Papatya falında sıra müebbette!
16 yıldır süren Mısır Çarşısı'ndaki patlamayla ilgili davada mütaalasını açıklayan savcı, sosyolog Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi.
Yargıtay'ın bozma kararının ardından dördüncü kez başlayan Mısır Carşısı davasına dün İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı esas hakkındaki mütaalasını açıkladı. Savcı Kıstı, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'ün, "Üyesi oldukları terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda 9 Temmuz 1998 tarihinde Mısır Çarşısı’ndaki Ünlüoğlu büfesine bomba yerleştirmek ve bu bombayı patlamak suretiyle 7 kişinin ölümüne 127 kişinin yaralanmasına neden olmak, bu şekilde devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemle bulunmak suçunu işlediklerini” belirtti. Savcı, her iki sanığın da ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti .
Avukat Bahri Belen, “Mahkeme bundan önce 3 kez beraat yönünde karar vermiştir. Ancak heyet değişikliği döneminde başkanın muhalefetine rağmen sanıkların cezalandırılması yönüne gidilmiştir” dedi ve savunma için süre talep etti.
Savunma 19 Aralık'ta
Sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre veren Mahkeme, duruşmayı 19 Aralık’a erteledi.
Mekik dokuyan dosya
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, "patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespitinin yapılamadığı" için beraat kararı vermişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise kararı bozarak, ağırlaştırılmış müebbet cezası istemişti. Yargıtay Başsavcılığı buna itiraz etmiş Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise 9. Daire kararını yerinde bulmuştu. Bunun üzerine dosyayı tekrar görüşen İstanbul 12. Ağır Ceza, 9 Şubat 2011’de, beraatte direnmişti. Mahkeme, 22 Kasım 2012'deki duruşmada ise bundan vazgeçmişti. Mahkeme 24 Ocak 2013'te görülen son duruşmada Selek'i ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise 11 Haziran 2014'te kararı usulden bozmuştu. Ardından 15. Ağır Ceza, Selek'le ilgili yakalama kararını önce kaldırmış, sonra yeniden yakalama kararı verilmişti.