PKK’da Suriye çatlağı
Suriye’nin kuzeyinde kurulacak ‘oldu-bitti’ devletin ancak PKK’dan ‘uzak görünmekle’ mümkün olacağını savunan PYD’liler Kandil’in hışmına uğradı. 40’tan fazla terörist, Kandil-PYD ihtilafına bağlı olarak infaz edildi. Sürtüşmenin nedenlerinden biri de ABD ile İngiltere arasındaki çekişme..
Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte ülkenin kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan otonom bölge, PKK ile PYD arasında fikir ayrılığına neden oldu. Kandil tarafından yönetilen terör örgütü PKK ile onun Suriye kolu PYD arasında sürtüşmenin temel nedenini 'İran ve Esed'le ilişkiler' konusu oluşturuyor. 'Baas rejimine karşı savaş' ya da 'işbirliği' seçenekleri arasında gidip gelen örgütte fikir ayrılıkları son dönemde iyice derinleşti. Bununla birlikte örgüt içi tasfiye ve infaz dönemi başladı. Terör örgütünde şu ana kadar 40'dan fazla üst düzey ismin Kandil ve PYD arasında başgösteren ihtilaflara bağlı olarak infaz edildiği belirtiliyor. Süreç boyunca pek çok terörist de örgüt tarafından etkisizleştirildi.
ÖRGÜT İÇİ HAKİMİYET SAVAŞI
Abdullan Öcalan'ın 18 yıl ikamet ettiği Suriye'de altyapısını oluşturduğu Suriye PKK'sının üst düzey isimleri, savaş döneminde yönetimden uzaklaştırıldı. Kavganın nedenlerinden biri, ABD güdümündeki PYD'nin PKK'ya mesafe koyma ve legalleşme çabası oldu. PYD, bu noktada Pentagon'la birlikte Kobani sonrası yeni bir strateji geliştirdi. Suriye'de kendilerinin öncülüğünde kurulacak 'Federal Kürt Devleti'nin birçok ülkenin terör listesinde olan PKK'ya mesafe koymakla mümkün olacağını savunan PYD'liler, Kandil'den bağımsız hareket etmek istedi. Böylece PYD'lilerle Kandil'in görüş ayrılıkları her geçen gün arttı. Suriye'nin kuzeyinde mutlak hakimiyet isteyen Kandil'in buna cevabı ise PKK'dan uzaklaşmayı savunan PYD destekçilerini tasfiye etmek oldu. Kendilerini 'Kürt milliyetçisi' olarak tanımlayan isimleri yönetimden uzaklaştıran Kandil, bunların yerine aşırı sol örgüt mensubu Türkmenler, Aleviler ve Ermeni militanları yerleştirdi. 52 kişilik sözde 'Yürütme Konseyi'ne atanan yeni isimler PKK tabanında önemli rahatsızlığa yol açtı.
KANDİL, 'ESED'E ÇALIŞIN' DEDİ
'Rojava' adını verdiği Suriye'nin kuzeyini yeni yerleşim alanı olarak gören PKK, bu bölgeyi 'örgüt hakimiyetinde kurulacak ilk devletin toprakları' diye algıladığı için, PYD'nin Suriye'deki yönetimini de tamamen kontrol etmek istedi. 2012 yılından beri Esed rejimi ve İran'la işbirliğine karşı çıkan birçok militan, Kandil tarafından görevlendirilen 'suikast timi' eliyle öldürüldü. 'Çekder' kod adlı Enden Haftaro ve kardeşi ilk infaz edilenlerden ikisi. 'Yeni Renas' kod adlı Cemal Hidro da Kandil'in emriyle öldürüldü. Ardından Rojava kökenli Bahoz Erdal, Alişen Koçkiri, Rüstem Cudi, Çiçek Botan, Eriş Tekvan ve Bozan Tekin gibi isimler muhalif tavırları sebebi ile etkisizleştirildi. Bunu, Remzi Kartal, Ferhat Doskin gibi örgüt yöneticileri cezaevine konularak pasifize edilişi izledi.
İNGİLİZ-ABD ÇEKİŞMESİ VAR
PKK liderlerinin saklandığı Kandil'de, Cemil Bayık yönetiminde İngiliz merkezli politik tavır önceleniyor. PYD ise 'Rojava' oldu-bittisiyle Suriye'nin kuzeyinde yeni bir planı devreye sokan ABD'nin güdümünde. PKK ile PYD arasında özellikle son 1,5 yıldır ABD-İngiliz çekişmesi yaşandığı iddia ediliyor. Kandil PYD'yi İran, Esed ve Rusya ile ortak hareket etmeye zorlarken, PYD'de ise Salih Müslim, Şervan Derviş, Enver Salih ve Redur Halil gibi isimler ise 'ABD ile ittifak halinde kalma' konusunda ısrarcı bir tavır sergiliyor.