Akdeniz ve Ege şeridini kasıp kavuran orman yangınlarında 9'uncu güne girildi. Antalya, Muğla ve Aydın başta olmak üzere yangınların çıktığı bölgelerde mücadele canhıraş şekilde sürüyor. 28 Temmuz'da bu yana çıkan 192 yangından 180'i kontrol altına alındı.
GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER YANGINA MÜDAHALEYİ SÜRDÜRÜYOR
Isparta'da Sütçüler ilçesinde meydana gelen orman yangınının 4'üncü gününde hem karadan hem havadan söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Gün boyunca 6 helikopter ve 1 uçakla havadan, çok sayıda itfaiye aracı, arazöz, sulama tankeri, iş makinesi ve dozerlerle de karadan müdahale edildi. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Ukrayna'dan bugün Isparta Süleyman Demirel Havalimanına gelen 5 helikopter, farklı bölgelerde devam eden orman yangınlarına müdahale etmek için havalandı. Sütçüler Çandır bölgesinde 4 gündür devam eden orman yangınına havadan ilk kez bu akşam müdahale edildi. Yıldız Mahallesinde gece alevlerin yükseldiği bölgeye müdahale eden gece görüşlü helikopterler, yangının kontrol altına alınmasında büyük önem taşıyor.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, orman yangınlarının sürdüğü Marmaris'te açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli'nin konuşmasından satır başları şöyle;
5 ilde 12 orman yangını için çalışmalar sürüyor. 126 kırsal alanda yangına müdahale yapıldı. Devam edenler yangınlarda 16 suatar, 9 İHA, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankeri 5250 personel ile bu çalışmalar devam ediyor. 44 ilde 197 orman yangını çıktı, 185'i kontrol altına alındı.
Sıcaklık, düşük nem ve artan rüzgar yangının durumunu etkiledi. Muğla genelinde 1 hafta yağış beklenmiyor.
Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz. 5 günlük nem günlük aşağı yukarı yüzde 20, gece de yüzde 40 ila 50 civarında.
Hasar tespit çalışmalarında 5 il, 18 ilçe, 98 köyde 3714 çiftçi, 31 bin dekar alan, 397 büyükbaş, 3961 küçükbaş, 1353 tarımsal yapı, 1137 alet-makina etkilenmiştir.
Dün Kemerköy Termik Santrali'nde bir yangın tehlikesi atlatıldı. İlk tespitlere göre çok önemli bir hasar almadan santral bu konuyu atlatmış oldu.
Müdahalede araç sayılarımızda mutlaka hesaba katmamız gerekir. Sadece uçak ve helikopter üzerinden konuşmak değil, diğer makineler ve insan sayısı üzerinden de gitmemiz gerekiyor.
YANGINLARLA MÜCADELE SÜRÜYOR
28 Temmuz'da 49 yangına envanterimizdeki 1 uçak, 21 helikopter ve 206 arazözle müdahale ettik. 4 Ağustos'tan sonra 4 uçak, 16 helikopterle etkin müdahalemize devam ediyoruz.
Son 2 yılda 5 adet büyük yangın yaşadık. Ama son 9 günde 15'i büyük olmak üzere bu yangınların bir kısmı devam ediyor. 16 uçak, 56 helikopter, 7 adet jandarma helikopteri de filomuza destek veriyor.
Rusya'dan 5 tanker uçak ve 3 helikopter, İspanya'dan 2, Hırvatistan'dan 1 amfibik uçak, Azerbaycan'dan 1 uçak ve 1 helikopter hava söndürme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Katar'dan 65 arama kurtarma personeli sahada çalışmalarına devam ediyor.
YANAN YERLER NE OLACAK?
Yanan yerler tekrar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılamaz. Yangınlar soğutulduktan sonra yanan ağaçlar en kısa sürede sahadan çıkartılacak ve ilk yağmurdan sonra fidan dikimi başlayacak.
Yanan alanların rehabilitasyonu yapılacak ve fidan dikimine hazır hale getireceğiz. Yeni ağaçlandırma doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacka. Geleceğe Nefes kampanyasıyla 252 milyon fidan... 252 milyon fidanı yıl bitmeden mutlaka dikeceğiz.
Akut dönemleri geçebilmek için ülkelerin kendi güçleri, yedek güçleri ve birbirleriyle alışveriş yapabilecekleri makine, teçhizat, hava aracı paylaşabileceği ve eğitimlerini paylaşabileceği bir birliğin kurulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunu önümüzdeki günlerde Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerle paylaşıyor olacağız.
Asıl en önemli varlığımız insan kaynağımız. Toplam 21 bin 90 personelimiz var. Hava araçlarının toplam kapasitesinde 2002'ye göre yüzde 75 artış var.
İlk kez İHA'ları kullanmaya başladık. Orman yangınlarıyla mücadelede askeri İHA'ların kullanılması konusu Türkiye'de ilk ve dünyada ABD'den sonra ikinci olduğumuzu kabul edelim.
Bakan Soylu'nun açıklamaları şöyle;
Bir taraftan yangınla mücadele aynı kararlılık ve aynı disiplinle devam ediyor. Diğer taraftan da vatandaşımızın yangından dolayı karşı karşıya kaldığı tüm meseleleri karşılamaya çalışıyoruz.
54 ayrı birimden 11 bin 844 haneden 36 bin 365 tahliye edildi. Bu sadece Muğla ölçeğindeki rakam. Bunların bir kısmı KYK'nın misafiri oldu, bir kısmı konteyner ve çadırlarda barınıyor. Diğer bir kısmı da kendi aileleri, yakınlarıyla kalıyorlar.
Yangınla karşı karşıya kalınan meselelerden bir tanesi de insanlarımızın yaşadığı binalar. Muğla ölçeğinde 971 bina 1943 bağımsız bölüm tespiti yapılmıtşrı. Bir bölümü az, bir bölümü orta, bir bölümü ağır hasarlı bir bölümü de yıkıktır. 77 konut acil yıkılacak, ağır hasarlı konumundadır.
Buraya toplam 20 milyon liralık yardım gönderilmiştir. Hem eşya hem de kiraya çıkma yardımları da tespit edildiği andan vatandaşlarımızın hesabına aktarılmaktadır.
Günlük ortalama gerek çalışanlarımız gerekse afetzede vatandaşlarımız için bir beslenme grubunu yöneterek hem Kızılay kendisi hem de diğer sivil toplum organizasyonları koordine ederek vatandaşlarımızın bu taleplerini karşılamaktadır. Şu ana kadar 200 bin litre civarında su dağıtımı sadece Kızılay tarafından gerçekleştirilmiştir.
Şu ana kadar sadece yangına dışarıdan gelen ve kamu kurum ve kuruluşlarından katılan personel sayısı 2975'tir. 473 de araçtır. Bunların 443'ü itfaiyedir.
Azerbaycan'dan 110 personel ve 54 araç Türkiye'ye intikal etmiştir ve sahada çalışmaktadırlar.
6 bin 563 personel aktif olarak çalışmaktadır, 610 da araç tüm çalışma gruplarımızda çalışmasına devam etmektedir.
Tam elektrik verilemeyen 1 tek mahalle var. Yaklaşık 10 km'lik bir hat var tamiri gereken. 103 elektrik direğimizde de hasar var.
552 kişi yangından etkilenerek hastanelere müracaat etmiştir. Bugün itibarıyla 35 ayrı mahalle ve 6 ilçede yangınla mücadele edilmektedir. Marmaris, Köyceğiz, Seydikemer, Kavaklıdere, Menteşe ve
Milas.
"DAHA İYİ NOKTADAYIZ"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,
Manavgat’taki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. 5 ilde, 14 noktada yangının sürdüğünü belirten Bakan Çavuşoğlu, "Yarın için rüzgar hızını kısacak, bunu avantaja çevirmemiz lazım. Yarın inşallah tamamen kontrol altına almayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;
Bugün beş ilde 14 farklı noktada yangınla mücadele ediyoruz. Bazı cephelerde kontrol sağlanmış, soğutma çalışmaları başladı. Bazı cephelerde kontrol altına çabaları devam ediyor. Bugün düne göre daha iyi noktadayız.
Her noktada ekiplerimiz itfaiyelerimizden tutun orman çalışmalarına, emniyetimizin TOMA'sına kadar hepsi anında müdahale ediyor.
Bugün havadan ve karadan 1832 araçla yangına müdahale ettik. 6511 kişi sahada yangınla mücadele etti. Her noktada ekiplerimiz itfaiyelerimizden tutun orman çalışmalarına, emniyetimizin TOMA'sına kadar hepsi anında müdahale ediyor.
YANGINDA SON DURUM
Sadece hava unsurlarımız bugün 1650 sorti yaptılar. Yangından 7 kişi Antalya'da hayatını kaybetti. 770 vatandaşımız yaralandı, etkilendi. 750'si taburcu edildi, 6 vatandaşımızın tedavisi sürüyor, herhangi bir hayati tehlikesi yok.
Tüm kurumlarımıza, sivil toplum örgütlerimize ve bireysel olarak gelen vatandaşlarımıza şükranlarımızı bir kez daha arz ediyorum. Birçok gönüllü de çalışanlara su, yiyecek getiriyor, çalışanlarımızı yalnız bırakmıyor.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU YARINI İŞARET ETTİ
Yarın için rüzgar hızını kısacak, bunu avantaja çevirmemiz lazım. Yarın inşallah tamamen kontrol altına almayı hedefliyoruz. Yangın söndürme çalışmalarına paralel olarak vatandaşlarımız, belediyelerimiz ve diğer kuruluşlarımız çalışıyor, vatandaşımızın yaralarını sarmaya çalışıyor.
Şu ana kadar tespitlerimize 1352 bina ağır hasarlı, yıkılan ya da yıkılması gereken bina. Ayrı, bağlantılı bölümleri saydığımız zaman bu 2164 ünite demektir. Bununla ilgili yıkım çalışmaları da devam ediyor.
Dün KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar'la Kalemdar'a gittik, oradaki binaların hepsi yıkılmış, konteynerler geldi. 119 yaşam konteynerleri faal hale geldi. AFAD yoğun şekilde çalışıyor.
1055 AİLEYE TOPLAM 17 MİLYON TL ÖDEME
Diğer yangın bölgelerinde de vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu yerlerde yaşam konteynerlerini hızlı şekilde ulaştıracağız, bedelini devlet olarak üstleneceğiz.
Vatandaşımıza maddi yardımlarımız da devam ediyor. Şu ana kadar 1055 ailemize toplam 17 milyon ödeme yapıldı.
Hasar tespiti devam eden mahallelerde vatandaşlarımıza maddi yardımlarımızı hızlı şekilde ulaştıracağız. Bütçe konusunda hiçbir sıkıntımız yok.
Farklı ülkelerin bizlere önerileri var. Dün Azerbaycan'dan 1 uçağın ve 40 itfaiye aracın, 150 personelin yola çıkacağını söylemiştik. Uçak Dalaman'a indi. İtfaiye aracı ve personel de yolda.
NATO'nun karadan yardımlarla ilgili bazı misyonları var ama şu anda müttefik ülkelerde de yoğun yangınlar var. Kuzey Makedonya dışında o mekanizmaya başvuran bir ülke yok.
MARMARİS'TE SON DURUM
DHA Muhabiri Davut Can, Orhaniye'den son durumu aktardı:
Marmaris'te Orhaniye'ye bağlı Kızkumu mevkiindeyiz. İki gündür alevler Kızkumu'nu çevreleyen dağlarda etkisini sürdürüyordu. Turgut Mahallesi'ndeki yangının da kontrol altına alındığını gözlemliyoruz. Henüz resmi bir açıklama gelmedi. Dağların etekleri ile yerleşim yerleri arasına set çekildi. Ekipler 7/24 orada nöbet beklediler. Alevlerin yerleşim yerlerine sıçramasını engellediler. Bir yandan soğutma çalışması da devam ediyor. Bir yandan da ekipler rehavete kapılmıyor.
AKÇAKAYA'DA SON DURUM
DHA Muhabiri Hande Nayman, Milas'ın Akçakaya Mahallesi'ndeki son durumu anlattı:
Alevler yerleşim yerine yakın. Pek çok mahalle tahliye edildi. Evler hızlıca boşaltılıyor. Rüzgarın çok hızlı esmesi nedeniyle etkisini artırıyor. Bölgedeki söndürme çalışmaları devam ediyor. Helikopterler söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Akçakaya Mahallesi'nde yola da sıçradı yangın. Milas yangını hâlâ devam ediyor. Gece saatlerinde karadan müdahale yapılıyor. Oldukça yoğun bir duman var bulunduğumuz noktada. Siyah dumanlar adeta ilçeyi tamamen kaplamış durumda.
YANGIN ALARA VADİSİ'NİN YAMAÇLARINDA
Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde devam eden yangın, Alara Çayı'nın bulunduğu Alara Vadisi'nde devam ediyor. Vadinin yamaçlarında süren yangına havadan helikopterlerle müdahale ediliyor.
Bu arada vadinin üzerinde bulunan Karabul Mahallesi'ne yakın noktada çıkan yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için de havadan müdahale başladı. Bölgenin sarp kayalıklardan oluşması nedeniyle karadan müdahale yapılamıyor.
TURGUT ŞELALESİ'NİN ÇEVRESİ KÜLE DÖNDÜ
Muğla'nın Marmaris ilçesinde 8 gündür mücadele edilen orman yangını, bölgedeki yemyeşil ağaçlar ve berrak suyuyla hem doğa harikası hem de Marmaris'teki turistik noktalardan biri olan Turgut Şelalesi'nin çevresini de küle çevirdi. Şelalenin yanı başında bulunan ve alevlere teslim olmasının ardından küle dönen ağaçların görüntüsü, görenlerin yüreğini sızlattı. Şelalenin çevresindeki birçok ağacın yanı sıra asırlık çınarların da alevlerden zarar gördüğü görüldü. Ayrıca şelaleye tırmanmak için yapılan ahşap merdivenler de yanarak kullanılamaz hale geldi.
ENERJİ BAKANI AÇIKLADI: SANTRALDE SORUN YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kemerköy Termik Santrali'nin ana ünitelerinde sorun olmadığını; yangının, kömürlerin stoklandığı alana ulaşmadığını anlattı. Bakan Dönmez, santralin bir an önce işletmeye alınması için teknik prosedürün sürdüğünü duyurdu.
YANGINLA HAVADAN MÜCADELEDE FİLO GÜÇLENİYOR
Orman yangınlarının kontrol altına alınması amacıyla yürütülen çalışmalara havadan destek veren hava araçlarına Azerbaycan'dan gelen BE200 amfibi uçak da dahil oldu.
12 ton su taşıyan uçak, çalışmalarda aktif görev yapacak. Muğla'daki söndürme çalışmalarına İspanya, İran ve Rus uçakları da destek veriyor.
Muğla'daki orman yangınlarının kontrol altına alınması amacıyla yürütülen çalışmalara havadan destek veren Rus ordusuna ait 2 Antonov İlyuşin İI-76 tipi yangın söndürme uçakları su ikmalini Adnan Menderes Havalimanı'ndan karşılıyor. Antonov İlyuşin İI-76 tipi yangın söndürme uçaklarının 42 bin litre su alma kapasitesi bulunuyor. Pilotlar ve teknik destek ekibi uçakların ikmali sırasında dinlenmeye geçiyor.