'Özgürlük ve adil yargılama' istiyormuş
Mavi Çarşı davası AİHM'e taşındı
MAVİ Çarşı'ya Molotof kokteyli atarak 13 kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesi ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve cezası Yargıtayca onanan Azime Işık 'adil yargılama', 'özgürlük ve güvenlik', 'işkence ve ayrımcılık yasağının' ihlal edildiğini öne sürerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Azime Işık avukatı Ayhan Erdoğan aracılığı ile yaptığı başvuruda ihlaller nedeniyle doğan maddi ve manevi zararlarının, Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödenmesini istedi.
Azime Işık'ın avukatı Ayhan Erdoğan AİHM'e verdiği başvuru dilekçesinde müvekkilinin 30 Nisan 1999'da tutuklandığını, üç ay sonra da yargıç karşısına çıkarıldığını ve davanın yaklaşık 10 yıl sürdüğünü belirtti.
Yargılama sırasında iddianamede yer alan maddi delillerin adli emanette yok edildiğini öne süren Avukat Ayhan Erdoğan, olay yerinde ele geçirilen örme şapka içindeki 5 adet saç kılının da İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı'nda kaybolduğunu ifade etti. DNA testine en uygun olan bu delilin kimler tarafından hangi aşamada yok edildiği araştırılmadan ve maddi gerçeklik ortaya çıkartılmadan, mahkemenin Kriminal Müdürlüğü'nde saklanması ve bulunması gereken inceleme tutanağını dahi dosyaya getirtmeden hüküm kurulduğunu vurguladı.
Mavi Çarşı davasının gerçek faillerinin dava dosyasından çıkartıldığını, bu nedenle delillerin de dosyadan çıkartılması gerektiğini ifade eden Avukat Erdoğan dilekçesinin devamında şunlara yer verdi:
"Bu işi organize eden güç, gerçek failleri işaret eden delillerin hem sanıkların beraat etmesine hem de gerçek faillerin kimliğinin ortaya çıkmasına neden olacağını bilmektedir. Maddi deliller bulunmadan, emniyetteki işkenceye dayalı ifadeler üzerinden yargılama yapılması adil yargılanmamın ihlali anlamına gelir. Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, olay sonrası basın toplantısı yaparak eylemin planlayıcısı olarak Neytullah Getiren'in ismini vermiştir. Ancak bu kişi hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Bu da dava dosyasından çıkartılan şüphelilerin yerine başkaca kişilerin konulduğunu gösterir. Müvekkilim bu doğrultuda işlemediği bir suç nedeniyle yargılanmış ve hüküm giymiştir."
Yer gösterme görüntülerinde, sanıklarda, işkence sonucu olduğu anlaşılan bir travmanın görüldüğünü vurgulayan Ayhan Erdoğan, Azime Işık'ın sol gözünün yarıya kadar kapalı ve şiş olduğunu, mahkemenin fiziki ve psikolojik travmanın tespiti konusundaki taleplerini dikkate almadığını kaydetti. Yer gösterme görüntüleri üzerinde de oynandığını, tutanaklarla, video kasetlerin birbirini tutmadığını belirten Ayhan Erdoğan, adil yargılanma hakkının ihlalinin tesbitini ve tavsiye niteliğinde yeniden yargılamanın sağlanması yönünde karar verilmesini talep etti.