Gazete Vatan Logo

Ordudan atılanlar ne diyor?

Kimimiz kahrından intihar etti, kimimiz üç kuruşa muhtaç oldu

Yasa teklifi ordudan uzaklaştırılan birçok ünlü ismi de kapsıyor. Kimi yıllar sonra böyle bir yasanın çıkmasını umut verici bulurken, kimi de artık bir önemi olmadığı görüşünde...

Yapılanlar için 36 maaş yeter mi!

İskender Pala - Yazar:
“CHP’nin meclise sunduğu “iade-i itibar” yasa teklifini çok olumlu ve yerinde buluyorum. Bu teklif yasalaşır ya da yönetmelik haline gelirse devlet bu ülkede dayatmalara uğramış, haksız uygulamalara maruz kalmış insanlarla, yani tarihle yüzleşmiş olacak. Öneri sağcısı ya da solcusu hiç fark etmez ayrım yapmadan herkesi kucaklayan bir öneri. Ancak ben İskender Pala olarak devletten herhangi bir tazminat talep etmiyorum, buna ihtiyacım yok. Toplum bana itibarımı verdi, askeriyedeki şartlardan daha iyi şartları yaşıyorum. Benim dışımda 1665 arkadaşımın içinde çocuklarını okutamayanlar, çok zor şartlarda yaşayanlar oldu. Onların mağduriyetlerinin giderilmesi için bu önerinin kanunlaşmasını istiyorum. Ama yapılanlar için 36 maaş yeterli midir, hesabını yapmak lazım. Ama bu tazminat benim kızımın gözünden dökülen bir damla etmez, ancak teselli eder.”

Orduevlerine tekrar girebilmek güzel olur

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Atilla Özsever:
“Aslında burada işin maddi boyutundan çok manevi boyutu önemli. Ben üsteğmenken emekli edildim. Kara Kuvvetleri Devrimci Subaylar Örgütü’ne üye olmaktan yargılandım. Nisan 1972’de res’en emekli oldum. 1977 yılında ise beraat ettim. Çünkü maddi delil yoktu. Ama orduya dönmemiz söz konusu olmadı. Şimdi bu yasa ile bize iade-i itibar verilmiş olacak. Düşünsenize orduevleri başta olmak üzere ordunun hiçbir sosyal imkanından faydalanamıyorduk. Bunu bırakın ben 11 yaşında orduya girdim. Ne kadar ordudan atılsam da benim bir çok dostum hala orduda ve onlarla görüşüyorum. Bu kadar erken yaşta orduya girdiğinizde oradaki insanlar sizin aileniz gibi oluyor. Bu yasa kabul edilirse orduevlerinde sınıf arkadaşlarımla rahatça görüşebileceğim. Orgeneral Aslan Güner ile Osman Pamukoğlu Paşa benim sınıf arkadaşlarımdı.”

Artık ‘Tatlı Çarşambalar’a gidebileceğim

Bağ-Kur emeklisi Ahmet Bastoncu:
Nisan 1972 yılında teğmenken res’en emekli edildim. Daha sonra yargılandık ve beraat ettik. Ama doğal olarak orduya dönemedik. Yıllar içinde çok mücadele verdik. Sonunda ayakta kaldık. Ama ayakta kalamayan, yaşananları kaldıramayan arkadaşlarımız oldu ve bazı arkadaşlarımız intihar etti. Şu an Bağkur emekliyim. Teğmen olarak emekli olduğum için aylık gelirim 780 TL. Eğer kanun tasarı kabul edilirse maaşım 3 bin 200 TL civarında olacak. Ancak bizi sevindiren konu ise maddi değil manevi boyutu. Örneğin sınıf arkadaşlarımızla toplantılar yaparız. Bunların adı ‘Tatlı Çarşamba’dır. Sınıf arkadaşları orduevinde buluşur ve hasret giderir. Ancak bizim ordu evine girmemiz yasaktır. Biz bu toplantılara katılamazdık, onur kırıcı bir olay. Şimdi bu toplantılara katılabileceğiz.”

Atılınca pazarcılık köftecilik yaptık

Gazeteci-Yazar Rahmi Yıldırım:
“Çocukluğumuzu ve gençliğimizi orduda bıraktık. Bizi askerlikten uzaklaştırdıklarında pazarcı, köfteci, ayakkabıcı, seyyarcı, çorapçı olduk. Bu işleri yapmak için Kara Harp Okulu mezunu olmak gerekmiyordu. Orduda kalan arkadaşlarım yani 1978 mezunları 2009 yılında kıdemli albay rütbesiyle emekli oldular. Şimdi ben de onlar gibi 2 yıllık emekli olacaktım. Akademiye gitseydim Tüm general olacaktım. Yaşadığım hayat standartlarının üzerinde bir hayatım olacaktı. İade-i itibar terimini kabul etmiyorum, çünkü biz itibarımızı ve onurumuzu yitirmedik. Ben çocuklarıma yıllar sonra anlattım ordudan atıldığımı ve gördüğüm işkenceleri. İçeriye girdiğimde bir tek annem vardı. 2 buçuk yıl Metris Cezaevinde kaldım, çıktıktan sonra gazetecilik okudum. Ama ihraç maddi manevi 5 yılımı götürdü. 5 yıl boyunca tek kuruş kazanmadım. Bu sebeple tazminatla falan bu yaşatılanların telafisi olmaz.”

Allah’ın emirlerine uydum diye atıldım

Prof. Dr. Ahmet Alper:
“Ben 1997’de 28 Şubat sürecinde Ağustos şurasında ordudan uzaklaştırıldım. Uzaklaştırıldığımda Gülhane Askeri Tıp Akademisi(GATA)Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı’ydım ve kıdemli albay rütbesindeydim. 33 yıl hiç disiplin cezası almadan YAŞ kararıyla disiplinsizlikten dolayı uzaklaştırılım. Nedeni de Allah’ın emirlerine uymaya çalışan bir Müslüman olmaktı. Şu anda orduda olsaydım kıdemli albay veya general rütbesinden emekli olacaktım. Arkadaşlarım arasında şu anda tümgeneral olarak emekli olanlar var. Ben CHP’nin önerisini son derece olumlu karşılıyorum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve CHP Milletvekili Rasim Çakır’a minnettarım. Öneriye göre kaybedilmiş haklarımız var.”

İtibar yetmez, göreve iade edilmeleri gerek

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkanı Prof.Dr.Nevzat Tarhan:
“CHP’nin önerisi toplam 3259 kişiyi ilgilendiren bir öneri. 1997 yılında 28 Şubat sürecinde ise 1637 kişi ordudan uzaklaştırılmıştı. Ben normal bir şekilde kendi isteğimle emekli oldum. Ancak haksızlıkla mücadele konusunda bu mücadelede mağdurların yanındayım. Ordudan atılan kurmay binbaşılar var şu an, bir savaş olsa er olacak çağrılacaklar. Bunların elbette düzeltilmesi gerekiyor.Bence bu kanun biraz daha olgunlaştırılacak. Eksik olan şey rütbeyle ilgili haklar verilmiyor. Yani göreve iade edilip, intibakları yapılmalı. Yani bir günlük göreve başladı ve çıktı yapılması gerekiyor. Ben bu önerinin zaten bu yönde geliştirileceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı