Öncelik fen ve sosyal bilimler liseleri
Sınavla öğrenci alacak okullarda önceliğin fen ve sosyal bilimler liselerinde olduğunu açıklayan Yılmaz illerdeki 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 10’unun sınavla liseye gireceğini söyledi
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2 Haziran’da yapılacak sınavla öğrenci alacak liseler belirlenirken öncelikle fen ve sosyal bilimler liselerinin dikkate alındığını açıkladı. Bakan yılmaz illerdeki 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 10’nun sınavla liseye gireceğini ve eğitim bölgelerinin Haziran ayında açıklanacağını söyledi. CNN Türk televizyonunda canlı yayına katılan bakan İsmet Yılmaz, Liseye Geçiş Sistemi’yle (LGS) ilgili merak edilen konulara açıklık getirdi:
Bölgeler Haziran’da
Sınavla öğrenci alacak liselere dair yerleştirme ve tercihle ilgili kılavuz haziran ayında yayınlanacak. Yaklaşık 1.2 milyon öğrencimiz var. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 10’unu kaydını sınavla alan okullara yapacağız. Sınava girmek kişinin tercihine bırakıldı. 1.2 milyon öğrencimizin hepsi sınava girmek isterse o zaman arkadaşlarımız bu kadar öğrenciyi alacak okulları belirleyecek. 22 Mayıs’ta sınava giriş belgelerini vereceğiz. Sınavda sayısal ve sözel toplam 90 soru sorulacak. Eğitim bölgeleri ise Haziran ayında açıklanacak.
İl kontenjanı yüzde 10
8. sınıfta bölge, il bazını esas alıyoruz. Bir ildeki 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 10’u sınavla alan okula girecek. Geri kalanlar ise yerel yerleştirmeyle okula gidecek. İkametgahına en yakın okula yerleşecek. Yüzde 10 kriterini esas alıyoruz. Okul sayısı artarsa TEOG sisteminden kaldırmakla istenilen amaca ulaşamamış olacağız. Okulları belirlerken fen ile sosyal bilimler liselerinin hepsini aldık. Eğer fen ile sosyal bilimler liselerinin toplamı o ildeki öğrenci oranının yüzde 10’una tekabül ediyorsa Anadolu liselerini eklemedik. Ancak bu okullardaki kontenjan sayısı yüzde 10’a yaklaşmıyorsa o zaman Anadolu liselerini proje okul kapsamına alarak yüzde 10 kotasını doldurduk.
Tematik ve teknik liseler
Fen ve sosyal bilimler liseleriyle yüzde 10’nun dolmadığı bölgelerde köklü liseler ve geçen yılki taban puanları dikkate alındı. Başvuru kılavuzunda olmayan köklü okullar dahil olmak üzere, tüm okullara adrese dayalı olarak yerleştirme yapılacak. Meslek liselerinde tematik liseler ve sektörle işbirliği yapan okullar değerlendirildi. Mesleki ve teknik eğitimde, Anadolu meslek ve Anadolu teknik olmak üzere 2 program uyguluyoruz. Anadolu teknik programları fen lisesi programı uygulamaktadır. İki programa giren öğrencilerin giriş koşulları farklı. Birinde 9. sınıfta direk geçmiş ve notu yüzde 70’in üzerinde olma şartı diğerinde bunlara bakılmamaktadır.
İmam Hatip oranı yüzde 23
“Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı fen, sosyal bilimler ve Anadolu lisesi 620 okul var. Bu kapsamda 78 bin 300 öğrenci var. Oranı yüzde 62. Dolayısıyla yüzde 62 oranında öğrencimiz fen, sosyal bilimler ve proje uygulayan Anadolu liselerine katılacak. Mesleki ve teknik eğitimde ise 449 okulu bu kapsama aldık. 19 bin 170 öğrencimiz girecek ve oranı yüzde 15. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı 297 okulumuz var. Öğrenci sayımız 28 bin 740 ve oranı da yüzde 23. İmam Hatip’e gidecek öğrencilerinin oranını yüzde 23 olarak öngörüyoruz.”