Önceki gece yarısından sonra havalanan 4 Türk jeti sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. Jetlerin yaptığı 4 bombardımanda 3 hedef imha edildi.
IŞİD militanlarının Kilis sınırında açtığı ateşle bir astsubayın şehit olmasının ardından TSK misliyle karşılık vermişti. tanklar ve obüsler, sınırın öte yanına bomba yağdırmıştı. Gece yarısı da Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü’nden 5’er dakika arayla havalanan 4 F-16 savaş uçağı, IŞİD hedeflerini 4 kez bombaladı. IŞİD’e bağlı 2 karargah ve 1 toplama merkezi vuruldu. 35 IŞİD’çinin öldürüldüğü belirtildi.
‘LANTIRN’ sistemi
Jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis’ten de duyuldu. Hava operasyonunda, “Pars” çağrı adını taşıyan 181. Filo Komutanlığı’nın görev aldığı öğrenildi. “Pars” filoya bağlı uçakların pilotları, geçen sene de sınır ihlali yapan bir Suriye savaş uçağını angajman kuralları kapsamında düşürmüştü. Gece alçak irtifa uçuş kabiliyetine sahip filodaki uçaklarda “LANTIRN” adı verilen, gece veya bozuk meteorolojik şartlarda bile pilota mükemmel bir görüş sunan, atılan özel bomba ve füzelerin hedefi isabetle vurmasını sağlayan sistem bulunuyor. Az sayıdaki ülkede bulunan bu sistemin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ayrı bir güç sağladığı da vurgulanıyor. Eğitimlerini “harbi kazanmak için eğitim yap” anlayışıyla gerçekleştiren filoya bağlı uçaklar, geçmişte de pek çok görevde öncü birlik olarak görev aldı, yurt dışında düzenlenen tatbikatlarda da Hava Kuvvetleri Komutanlığını temsil etti. 181. Filo Komutanlığına bağlı uçaklar, Türkiye-Suriye sınırında gerçekleştirilen hava devriye görevinde de yer alıyor.
Hassas güdümlü akıllı bombalar
Operasyonda, hedefler Suriye sınırı geçilmeden imha edildi. Operasyonda uzaktan atılabilen hassas güdümlü bombaları (JDAM) kullanarak, hedeflerde tam isabet sağladı. Serbest havalanan uçaklar, Türkiye hava sahası içinde füzelerini ateşledi ve füzeler Suriye sınırı geçerek 15 -20 mil mesafedeki hedefleri imha etti. Operasyonda kullanılacak mühimmat ise ‘uluslararası hukukun getirdiği sınırlamaya’ göre seçildi. Suriye hava sahasına girilmemesi için de operasyonda ‘uzaktan atılabilen hassas güdümlü mühimmat’ kullanıldı. JDAM adı verilen bu mühimmat ilk kez Körfez Savaşı sırasında kullanıldı. Menzili 24 kilometre olan ancak takılan aparat ile menzili 65 kilometreye kadar çıkan bu akıllı bomba, GSP sistemi ile çalışıyor. Hedefin koordinatları bombaya yükleniyor ve bomba atıldıktan sonra GSP sistemini kullanarak hedefe kendisi ilerliyor. Boenig firması tarafından üretilen JDAM’ın fiyatı ise 25 bin dolar.
Şehidin adı verildi
IŞİD’e düzenlenen hava operasyonuna, çatışmada hayatını kaybeden Astsubay Yalçın Nane için ‘Şehit Yalçın’ adı verildi.
IŞİD’ten cephane takviyesi
Gaziantep sınırında 1 astsubayımızı şehit eden IŞİD’in, Türkiye’nin savunma amaçlı hava saldırısı sonrası sınıra yakın yerlerdeki stratejik merkezleri ağır hasar gördü. Bunun üzerine dünden itibaren Suriye’de kontrol altında tuttuğu bölgelerden sınıra cephane takviyesi yaptığı öğrenildi. Takviyenin özellikle Rakka’dan yapıldığı bildirildi.
Sınırda silah sesleri
Gaziantep’in Karkamış sınırında bulunan, Halep’in kuzeyindeki Cerablus ilçesinde silah sesleri duyuldu. Dün sabah saatlerinden itibaren sessizliğin hakim olduğu Cerablus kent merkezinden yaklaşık 20 el silah sesi işitildi. Seslerin ardından daha önce IŞİD militanları tarafından kazılan hendeklere yakın bölgedeki, sınırın sıfır noktasından Türk Silahlı Kuvvetlerine ait zırhlı araçlar geçiş yaptı. Nereden ateşlendiği henüz belirlenemeyen top mermisi de sınırın sıfır noktasındaki IŞİD mevzisine düştü.