‘Orası kozmik oda değildi’ savunması
‘Kozmik oda’ davasının sanıklarından eski hakim Kütük, arama yapılan yerin ‘kozmik oda’ olmadığını, ‘kozmik oda’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda olduğunu öne sürdü. Arınç’ın davaya müdahillik talebi ise reddedildi
Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddialarıyla başlayan ve devlet sırrı niteliğindeki belgelerin bulunduğu Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Bölge Başkanlığında günlerce süren aramalara ilişkin soruşturmada görev yapan hakim ve savcıların yargılandığı davada, Arınç’ın müdahillik talebi kabul edilmedi. Duruşmaya, tutuklu sanıklar eski savcı Mustafa Bilgili, eski hakimler Nihal Uslu ve Halil İbrahim Kütük jandarma eşliğinde getirildi. Savunma için söz verilen sanık Nihal Uslu, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, beraatini talep etti. Sanık Halil İbrahim Kütük ise davaya konu arama yapılan yerin “kozmik oda” olmadığını savundu. Bu yerin “kozmik oda” olabilmesi için gizli bilgiler içermesi gerektiğini ifade eden Kütük, asıl “kozmik oda”nın Gölbaşı’ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda olduğunu basından duyduğunu söyledi.
‘Başbuğ’u duymadınız mı?’
Söz konusu soruşturmada sadece Arınç’a suikastin değil, hükümeti devirme suçunun da bulunduğunu ifade eden Kütük, makul şüphe olduğu için seferberlik bölge başkanlığında arama kararı verdiğini öne sürdü. Kütük, o dönem soruşturulan şüphelilerin Arınç’ın evinin yakınında yakalandığını, üzerlerinde sahte basın kartı çıktığını, bir şüphelinin de Arınç’ın evinin krokisini yutmaya çalışırken engellendiğini iddia etti. Mahkeme Başkanı Eyüp Yeşil’in “Şüpheliler suikast belgesini oraya mı koydu diyorsun?” sorusuna karşılık Kütük, “Demiyorum, şüphe var” dedi. Delil bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine de Kütük, bir şüphelide sahte basın kartı ile siyasilerin kapı zilini gösteren fotoğraf bulunduğunu savundu. Verilen ara karara göre, sanıklar hakkında “terör örgütü üyeliği” suçundan açılan davanın bu davayla birleştirildi. Arınç ve diğer bazı isimlerin yaptığı müdahillik taleplerinin reddedildiği belirtildi. Bir müşteki ise “Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, o kadar ‘burada devlet sırrı var, buraya girmeyin’ dedi. Bunu da mı duymadınız?” diye tepki gösterdi.Duruşma 20 Eylül’e bırakıldı.
‘Kozmik Oda’da ne olmuştu?
Eski Ankara Savcısı Mustafa Bilgili, kamuoyunda “Kozmik Oda” olarak bilinen, Aralık 2009’da dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a “suikast düzenleneceği” iddiası üzerine açılan soruşturmayı yürütmüştü. Savcılık, arama yapmak istemiş, Genelkurmay Seferberlik Tetkik Dairesi Başkanlığı görevlileri ise çift kilitli çelik kapılarla muhafaza edilen odalardaki bilgi, belge ve arşiv kayıtlarının devlet sırrı niteliğinde olduğunu belirtmişti, Savcılığın talebiyle o dönem Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olan ve FETÖ üyeliği suçlamasıyla halen aranan hakim Kadir Kayan, bu odalarda 20 gün boyunca arama yapmış, CD, dosya ve hard disklerden oluşan “gizli belgeler” dışarı çıkarılarak FETÖ ile bağlantılı oldukları tespit edilen TÜBİTAK uzmanı bilirkişilere çözümletilmişti. Yıllarca Bilgili’de bulunan dosya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki yeni iş dağılımının ardından açılan soruşturma “takipsizlik” kararıyla sonuçlandırmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, daha sonra “kozmik oda” soruşturmasında, TSK personeline “kumpas” kurulduğuna yönelik deliller elde edilmesi üzerine soruşturma açılmıştı. Sanıklardan Bilgili ve Şadan Sakınan’ın ByLock kullanıcısı oldukları da ortaya çıkmıştı.