Paris zanlısının ailesi Türkiye’ye dönüyor
Paris’te, üç PKK’lı kadının öldürülmesiyle ilgili tutuklanan Ömer Güney’in ailesi restoranlarından sonra ev ve araçlarını da sattı. Aile dava bitince dönüş yapacak.
Fransa, iki yıl önce 9 Ocak’ta Paris’te işlenen PKK’lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez cinayetleri ile sarsıldı. Cinayetten günler sonra, katil zanlısı olduğu iddia edilen Ömer Güney 21 Ocak’ta tutuklanarak cezaevine kondu. Yaklaşık iki yıldan bu yana devam eden soruşturma, hakim Jeanne Duye tarafından yürütüyor. İddianame ise halen hazırlanmadı. İki yılın dolmasıyla da, Ömer Güney’in Paris’te yaşayan ailesinin restoranlarından sonra ev ve araçlarını da sattığı ortaya çıktı. Amca Zekai Güney, Ömer Güney’in babası olan kardeşi İsmet Güney’in ve çocuklarının dava sonuçlanınca Türkiye’ye kesin dönüş yapacağını söyleyerek şunları anlattı:
Avukat tutamadılar
“Kardeşim İsmet Güney, geçtiğimiz yıl Fransa’da bulunan evini de sattı. Olay olduktan kısa bir süre sonra zaten restoranını satmıştı. Ev de zaten kredi ile alınmıştı. Üzerinde ipotek vardı. Bir miktarını banka kesmiş ve geriye fazla olmayan bir miktarı geri alabilmiş. Bunun yanında araçlarını da 3 bin 500 euroya sattılar. Türkiye’ye dönmeye karar verdiler. Ömer’in 4 kız kardeşi var. İkisi evli. Diğer ikisi de ailesiyle yaşıyor. Aile artık geçinemiyor. Kardeşim Türkiye’de TEDAŞ’ta çalışıyordu ve Fransa’ya gittikten sonra kalan günlerinin sigorta ödemelerini yaparak emekli oldu. Şu an Türkiye’den bir emekli maaşı var. İki küçük kız kardeş de çalışıyor. Sağdan soldan destek de alıyorlar. Yeğenimin avukatını Paris Barosu atadı. Onlar henüz kendi avukatlarını tutamadı. Dava sonuçlanınca kardeşim ailesiyle Türkiye’ye dönecek. Şu an davanın sonuçlanmasını bekliyorlar.”
Erdoğan’ın sözleri istendi
Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) da davaya müdahil oldu. FEYKA Başkanı Mehmet Ülker, “Hakim davanın 6 aya kadar sonuçlanabileceğini belirtmiş. Erdoğan, Başbakan iken Şanlıurfa mitinginde paralel yapıya işaret etmişti. Hem Erdoğan’ın konuşmasını hem MİT iddialarının yer aldığı ses kaydının araştırılmasını talep ettik” dedi.
İki yılı aşan tutukluluk
Türkiye’de iddianame hazırlanana kadar şüpheli en fazla iki yıl tutuklu kalabiliyor. Güney ise yaklaşık iki yıldır tutuklu. Strasbourg Barosu avukatlarından Ümit Kılınç, “Fransa’da bu tür ağır davalarda soruşturmayı savcı değil, soruşturma hakimi yürütür. Önceden süre belirler. Soruşturmada hiçbir bilgi verilmez. Deliller toplanır ve finalde çoğunlukla tek duruşmada karar alınır” dedi.