Ölümlerin sorumluları ne kadar ceza alacak?
Türkiye, Soma’da meydana gelen maden faciasında yaşamını yitirenler için üzülürken, benzer olaylarda yargının caydırıcılıktan uzak bir tutum sergilemesi, olası yeni faciaların önlenmesi konusunda umutları kırıyor.
Yargının şimdiye kadar verdiği kararlar göz önüne alındığında Soma’da yüzlerce işçinin ölümüne neden olan denetim ve kontrol yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında en fazla 22.5 yıl hapis cezası verilecek.
İş kazalarında savcılıklar sorumlulara genellikle “taksir” hükümlerinin işletilmesi talebiyle dava açıyor. Türk Ceza Kanunu’na göre tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu öldürme fiilleri, “taksirle öldürme” başlığı altında düzenleniyor.
TCK’ya göre ölüm ya da yaralanmanın gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen gerekli önlemleri almayanlar hakkında “bilinçli taksir”den ceza veriliyor. Bilinçli taksirin olduğu durumlarda, ceza taksirli suçun 3’te 1’inden yarısına kadar artırılabiliyor. Yani birden fazla ölümün meydana geldiği olaylarda cezanın alt sınırı 2,5 yıl, üst sınırı ise 22,5 yıl hapse kadar çıkabiliyor. Çoğu iş kazasında denetim ve kontrollerin yapılmaması halinde kazaların meydana gelebileceği öngörülmesine rağmen savcılıklar sorumlular hakkında bu suçtan dava açmayı tercih etmiyor.
Türkiye’de meydana gelen iş kazalarında davalar genellikle “taksirle öldürme” suçundan açılıyor. Bu suça verilen cezanın alt sınırı 2 yıl olduğu için de caydırıcı bir niteliği olmuyor. Birden fazla kişinin öldüğü olaylarda cezanın üst sınırı 15 yıl olarak öngörülüyor. Soma’daki maden kazasında da sorumlular hakkında, “taksir”den dava açılırsa en fazla 15 yıl, bilinçli taksirden dava açılır ise en fazla 22,5 yıl hapis cezası verilebilecek.