Gazete Vatan Logo

Paris’te MİT değil ‘paralel’ şüphesi!

Paris’te MİT değil  ‘paralel’ şüphesi!

Paris’te 2013’te 3 PKK’lı kadının öldürülmesi olayını soruşturan Fransız Savcılığı’nın Sözcüsü Thibault-Lecuivre, cinayetlerde MİT’in rolüne ilişkin kesin kanıt bulunmadığını açıkladı. Tutuklu Ömer Güney’in Alman ajanı olduğu iddiası da var.

Paris’te 2013’te 3 PKK’lının öldürülmesini soruşturan Fransız Savcılığı’nda, cinayetlerin MİT’le ilişkisine dair kesin kanıt bulunmuyor. Diğer yandan Savcılık, “Paralel Yapı” ve aşırı miliyetçilerin rolüne ilişkin iddiaların da peşine düştü.

Kesin kanıt yok

Paris’te Kürt Enformasyon Bürosu’nda 9 Ocak 2013 tarihinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez silahlı saldırıda öldürülmüştü. Saldırının tek sanığı olarak 30 yaşındaki Ömer Güney tutuklandı. Paris savcılığı sözcüsü Agnes Thibault-Lecuivre, “Elimizdeki unsurlar Güney’in MİT adına hareket etmiş olabileceğini gösteriyor, fakat elimizde yeterince kanıt yok. Güney’in Türkiye’de görüştüğü kişilerle ilgili bilgi istedik fakat makamlar talebimizi reddetti” dedi.

MİT’i lekelemek mi?

Fransız Le Monde gazetesinin ulaştığı ve önceki gün yayınladığı suç duyurusunda, “Soruşturmalar MİT ajanlarının olaylara resmi bir biçimde, üstlerinin onayıyla mı yoksa kendi istihbarat servisinin bilgisi dışında, kurumun adını lekeleme veya barış sürecine zarar verme amaçlı mı katıldıklarının tespitini sağlamaya yetmemiştir” ifadeleri kullanılıyor.

Haberin Devamı

Le Monde gazetesi, suç duyurusunda yer alan bu ifadelerden hareketle “Paralel Yapı”ya dikkati çekti. Konuya, “Olası hedef: Çözüm Süreci’nin ‘sabote’ edilmesi” ara başlığı ile değinen gazete, şu hususlara yer verdi:

“(Olaydan) İki ay sonra 14 Mart (2014) tarihinde bir Türk internet sitesi yeni bir tez ortaya atıyor. Sitenin iddiasına göre kayıtta tespit edilemeyen iki sesten biri, “Gülen hareketinin polis imamı” olarak tanıtılan Ömer Kozanlı’ya (Kozanlı Ömer) ait. ABD’de sürgünde yaşayan Fethullah Gülen önce Erdoğan’ın iktidara gelmesini destekleyip sonrasında bağlarını koparmasına rağmen, devlet kurumları nezdinde çok etkin olmaya devam ediyor. Emrini kim verdi ? Bizzat başlattığı barış sürecini engellemek isteyen Türk hükümeti mi, MİT’te Gülen hareketinin sızdığı sert fraksiyonlar mı ya da orduya yakın ve Ömer Güney’in de kendini yakın bulduğu MHP mi?”

Haberin Devamı

Almanların işi mi?
Savcılığın, sorgu hakimine gönderdiği suç duyurusunda ayrıca, Güney’in Almanya’da “birçok kez görüştüğü” bir kişiden yardım almış olabileceği ifadesi de yer alıyor. Suç duyurusunda, Alman makamların bahsi geçen kişinin evine polis baskını düzenlenmesine izin verdiği fakat Fransa’da yargılanmasına müsaade edilmediği kaydediliyor. Davayla ilgilenen Le Monde gazetesi köşe yazarı Soren Seelow Almanya’da bahsi geçen kişinin Alman istihbaratı için dışarıdan bir muhbir olarak çalışabileceğini belirtti.