaya çıkacak. Bunun da hazırlıkları şu anda yapılıyor” dedi.

‘En gelişmişi Sapphire’de’

Polat Tower’ın ön cephesinde başlayan, kısa sürede akıllı bina sistemi ve İstanbul itfaiyesinin yoğun çabaları sonucu söndürülen yangının ardından gözler İstanbul’un en yüksek binası İstanbul Sapphire’e çevrildi. 236 metre yüksekliğindeki dev binanın yangın kotrol sistemini yerinde inceledik. Binanın yapımı sırasında 5 milyon dolar harcanarak kurulan yangın kontrol sistemi için İstanbul’un en gelişmiş akıllı bina mekanizması tanımı yapılıyor. Makina Mühendisi ve Sapphire Mekanik Grup Şefi Muzaffer Koç, en uzun binanın yangın kontrol sistemini VATAN’a anlattı:

OTOMASYON ODASI: “Bina zeminde 700 tonluk olası bir yangına karşı su depomuz bulunuyor. Her dairede yangın ikaz sistemleri, spring sistem ve alarmlar mevcut. Mahallerdeki yangın dedektörleri herhangi bir duman algılaması yaptığında otomasyon odasına sinyal düşer. Sinyal gelen mahali güvenlik elemanına kontrol ettirir. İkazın gerçek mi, sahte mi olduğuna bakılır. Yangın varsa sistem aktif olur.”

SPRING SİSTEM: “Şayet bir daire veya bölgedeki duman dedektöründen ikisi otomasyona sinyal gönderirse sistem bunu ciddi yangın alarmı kabule eder ve otomatik olarak devreye girer. Acil anons sistemi çalışır. Dairelerdeki insanları uyarır ve sirenler ötmeye başlar. O anda çalışan tüm asansörler zemine iner ve kapılarını açarak bekler. Yangın kaçış alanlarına basınçlı hava verilerek dumanın içeriye girip insanları zehirlemesi önlenir. ”

Haberin Devamı