Olmayan suya 25 milyon $ fatura
10 gündür susuzluktan kırılan Kocaeli, akmayan suyun parasını da tıkır tıkır ödeyecek! Çünkü Yuvacık Barajı’nı işleten İngiliz şirketin yaptığı ‘ballı’ sözleşmeye göre belediye, kullanamadığı 23 milyon metreküp için de 25 milyon dolar verecek.Üstelik dava etme hakkı bile yok
Kocaeli susuzluktan kırılıyor. Kentin belli yerlerine günde sadece dönüşümlü olarak su verilebiliyor. Şehir merkezinde oturan 700 bin Kocaelili ellerinde boş kaplarla suyun gelmesini bekliyor. Bu susuzluğun nedeni ise 4.5 milyar dolar mal olan ve İngiliz Thames Water firması tarafından işletilen Yuvacık Barajı. Kuruyan barajda bir damla su kalmayınca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl kullandığı su miktarı 113 milyon metreküpte kaldı. Ancak yapılan sözleşmeye göre belediye Thames Water’a her yıl kullansın veya kullanmasın 142 milyon metreküp su parasını ödemek zorunda.
MÜCBİR’EN SUSUZ
Çünkü şirket sözleşmede bu durumu mücbir sebebe bağlamış. Yani “Herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, hizmetin yerine getirilmesine engel, irade dışında beklenmedik olaylar”a... Sözleşmenin 8.2.j maddesinde “Barajın ham su çıkış ağzında, ham su eksikliği” mücbir sebep olarak gösteriliyor. Bu durumda 2006 yılı için Thames Water’a 142 milyon metreküp suyun bedeli, 130 milyon 640 bin dolar olarak ödenecek. Ancak şimdiye kadar 113 milyon metreküp su kullanılabildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yıl sonuna kadar en fazla 115 milyon metreküp su alınabileceğini söylüyor. Bir başka ifadeyle 27 milyon metreküp su alınamayacak fakat parası verilecek. Bu da litresi 0.92 dolar olan su için yıllık 24 milyon 840 bin dolar yapıyor.
BİR DE İSKİ’YE PARA
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu isyanlarda: “Yuvacık’ta su olmadığı için İSKİ’yle 6 milyon YTL’lik anlaşma yaptık. Bunun parasını da Thames Water’dan istedik. ‘Size herhangi bir ödeme yapmayız’ dediler. Ben ‘Alamadığım suyun parasını hem size ödüyorum, hem de ihtiyacımı başka yerden satın almak zorunda kalıyorum. Böyle sözleşme olmaz’ deyince, bana şu cevabı verdiler: ‘Yıllık 142 metreküp su verememe ihtimali olduğu için biz sözleşmeyi böyle yaptık.’ Bunun üzerine konuyu yargıya taşımaya karar verdik. Ancak sözleşmenin maddelerini incelediğimizde dava açmanın da mücbir sebep olduğu öğrendik. Sözleşmenin (f) bendinde, ‘Herhangi bir Türk yargı mercinin bu anlaşma tarihinden sonra verdiği karar, emir, hüküm ve kaideler’ de mücbir sebep içine giriyor ve mahkemeye gittiğimiz takdirde su verilmeyeceği söyleniyor.”
YIKANMAYA BİLE PARAYLA SU
Kocaeli halkı isyanlarda. Musluklardan ’tıs’ sesi gelince çareyi yıkanmak için bile su satın almakta buluyorlar. Su satınalmaya gelen 67 yaşındaki Ömer Kaldırım, ”Bir bidon 1.5 YTL’ye doluyor. Günde 20 bidon bize ancak yetiyor“ diye dert yanıyor.
Sefa Sirmen VATAN’ları toplattırdı
Yuvacık Barajı’nın yapıldığı dönemde Kocaeli Belediye Başkanı olan CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen’in, dün Kocaeli’de bu ballı sözleşmeyi manşet yapan VATAN gazetelerini toplattığı iddia edildi. Sirmen kendisini de, “Yuvacık barajı benim en önemli projem. Bana ve partime yönelik siyasi bir linç operasyonu yapılıyor” sözleriyle savundu: “Yuvacık Barajı’nın yapılmasına 1960’lı yıllarda karar verildi. Ancak kamuoyuna bu barajın yapılması kararını sanki ben almışım, barajı DSP’nin uyarı ve itirazlarına rağmen yaptırıp, anlaşma imzalamışım gibi bir hava yaratılıyor.”
Herkes karşı çıktı inadına yaptılar
DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu , su seviyesinin neredeyse sıfırlandığı Yuvacık Barajı’nda incelemelerde bulundu. Eroğlu, 4.5 milyar dolara mal olan Yuvacık Barajı için, ”Ben bu barajı 60 milyon dolara mal ederdim. Zaten zamanında DSİ, burasının yıllık 142 milyon metreküp su tutamayacağını belirtti. Ancak buna rağmen yapıldı “ dedi...