Pasaport nedir, nasıl alınır?

Yurtdışı seyahatleri için olmazsa olmazlardan biride Pasaport. Peki pasaport nasıl alınır? Pasaport için gerekli belgeler neler? İşte tüm detaylar haberimizde...
PASAPORT NEDİR?
Pasaport, başka tek ülkeye iş, turistik veya sıhhat için gitmek isteyenlerin kimliklerini ibraz etmelerini imkanı sunan, İngilizce veya tek başka başka dilde derlenmiş durumda olan ve sahibinin kimlik bilgilerini barındıran beynelmilel tek kimlik belgesidir.
PASAPORT NASIL VE NEREDEN ALINIR?
Pasaport sahibi olmak için yapılması gerekenler oldukça basittir. Öncelikle pasaport harç ve defter ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Pasaport harç ve defter ücretlleri için http://pasaport.iem.gov.tr/?page_id=1901 adresini ziyaret edebilirsiniz. İkinci aşama olarak İlçe Emniyet müdürlüklerinden çıkartılacak pasaport türüne göre randevu alınmalıdır. Randevu için https://epasaport.egm.gov.tr/ adresiniz ziyaret edebilirsiniz. Randevu alındıktan sonra randevu tarihinde ve saatinde belirtilen evraklar (Nüfüs Cüzdanı aslı, 2 Adet Biometrik resim ve pasaport harç ve defter ücret bedelinin ödendiğini belirten banka dekontları.) ile İlçe Emniyet Müdürlüğünde olmanız yeterlidir. İlçe Emniyet Müdürlüklerinden yapacak olduğunuz başvurular görevli memurlar tarafından incelenerek onaylanmakta, parmak izi ve resim taraması yapıldıktan sonra imzanızı atarak İlçe Emniyet müdürlüklerinde ki işlemleri sonlandırabilirsiniz. Daha sonrasında 3 iş günü içerisinde pasaportlarınız Ankara'dan PTT ile İlçe Emniyet Müdürlüğüne vermiş olduğunuz adresinize gönderilmektedir.
Pasaport geçerlilik süresi ne kadardır? Kaç yıllık pasaport alınabilir?
Umumi Pasaport (bordo pasaport, sıradan vatandaş pasaportu) en az 6 aylık, en fazla 10 yıllık verilir.
Çocuklar ve Gençler nasıl pasaport alır?
Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport, devlet memuru pasaportu) standart olarak 5 yıllık verilmektedir. Yeşil pasaport sahipleri vize istemeyen bir ülkeye bile gitse yeşil pasaportunuzun “en az 3 ay geçerli olmalı” kuralına uygulanır.
Pasaport başvurusu yapmak için işlem adımları nedir? Pasaport almak için hazırlamanız gereken evraklar neler?
1- Pasaport başvurusu için belgelerinizi hazırlayın: Kimlik, fotoğraf ve banka dekontu gerekecek, sonra pasaport başvurusu için randevu alın ve randevuya zamanında gidin.
2- Ödeme yapın: Umumi Pasaport (Bordo Pasaport) için bankaya gidip pasaport harç ve defter (cüzdan) bedelini ödeyin ve iki nüsha dekont alın. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport – devlet memuru) için bankaya gidip pasaport defter (cüzdan) bedelini ödeyin ve iki nüsha dekont alın.
3- Randevu alın: İnternete girip www.epasaport.gov.tr adresinden pasaport başvurusu için yer-gün-saat randevusu alacaksınız. Bordo Pasaport (sıradan vatandaşlar) başvurusu için İl Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü seçebilirsiniz. Yeşil Pasaport başvurusu için sadece İl Emniyet Müdürlüğü’nü seçebilirsiniz.
4- Randevuya gidin: Randevu gününde belgelerinizle beraber başvuru için seçtiğiniz emniyet müdürlüğüne gideceksiniz.
ÖNEMLİ NOT: Pasaport özel evraktır. Pasaport alacak kişinin randevuya gitmesi zorunludur, yani sizin için başkası pasaport başvurusu yapamaz.
5- Pasaportunuzu teslim alın: Başvurunuzu yaptıktan sonra pasaportunuz size kargo – kurye ile gönderiliyor. Başvurudan ortalama 7 iş günü sonra kargoya – kuryeye verilir, kargo – kurye 3 iş gününde teslim eder. Yani ortalama 10 iş gününde pasaport elinize geçer.
Umumi Pasaport (Bordo Pasaport, sıradan vatandaş pasaportu) başvurusu için emniyete giderken gereken belgeler neler?
İl ve ilçe emniyet müdürlüklerinden randevu alarak başvuru yapabilirsiniz.
Pasaport alacak kişi kendisi gelmeli: Müracaatların şahsen yapılması gerekmektedir. 5682 sayılı Pasaport Kanunu’na göre, pasaport başvurularının şahsen yapılması gerektiğinden, sıfır (0) yaş da dahil olmak üzere tüm başvurularda başvuru sahiplerinin müracaat sırasında hazır bulunmaları gerekmektedir.
TC nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ile başvurun: Üzerinde TC kimlik numarasının bulunduğu TC nüfus cüzdanı aslı, başvuru esnasında ibraz edilmeli.
Biyometrik fotoğraf çektirin: Biyometrik özelliklere sahip 2 adet fotoğraf gerekli. Fotoğrafı çektirdiğiniz yere “pasaport için çektiriyorum” diye belirtin. Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de, dahil olmak üzere) şekilde olmalı. Fon beyaz renk, 5cm x 6cm ölçülerinde olmalı. Tam karşıdan çekilmeli, kişinin başı açık, gözlüksüz, saçlar toplanmış, ağız kapalı, yüz donuk ifade olacak.
Eski pasaportunuz varsa getirin: Varsa daha önceden alınmış pasaportunuzu verecek ve geçersiz yaptırıp geri alacaksınız.
Pasaport cüzdan bedeli ödeme makbuzu: Bankaya yatırdığınız cüzdan bedeli (defter bedeli) dekontunun 1. nüshasının (en üst nüsha) üzerinde “Tahsil Edilmiştir” kaşesinin olması ve tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
Pasaport harç bedeli ödeme makbuzu: Bankaya yatırdığınız harç bedeli dekontunun 1. nüshasının (en üst nüsha) üzerinde “Tahsil Edilmiştir” kaşesinin olması ve tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
Parmak izi alınacak: Müracaat sırasında başvuru sahibinin parmak izi alınmaktadır. Daha önce herhangi bir sebeple parmak izi alınmış olan kişiler, parmak izlerinin alındığını belgelemeleri halinde, tekrar parmak izi vermek durumunda kalmaz, 20 dakika zaman kazanır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 5’inci maddesi uyarınca, 7 yaşından gün almış herkesten parmak izi alınmaktadır.