Özgecan'ın katil zanlısı için flaş karar
Mersin Barosu, Tarsus ilçesinde vahşice katledilen Özgecan Aslan’ın katil zanlısı Suphi Altındöken’in talebi üzerine avukat görevlendirdi. Altındöken, hiçbir avukatın avukatlığının yapmak istememesi üzerine, ailesi aracılığıyla Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Mersin Barosu’ndan avukat tayin edilmesini istemişti.
Tarsus’ta 11 Şubat 2015 tarihinde ortadan kaybolan ve iki gün sonra vahşice öldürülerek yakılmış halde cesedi bulunan üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın katil zanlıları minibüs şoförü Suphi Altındöken (26), babası Necmettin Altındöken (50) ile arkadaşı Fatih Gökçe (25), yarın Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak ilk duruşmayla hakim karşısına çıkacak.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak olan 3 sanığa karşı Aslan ailesinin yanında yer alan bine yakın avukat ‘Özgecan’ için savunma yapacak. Fatih Gökçe ve Necmettin Altındöken birer avukat bulurken, hiçbir avukat baş zanlı Suphi Altındöken’in avukatlığını yapmak istemedi. Cinayetin hemen ardından Mersin Barosu’ndan yapılan açıklamada da baroya kayıtlı hiçbir avukatın zanlıların avukatlığını yapmak istemediği kamuoyuna duyurulmuştu.
Ancak, olaydan kısa süre sonra Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Mersin Barosu’ndan baş zanlı Suphi Altındöken’e avukat tayin edilmesini istedi. Bu talebin ardından Altındöken’in ailesi de 5 Mayıs 2015 tarihinde Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe vererek, Mersin Barosu’ndan yeniden avukat istedi. Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Mersin Barosu’na bu talebi yazıyla bildirdi.
BARO BAŞKANI ANTMEN, ‘HAK İHLALİ OLUR’ DEMİŞTİ
İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Mersin Barosu Yönetim Kurulu, bu talep üzerine Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Avukatlık Kanunu çerçevesinde Suphi Altındöken’e bir avukat tayin etti. Mersin Barosu, avukatın kimliği hakkında bilgi vermedi. Baro Başkanı Alpay Antmen, İHA muhabirine 9 Mayıs 2015 tarihinde yaptığı açıklamada, “Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre, suçun ağırlığı nedeniyle mutlaka bu kişinin bir avukatla temsil edilmesi gerekiyor. Bu, adil yargılanma ve savunma hakkı için olmazsa olmaz bir koşul. Mersin Barosu’ndan hiç kimsenin bu zanlının avukatlığını yapmak istemediğini daha önce söylemiştik. Ama onun da avukatsız yargılanması bir hak ihlali olacak. Bunu da biliyoruz. Avukatlık Kanunu’na göre, Baro Başkanı ya da Baro Yönetim Kurulu’nun bu konuda görev yapacak bir avukat tayin etmesi gerekiyor. En kısa sürede Mersin Barosu Yönetim Kurulu bu konuda yasanın emrettiği şekilde gereğini yapacak” demişti.