Öğretmen adayları çaktı
Öğretmenlik Alan Bilgi Testi’ne 140 bin aday girdi. 50 sorunun sorulduğu sınavda ortalama 30 soru yapabildiler.
Sabancı Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen Eğitim Reformu Girişi, (ERG) ‘Eğitim İzleme Raporu 2013’ü açıkladı. Raporda, Türkiye’deki eğitim sistemindeki aksaklıklara vurgu yapıldı. Hazırlanan raporda, 4 +4+4 sistemi, genel liselerin dönüştürülmesi konularında veriler paylaşıldı. Raporda ayrıca öğretmenlerin yeterlilik düzeyine vurgu yapıldı.
ERG Araştırma Koordinatörü Dr. Alper Dinçer koordinasyonunda yapılan çalışmada, öğretmenlerin yeterlilik düzeyi ile ilgili bir veri paylaşıldı. Çalışmada, öğretmen adayları için ilk kez 14 Temmuz 2013 tarihinde yapılan ‘Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ (ÖABT) verileri kullanıldı. ÖABT’de öğretmen adaylarına, kendi branşlarında 50 soru soruldu. Sınav sonunda sonunda ise öğretmen adalarının verdiği cevap sayısının düşük olduğu ortaya çıktı. Türkiye ortalaması 30’un altında kaldı.
Ortalama altı
Fen Bilimleri ve Teknoloji dersi öğretmeni olmak isteyen 13 bin 598 adayın ortalaması 18’de kaldı. 7 bin 572 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni adayının ortalaması ise 22 oldu. Matematik bölümünde ise 6 bin 370 adayın ortalaması 22 oldu. Eylül 2013 tarihinde ise ÖABT’ye giren yaklaşık 140 bin öğretmenin 40 bininin ataması yapıldı. Sınava giren 6 bin 370 matematik öğretmeninden 3 bin 582’si, 7 bin 572 Din Kültürü ve Ahlak Blgisi adayından 3 bin 953’ü, 13 bin 598 Fen Bilimleri ve Teknoloji öğretmen adayından 2 bin 736’sının ataması yapıldı.
‘Nitelik kaygı verici’
ERG Koordinatörü Dr. Alper Dinçer, ortaya çıkan tabloyu, ‘Öğretmen adaylarının niteliği kaygı verici’ sözleriyle açıkladı: “ÖABT sonuçlarının detaylarını bakanlıktan istedik. Hangi üniversite mezunlarının ne kadar puan aldığını görmek istedik. Ayrıca kaç kişinin düşük puan aldığını ya da kaç adayın tam puan aldığını öğrenmek istedik. Ancak bizle bu veriyi paylaşmadılar. Elimizdeki verilere göre, öğretmen adaylarına verilen eğitim kalitesinin artırılması gerekiyor. Ayrıca bu adayların 40 binin ataması yapıldı. Bu şartlar altında istenilen düzeyde olmayan adayların atamasının yapıldığını da söyleyebiliriz.”
Dönüşümde rekor imam hatiplerde
MEB, 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren bin 477 genel liseyi dönüştürmeye başladı. 2013-2014 eğitim döneminde tamamlanan süreçte, yeni açılan liselerle birlikte mesleki ve teknik lise sayısı yüzde 23, Anadolu lisesi sayısı yüzde 57, ve imam-hatip ve Anadolu imamhatip lisesi sayısı ise yüzde 73 oranında arttı. Eğitim Reformu Kurulu Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Tosun Terzioğlu, eğitim sisteminde yeterli hazırlık yapılmadan gerçekleştirilen değişikliklerin MEB’in uygulama kapasitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Terzioğlu, 4+4+4 değişikliği gibi daha detaylı bir hazırlık ve planlama gerektiren yapısal değişikliklerde , kararların öğrencilerin akademik başarısı ve iyi olma durumu üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini de ekledi.