ÖSYM’de değiştirildi şüphesi!
KPSS soruşturması sırasında ÖSYM içinde cevap kağıtlarında deformasyon yapılma şüphesi üzerinde de duruluyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılından iptal edilen KPSS’ye ilişkin soruşturma devam ederken, personele dikkat çekici bir soru yöneltildiği de ortaya çıktı. Soruların sınavdan önce sızdırma şüphesiyle başlayan soruşturma kapsamında, cevap kağıtlarının ÖSYM’ye geldikten sonra “değiştirme” veya “müdahale etme” iddiası da araştırılıyor.
Çalışanlar da var
Soruların sızdırıldığının kesinleşmesi üzerine başlayan soruşturmada 3 yıl sonra personelin dinlenmesine 1 haftadır devam ediliyor. 140’a yakın personelin ifadesinin bugün tamamlanması planlanıyor. İfadesine başvurulan personel arasında halen ÖSYM’de görev alan personelin de olduğu bir çoğunun ise ÖSYM’den başka kurumlara gönderilen personel olduğu kaydediliyor. ÖSYM yetkilileri, “Tüm personeli suçlu göstermek yanlış. Savcılık herkesten sisteme dair bilgi topluyor” dedi.
İçeride değiştirildi şüphesi
VATAN’ın edindiği bilgiye göre savcılığın “çıkar amaçlı suç örgütü” iddiasıyla yürüttüğü soruşturmasını “sızdırma” üzerinden yürüttüğü ifade edilirken, Emniyet yetkililerinin sorgusunda dikkat çeken bazı sorular soruldu. Personel sorulardan soruşturmanın sadece “sızdırma” değil “içeride müdahale” şüphesinin de soruşturulduğu sonucuna vardı.
Bazı personele sınavdan sonra cevap kağıtlarının “hangi yöntemle geldiği”, “nasıl depolandığı”, “depoda güvenlik önlemlerinin nasıl alındığı”, “sınav kağıtlarının optik okuyuculara nasıl götürüldüğü”, “Bu taşıma sırasında kamera kaydının yapılıp yapılmadığı”, “bu depoya kimlerin girdiği”, “optik okuyucularda kimlerin görev yaptığı”, “optik okuyucuya kağıtları kimlerin nasıl ve hangi yöntemle aktardığı” gibi soruları da soruldu. Bu sorular, Emniyet ve savcılık makamının, soruların sızdırılmasının yanı sıra ÖSYM içerisinde “cevap kağıdı değiştirme” ya da “cevap kağıdına müdahale etme” yönünde de soruşturma yürüttüğünü ortaya koydu. Bazı cevap kağıtlarının kriminal incelemesinin de yapıldığı ve hazırlanan “gizli” raporların Savcı Şadan Sakınan’a ulaştırıldığı bildirildi.
‘Kağıtlara müdahale ediliyor’
YÖK ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilen DDK adına “geçici uzman” olarak görev yapan Sayıştay Başdenetçisi Ferhat Gündüz’ün aynı KPSS skandalının yaşanmasından kısa bir süre önce hazırladığı ve 2011’de savcılığa ilettiği 60 sayfalık raporda da, ÖSYM ile ilgili önemli tespitler yer alıyor. Raporda, “Test Araştırma Birimi’nde görev yapan bazı personelin dershanelere çalıştığı”, “Kapalı döneme giren personelin yayınevlerine kitap yazdığı”, “Çeşitli sınavlarda soru kağıtlarına sonradan müdahale edildiği” iddialarına yer veriliyor. Söz konusu raporda, KPSS skandalı döneminde görevden alınan birim müdürlerinden M. T.’nin 1800 TL’lik maaşı, ÖSYM çalışanı ve dershanesi olduğu ortaya çıkan G.T.’nin ise 1400 TL’lik maaşına karşın Ankara’nın en lüks semtlerinde 3 evi, lüks araçları olduğu ve çocuklarını özel okul ve ardından da özel üniversitede okuttukları iddia ediliyor.
Kafa karıştıran para...
Bazı personelin kişisel hesaplarına 150 bin TL ile 1.5 milyon TL arasında METEKSAN’dan aktarılan para da tartışma konusu oldu. Emniyet bu durumu şüpheli bir hareket olarak yorumlarken, personel bu paranın kendilerinin olmadığı ve diğer personele makbuz karşılığında dağıtıldığını savundu. Sınav dönemlerinde il görevlilerine dağıtılmak üzere o ilde yetkili bir isme METEKSAN tarafından yüklü bir ücret yatırılıyor. Bu para da o ildeki personele makbuz karşılığı dağıtıldığı ifade ediliyor. Emniyet yetkilileri sorgu kapsamına “METEKSAN neden sana bu kadar yüklü para yatırdı?” diye de sorgulama yaptığı personelin ise olayı açıklamasına karşın durumun şüpheli bulunduğu ifade edildi. Soruşturma kapsamında bazı personelin ise hesabındaki ciddi artışları “Aile geliri”, “ev satışı”, “şirket devri” şeklinde açıkladığı da bildirildi.
Neden adaya verdin?
Soruşturmada polisin ilginç bir hata yaptığı da iddia edildi. ÖSYM yasa gereği sınavlardan sonra adayların itirazlarını almakla görevli. Adaylar sınav kağıdına itiraz ettikleri zaman kendilerine cevap kağıtlarının bir örneği ve kitapçık fotokopisi iletiliyor. Bu da bilgi edinme birimi üzerinden mail ile yapılıyor. Emniyet yetkilileri Bilgi Edinme Birimi’ndeki personelin attığı tüm bu maillere ulaşarak, “Bu cevap kağıtlarını neden mail attınız?” diye sorduğu da öğrenildi. Bu soru karşısında personel şaşkınlık yaşarken, “Bunları atmak zorundayız, yasal zorunluluk” karşılığını verdiği ifade edildi.