Png Nedir? Png Dosya Uzantısının Özellikleri Nelerdir?
Günümüzde küçük veya büyük ölçekli firmalar ya da bireysel çalışma hayatı bilgisayarların ve laptop kullanımları ile gerçekleşmektedir. Çeşitli dosyaların saklanması ve hızlı arşivden bulunarak tekrar kullanılması için dosyaların çeşitli uzantıları bulunmaktadır. Dosya uzantıları içerisinden resim dosyası olarak PNG uzantısı sıklıkla kullanılmaktadır.
PNG Nedir?
PNG uzantısı taşınabilir ağ üzerinden görüntülerin saklanması için kullanılan bir uzantı türüdür. Görüntüler için kullanılan diğer uzantı türleri JPEG VE JPG uzantılarıdır. Portable Network Graphics olarak ifade edilmektedir.
PNG Dosya Uzantısının Özellikleri Nelerdir?
PNG uzantılı dosyalar, daha çok grafik ve yazılımcılar tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca herhangi bir lisansa sahip olmaması sebebiyle herkesin rahatlıkla ulaşabileceği ve görüntüler için kullanabileceği program olarak tanımlanmaktadır. PNG dosya uzantısı veri depolama alanında fotoğraf ve resim saklama uzantısı olarak kullanılma özelliğine sahiptir.
Ayrıca büyük GB sahip görüntüleri sıkıştırarak saklama alanında az yer kaplamasını sağlamaktadır. PNG hareketli video ve animasyon fotoğraflarını desteklememektedir. Saydam görüntüleri ve renkleri koruyarak saklama özelliğine sahiptir.
PNG Dosya Uzantısı İle JPEG ve JPG Dosya Uzantısı Arasındaki Farklar Nelerdir?
PNG yani Portable network Graphics uzantısı JPEG ve JPG dosya uzantısı arasındaki en önemli fark boyut farkıdır. JPEG ve JPG görüntülerin depolanması için kullanılmakta fakat dosya sıkıştırma özelliği olmaması sebebiyle saklama alanı bakımında daha az veri saklamaktadır.
PNG uzantılı dosyalar mevcut verileri sıkıştırarak daha fazla veri saklamasını sağlamaktadır. Bu bağlamda başta Grafikerler olmak üzere çizim ile ilgili tüm iş alanlarında çalışan kişiler PNG uzantılı dosyaları kullanmayı tercih etmektedirler.
PNG Uzantılı Bir Dosya Nasıl Oluşturulur?
Windows tabanlı bilgisayar veya laptoplar PNG uzantılı dosya kolaylıkla oluşturulmaktadır. Bu bağlamda bir PNG uzantılı dosya oluşturmak için;
- Windows Paint programı açılır.
- Seçilen görüntü Paint uygulamasına copy past yapılarak yapıştırılır.
- Sol üst köşede yer alan dosya seçeneği tıklanır ve farklı kaydet başlığı tıklanır.
- Açılan menü içerisinde alt başlık altında yer alan dosya uzantısı kısmından PNG uzantısı seçilir ve yeni bir isim verilerek kaydedilir. Farklı kaydet seçeneği hem ilk dosyayı korumakta hem de yeni dosya oluşturulması konusunda yardımcı olmaktadır.
- PNG dosyası dönüşmesi için birçok internet sitelerinden yardım alınabilmektedir. En trend dönüştürme sitelerinden birini açarak hedef klasörü sürükleyerek platforma alınmasının ardından enter tuşuna başmak suretiyle işlem tamamlanmaktadır.
En hızlı PNG dosya dönüştürücü sitelere detaylarıyla bakıldığında Adope Express, Online PNG tools gibi en sık kullanılan güvenilir sayfalardan destek alınabilmektedir.