Pastırma sıcakları ne zaman? Pastırma sıcakları başladı mı? Pastırma sıcakları hangi ayda olur?
Eylül ayı ile birlikte yurt genelinde hava sıcaklıkları düştü. Kışlıklar dolaplardan çıkarken sonbaharın ilk haftalarını yaşadığımız bugünlerde hava sıcaklıkları bir düşüyor, bir yükseliyor. Pek çok kişi yaza veda etmenin hüznünü yaşarken sonbaharda görülen ve halk takviminde pastırma yazı olarak adlandırılan sıcaklıkların ne zaman başlayacağını araştırıyor. Peki, Pastırma sıcakları ne zaman? Pastırma sıcakları başladı mı? Pastırma sıcakları hangi ayda olur? İşte detaylar…
Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları da düştü. Hava sıcaklıklarında yaşanan dalgalanma termometreleri bir arttırıp bir düşüyor. Halk takviminde pastırma sıcakları olarak bilinen pastırma yazının ne zaman olacağı merak ediliyor. Peki, Pastırma yazı nedir? Pastırma sıcağı ne zaman? Pastırma sıcağı ne zaman olur? İşte detaylar…
PASTIRMA YAZI NEDİR?
Pastırma sıcakları, sonbaharın sonlarına doğru sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla oluşur. Bu sıcaklık dalgası ülkemizde adını gerçekten de pastırmadan almıştır. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının birbirine yakın olması sebebiyle, pastırmanın en iyi bu dönemde kurutulduğu iddia ediliyor. Bu yüzden de bu döneme pastırma yazı adı veriliyor
Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) olarak anılıyor.
PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN?
Halk takvimine göre, genellikle ekim ayının sonundan kasım ayının ortalarına kadar devam eden bu dönemde gündüz saatleri güneşli ve ılık geçer. Geceleri serindir. Don olayları görülebilir. Pastırma sıcakları bazı yıllar birden fazla yaşanabileceği gibi, hiç görülmediği zamanlarda olur.
Dünya genelindeki mevsimsel kaymalar göz önüne alındığında pastırma sıcaklarının kesin olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek de zorlaşıyor.
PASTIRMA YAZI NEDEN OLUR?
Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.