Okulu eleştiren kitap için ‘Okunsun’ talimatı
Öğretmenler için eğitim projelerine başlandı. Bu kapsamda ilk olarak ABD’de yılın öğretmeni seçilen Gatto’nun kaleme aldığı, okulun eleştirildiği ‘Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı’ adlı kitap okunacak. Ardından yazılanlar tartışılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sisteminde yaşanan sorunların aşılması için önce öğretmenlerin eğitiminden başladı. MEB Bakanı Ziya Selçuk önceki gün yaptığı açıklamada “Öğretmen eğitimleri, öğretmenlerin çok daha donanımlı, çok daha iyi yetişmiş bireyler olarak sistemimize girmesini sağlamak için çok büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağız” dedi. Bu açıklamadan sonra öğretmenler için ilk başlatılan proje ise önümüzdeki eğitim öğretim dönemi için öğretmenlerin Eylül ayı mesleki çalışma programını belirlenmesi oldu.
Okulu eleştiriyor
Öğretmenler için belirlenen çalışma programının birinci sırasında ise bir kitap var. Adı ‘Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı’. Yazarı ise New York Times tarafından ABD’de yılın öğretmeni seçilen John Taylor Gatto. 30 yıllık öğretmen olan Gatto kitabında, okulu, eğitimi ve Amerikan eğitim sistemini çok sert bir şekilde sorguluyor. Hatta ‘okulu’ çok eleştiriyor. O, bir mekâna kapatılmaya dayalı okul eğitimine karşı çıkıyor. Çünkü çok farklı yönlere doğru gitme ve gelişme temayülünde olan bireysel hayatları tek tip haline getirdiğini, bireyleri yığınlaştırma emelinde olduğunu düşünüyor. Hatta okul sisteminin tüketim ekonomisine boyun eğdiğini savunuyor.
İşte Gatto’nun bu kitabı öğretmenler tarafından okunacak ve ardından da aralarında bu kitapta yazanlar tartışılacak. Hem de MEB’in verdiği talimat doğrultusunda bunlar yapılacak. Peki kitapta neler yazıyor? İşte tartışmalara yol açan Gatto’nun kitabında geçen sistem ve okul eleştirileri:
En temel öğe ‘Yapma’
...Acaba okulların ve hazır yeri gelmişken de üniversitelerin müfredatları, ne zamana dek öğrencilerin uzun mahpusluk saatlerini doldurmak için basit bir dolgu maddesi gibi kullanılacak? Kapana kıstırılmış olan hayatlar canlılıklarını kaybetmeden ve isyan ettirilmeden güvenli bir şekilde özgürlüklerine kavuşturulamaz mı?’’
...Karmaşık bir toplumda esnek bir yapıya sahip olan insanlar adaptasyon yetenekleri sayesinde en güzel şekilde yaşayabilirler ama okul dediğimiz kurumsal yapı, acınası kural takipçilerini, katı tutumlu insanları ödüllendirir.
...Gerçek öğrenmeye dönük gayretler, okulda düşük sınav sonuçlarına yol açar. Eğer okulda eğitim adına bir şeyler gerçekleşiyorsa bu, okul sayesinde değil, okula rağmen meydana gelir.
...Okulun gerçek meselesi öğrenmek değil, başarıdır. Okulda dikkatler hiçbir zaman düşünme ya da performans kalitesine yönelmiş değildir; dikkatler tamamen farklı bir şeye, başaranların attıkları şeref turuna yetişmeye yönelmiştir.
...İlkokulda kendini geliştirmenin sayısız yolu ve kaliteli bir hayatın yüzlerce çeşidi olmasına rağmen, okuldaki en temel öğe ‘’Yapma!’’ sözcüğüyle kendini belli eden sınırlandırmalardır.