OSYM Başkanı’na soruşturma YOK
YÖK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca şifreli sınav iddiaları için ÖSYM Başkanı Demir ve bazı ÖSYM çalışanları hakkında talep edilen soruşturma izni talebini oy çokluğuyla reddetti
YÖK Genel Kurulu’nun Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığındaki toplantısında YÖK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında YGS iddialarıyla ilgili ÖSYM Başkanı Demir ve bazı ÖSYM çalışanları hakkında talep ettiği soruşturma iznini görüştü. Kurul, soruşturma talebini reddederek, konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, başsavcılığın soruşturma talebiyle ilgili YÖK üyelerinden oluşturulan üç kişilik komisyonun hazırladığı rapor, rapordaki öneriler ve ifadelere yer verildi.
‘Acemilikten oldu’
Raporda kurumlara ve giderek devlete olan güvenin aşılmasına sebebiyet verdiklerinin tespiti ve bu eylemlerinin mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi sonucunda şu sonuçlara varıldığı kaydedildi:
YÖK Genel Kurulu toplantısında bu ifadelerin yer aldığı raporun değerlendirilerek söz konusu raporda önerilen cezai sorumluluğun (görevin kötüye kullanılması) şartları oluşmadığından men-i muhakemesine oy çokluğuyla, disiplin soruşturması açılması yönündeki talebin de oy çokluğu ile reddine karar verildiği bildirildi.
YÖK Genel Kurulu, basına “şifre” diye yansıyan uygulamanın ortaya çıkmasına, kullanılan yazılım programının yetersizliği, ÖSYM TAB görevlilerinin ve Meteksan çalışanlarının, programın kullanımı konusunda henüz yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaması ve bu süreçte yapılması gerekli denetimlerin gereği gibi yapılmamış olmasının yol açtığını bildirdi. Açıklamada, adaya özgü kitapçık uygulaması konusunda yeterli yazılım programlarının dahi olmadığı ve programın yeterince denenmemiş olduğunun görüldüğü belirtildi.
Kamu görevlilerinin göreviyle ilgili hükümlülüklerini yerine getirmemiş olmasının, görevini savsaklamasının, gerekli dikkat ve özeni göstermemesinin, ihmalde bulunmasının, yetkilerin kötüye kullanılmasının genel olarak “görevin kötüye kullanılması” suçu olarak adlandırıldığı ifade edilen açıklamada bu suçun iki yönünün bulunduğu, bunlardan birinin “görev gereklerine aykırı hareket etmek”, diğerinin de “görevin gereklerini yerini getirmekte ihmal veya gecikme göstermek” olduğu belirtildi. Açıklamanın son bölümünde şu görüşlere yer verildi;
‘Görevi ihmal de yok’
“Dolayısıyla, kamu görevlisinin görevde ihmal yahut gecikmede bulunmasına karşın, eğer sözü edilen sonuçlardan biri ortaya çıkmamışsa görevin kötüye kullanılması-görevi ihmal suçu oluşmayacaktır.”YÖK’ün bu kararından sonra ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında herhangi bir soruşturma yapılamayacak.
Rapor disiplin suçu diyor
- ÖSYM Başkanı Demir, görev gereklerini yerine getirmede ihmal ve gecikmelerde bulunduğu,
- 2011 YGS’de görevin kötüye kullanılması suçundan söz edilemezse de ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir ile diğer personelin kusurlu davranışları ve görev gereklerine aykırı hareket etmelerinin disiplin hukuku açısından yetkili makamlar tarafından değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
‘Aklayanlar milyonlara karşı sorumlu’
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, YÖK Genel Kurulunun, ÖSYM Başkanı Ali Demir’e soruşturma izni vermemesine ilişkin, “Ali Demir’i aklayanlar, milyonlarca insana yaşatılan eziyetten sorumludur” değerlendirmesinde bulundu. Yıldız, şunları kaydetti, ”ÖSYM’nin yetkilerle donatılmış Başkanı Ali Demir, skandalların altına bir bir imza atmakta hiçbir sakınca görmemiştir. Çünkü Ali Demir’in YÖK kalkanıyla korunma ve aklanma altına alınmasında ’görevinin gereklerini çok iyi yerine getirmesi’ ve dolayısıyla AKP’ye gösterdiği rızanın olduğuna şüphe yoktur. Ali Demir’i aklayanlar, milyonlarca insana yaşatılan eziyetten sorumludur.”