Gazete Vatan Logo

OHAL ve KHK'ya destek yüzde 75.3

Andy-Ar’ın, kamuoyu araştırmasına göre Türk halkının yüzde 79’u, 15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğunu düşünüyor. ‘İlan edilen OHAL ve çıkarılan KHK’lar hayatımı değiştirmedi’ diyenlerin oranı yüzde 75.3 olurken, Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesini ‘iyi oldu’ diye değerlendirenlerin oranı ise yüzde 32.5

OHAL ve KHK'ya destek yüzde 75.3

Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi Habertürk için halka sordu. 15-17 Kasım tarihleri arasında Andy- Ar’ın 26 ilde, bin 516 kişiyle yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yayınlamaya devam ediyoruz.

Yazı dizimizin üçüncü gününde FETÖ/ PDY’nin 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin halkın bakışını, bu girişimin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ve çıkarılan Kanun Hükmündeki Kararnamelerin (KHK) yaşamımızı ne kadar etkilediğini ve ABD’deki başkanlık seçiminde ipi göğüsleyen Donald Trump’a ilişkin Türk insanının değerlendirmelerini okuyacaksınız...

TÜRK HALKI, ‘15 TEMMUZ’UN ARKASINDA ABD VAR’ DEDİ

Araştırma şirketi Andy-Ar, katılımcılara, ‘15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğunu düşünüyor musunuz?’ diye sordu. Ankete katılanların yüzde 79’u ‘Evet, ABD var’ dedi. Yüzde 11.7’si ise ‘Hayır, ABD yok’ yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 8.6’sı ise ‘Fikrim yok, bilmiyorum’ yönünde görüş bildirdi.

- Seçmene göre dağılımda ise AK Partili seçmenin yüzde 90.5’i, MHP’lilerin yüzde 89.4’ü, CHP’lilerin yüzde 63.5’i ve HDP’li seçmenin yüzde 50’si, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

- Yaş skalasında ise 25-34 yaş grubu yüzde 83.5 ile en yüksek oranda ‘Darbe girişiminin arkasında ABD var’ dedi. Bu grubu yüzde 81.9 ile 35-44 yaş grubu ve yüzde 78.2’yle de 45-54 yaş skalası takip etti.

‘ABD’NİN FETÖ YANINDA TUTUMU ÖNEM KAZANDI’

Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, ankete katılanların büyük çoğunluğunun 15 Temmuz’un arkasında ABD olduğu yönünde fikir bildirmesini şöyle yorumladı: “15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren yapının FETÖ olduğu görüşü yüzde 90’lar seviyesinde görünürken, bu yapının arkasındaysa ABD’nin olduğu kanaati hâkim. Bunun nedenlerinden biri özellikle ABD’nin darbe girişimi sürecindeki tutumu. Bu tutum belirleyici oldu. Bununla birlikte 15 Temmuz sonrası FETÖ’yü teslim etmeyişi ikinci neden olarak katılımcıların tercihini belirledi.”

‘KHK VE OHAL ÖZEL BİR DURUM GÖRÜŞÜ’

Faruk Acar, KHK ve OHAL’e ilişkin çıkan sonucu şöyle değerlendirdi: “KHK ve OHAL’in gerekçesi 15 Temmuz sonrasında yaşanan FETÖ temizliğiydi. Ankete katılanlar, FETÖ’ye mensup veya sempati duyanların Türkiye için tehlikeli olduğunu düşündüğü için OHAL’in özel bir durum olduğu ve bunun gerekliliğini ifade etti. Bu nedenle OHAL’i savunanlar yüksek bir oranla karşımıza çıktı. KHK ve OHAL ile devletin operasyonlarının desteklendiği görülmekte.”

Haberin Devamı

‘KHK VE OHAL İLE HAYATIMDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK OLMADI’

Araştırma şirketi 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) ilişkin de seçmenin görüşünü sordu. Andy-Ar, katılımcılara, ‘Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve OHAL ile hayatınızda önemli bir değişiklik oldu mu?’ sorusunu yöneltti. Seçmenlerin yüzde 75.3’ü ‘Hayır, olmadı’ cevabını verirken, yüzde 23.5’i ‘Evet, oldu’ dedi. Yüzde 1 oranında ise ‘Fikrim yok, bilmiyorum’ sonucu çıktı.

- Seçmene göre dağılımda ise AK Partililerin yüzde 80.2’si, MHP’lilerin yüzde 79.6’sı KHK ve OHAL’den etkilenmediğini söyledi. Bu oran CHP’li seçmende yüzde 68.7 olurken, HDP’li seçmenlerin yarısından fazlası, yüzde 57.4’ü OHAL ve KHK’ların hayatını etkilemediğini ifade etti.

Haberin Devamı

- Yaşa göre dağılımda ise 18-24 yaş grubu en yüksek oranda, yüzde 80.2 ile ‘Hayatımda değişiklik olmadı’ dedi. Bu grubu yüzde 78.9 ile 25-34 yaş skalası takip etti.

Kadınlarda ‘Evet. Hayatım etkilendi’ diyenlerin oranı yüzde 25.6, erkeklerde ise bu oran yüzde 22.1 oldu.

TRUMP’IN KAZANMASI İYİ OLDU: % 32.5

ABD’deki başkanlık yarışını Hillary Clinton’ı geride bırakan Donald Trump’ın kazanması ve dünyanın şok yaşamasının ardından Türk halkının seçime ilişkin görüşü de soruldu. Katılımcılara, ‘Trump’ın kazanması sizce iyi mi yoksa kötü mü oldu?’ sorusu yöneltildi. Ankete katılan her üç kişiden biri, yüzde 32.5’i ‘Trump’ın kazanması iyi oldu’ dedi. ‘Kötü oldu’ diyenlerin oranı yüzde 25.5 oldu. Çok yüksek oranda, yüzde 22.1 katılımcı ‘Ne iyi ne kötü oldu’ derken; anketten yüzde 19 ‘Fikrim yok, bilmiyorum’ sonucu çıktı.

Haberin Devamı

- AK Partili seçmenin yüzde 43.3’ü ise Trump’ın seçim zaferine ‘iyi oldu’ dedi. Bu sonucu yüzde 35.2 ile MHP’li seçmen izledi. CHP’li seçmenin yüzde 41.4’ü, HDP’li seçmeninse yüzde 36.2’si ‘Trump’ın kazanması kötü oldu’ yönünde fikir bildirdi.

TRUMP’IN GÖÇMEN SÖYLEMİ YANLIŞ: % 72.8

Andy-Ar, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘göçmen karşıtı tavır ve söylemlerine’ ilişkin halkın ne düşündüğünü de sordu. Ankete katılanların yüzde 72.8’i ‘Trump’ın söylemlerini doğru bulmuyorum’ derken, yüzde 14.7’si ‘Evet, doğru buluyorum’ yanıtını verdi. Yüzde 12.2’si ise ‘Fikrim yok, bilmiyorum’ yönünde fikir bildirdi.

- Trump’ın göçmen karşıtı söylemlerini 4 partinin seçmeni de yüzde 70’ler düzeyinde ‘Yanlış’ bulduğunu belirtti. CHP’lilerin yüzde 75.8’i, HDP’lilerin yüzde 74.5’i, AK Partililerin yüzde 73.7’si ve MHP’lilerin yüzde 69’u, ‘Göçmen karşıtı tavır ve söylemleri yanlış’ dedi.

TRUMP’IN SÖYLEM VE EYLEMLERİ DEĞİŞİR: % 60.8

Araştırma şirketi, Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturduktan sonra eylem ve söylemlerinin değişip değişmeyeceğini de seçmenlere sordu. Katılımcıların yüzde 60.8’i ‘Evet, değişir’ derken, yüzde 23.5’i ‘Hayır, değişmez’ cevabını verdi. Yüzde 15.4 ise ‘Fikrim yok, bilmiyorum’ dedi.

- Partilere göre dağılımda CHP’lilerin yüzde 62.6’sı, AK Partililerin yüzde 62.5’i, MHP’lilerin yüzde 61.3’ü ve HDP’lilerin yüzde 56.4’ü, ‘Trump’ın eylem ve söylemlerinin değişeceğini’ ifade etti

‘OBAMA VE CLİNTON NEDENİYLE TRUMP TERCİH EDİLİYOR’

Faruk Acar, ABD başkanlık seçimini göğüsleyen Donald Trump’a ilişkin katılımcıların tercihlerini şu şekilde yorumladı: “Donald Trump’ın başkan olması Türkiye için olumludur diyenlerin oranı, olumsuz görenlere göre daha yüksek seviyede. Özellikle Başkan Obama’nın son döneminde Türkiye-ABD ilişkileri olumsuz bir seyre dönmüştür algısı hâkimken aynı zamanda Clinton’un dışişleri performansının da olumsuz algısı nedeniyle Trump’ın bölgede farklı bir politika izleyebilir beklentisi oluştuğunu görüyoruz. Burada yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyunda Trump hakkında olumlu söylemleri belirleyici başlıklardan bir diğeridir diyebiliriz.”